Revolutia din Parlament, comparata cu actiunile naziste de presa straina

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 07:32
14840 citiri
Revolutia din Parlament, comparata cu actiunile naziste de presa straina
Foto: Facebook

Scandalul din Parlamentul Romaniei si tensiunile de pe scena politica bucuresteana sunt dezbatute de presa internationala de miercuri, care-si exprima ingrijorarea vizavi de ofensiva majoritatii parlamentare a USL, pe care o compara chiar si cu actiunile naziste din Germania.

Deutsche Welle comenteaza foarte dur evolutiile politice de la Bucuresti in termeni precum "uciderea democratiei si a statului de drept" ori "luarea cu asalt a uneia sau doua dintre cele patru puteri".

"In Germania, nazistii au desfiintat democratia Republicii de la Weimar prin asa-numita lege a imputernicirii. Era o lege prin care Parlamentul imputernicea Guvernul cancelarului Hitler, conferindu-i, sub bici nazist, prerogative discretionare si plenipotentiare.

In Romania, dupa ani de sistematica spalare cerebrala si tocare televizata a fortei mentale de rezistenta a cetateanului s-a trecut la mijloace mai contondente", noteaza publicatia germana.

DW scrie despre "uciderea democratiei si a statului de drept" si despre "cucerirea omnipotentei prin luarea cu asalt a uneia sau doua dintre cele patru puteri si trecerea ulterioara la nivelarea institutionala, astfel incat sa dispara in intuneric si in ceata separatia dintre ele. Astfel incat sa ramana, la urma urmelor, doar una".

Revolutie in Parlament: Blaga, Anastase si Avocatul Poporului, schimbati intr-o zi de USL

"Acesta e drumul pe care, judecand dupa suita de actiuni si decizii inedite in Europa de dincoace de Belarus, adoptate pana acum, s-a hotarat sa-l parcurga cu viteza fulgerului cuplul Ponta-Antonescu", comenteaza publicatia, notand ca, "daca sefii USL ar fi fost oameni politici responsabili, ar fi evitat cu grija orice derapaj i-ar putea asocia de Belarus, Stalin sau de cel de-al Treilea Reich".

Odata cu disparitia "ultimelor bastioane ne-uselizate din Romania post-comunista, puterea absoluta va reveni definitiv, ceausist si irevocabil unei institutii de tip struto-camila, alcatuita din Guvernul-Parlamentul Romaniei si Antenele lui Felix-Voiculescu", atrage atentia Deutsche Welle.

Si cunoscutul ziar german Frankfurter Allgemeine trateaza, din nou, scandalul de pe scena politica romaneasca.

Jurnalistul Karl-Peter Scwartz - acelasi care a semnat materialul de la care a pornit, impreuna cu articolul din Nature, intreg scandalul de plagiat care-l vizeaza pe premierul Victor Ponta - vorbeste despre "o lovitura de stat" data, marti, de USL.

Roberta Anastase, revocata de la sefia Camerei Deputatilor

Scwartz noteaza ca USL i-a revocat pe cei doi presedinti ai Parlamentului, dar si pe Avocatul Poporului, iar aceste actiuni ar urmari suspendarea presedintelui roman. Scopul final, insa, sustine FAZ, ar fi acela ca USL sa aiba controlul total asupra justitiei, prin schimbarea magistratilor CCR, care, in urma cu o saptamana, au decis ca cel care trebuie sa reprezinte Romania la Bruxelles este Traian Basescu, nu Victor Ponta.

"Primul pas in acest sens a fost facut in acest sens de saptamana trecuta, cand USL, cu ajutorul unor dezetori din PDL, a redus competentele Curtii Constitutionale", puncteaza Scwartz.

Acuzatiile de plagiat aduse premierului roman nu sunt trecute cu vederea. FAZ aminteste si de faptul ca Ponta a ignorat decizia de plagiat adusa de un comitet de academicieni si Guvernul sau a anulat autoritatea acestui organism.

Guvernul roman ameninta statul de drept

Si agentia Reuters relateaza despre evolutiile de pe scena politica de la Bucuresti, mentionand ca magistratii CCR ii acuza pe premierul Victor Ponta si partidul sau ca incearca sa desfiinteze Curtea, judecatorii anuntand ca au notificat autoritatile europene referitor la amenintarile la adresa independentei justitiei.

Totodata, Reuters preia declaratiile unor analisti, conform carora "actiunile USL ameninta statul de drept si separatia puterilor in stat", iar "cearta politica a paralizat efectiv luarea deciziilor si a amanat reformele importante convenite in cadrul unui acord cu FMI".

Agentia France-Presse considera ca situatia din tara noastra este "ingrijoratoare", existand riscul sa se ajunga la un blocaj institutional.

Basescu: Situatia de acum, similara cu cea generata de mineriada din 1990

"Noua coalitie de centru-stanga aflata la putere in Romania a lansat marti o ofensiva in razboiul impotriva presedintelui de centru-dreapta, destituindu-l, printr-un vot-surpriza si contestat, pe presedintele Senatului, in ceea ce Opozitia a catalogat drept o lovitura de stat", noteaza AFP.

"Guvernul Romaniei a lansat o ofensiva pentru a prelua controlul asupra institutiilor statului", scriu si spaniolii de la El Pais, cotidianul pentru care premierul Ponta a declarat, recent, ca demisioneaza daca se dovedesc acuzatiile de plagiat.

Jurnalistii spanioli reiau schimburile de replici de marti, din Parlament, dintre seful PDL Vasile Blaga si premierul Ponta. Democrat-liberalul a acuzat ca USL "omoara democratia" si da o lovitura de stat, in timp ce Ponta a replicat ca "PDL si-a ales stapanul, Traian Basescu, iar Parlamentul e condus doar de oameni".

Totodata, El Pais mentioneaza ca actiunile de marti ale USL nu au ramas fara ecou. In jur de 100 de oameni s-au adunat in fata Guvernului, cerand demisia lui Victor Ponta.

Italienii de la tmnews.it reiau declaratiile "ferme" ale presedintelui Traian Basescu, care a cerut majoritatii parlamentare "sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman".

Si presa din Austria prezinta scandalul politic din Romania. Der Standard.at scrie despre planul USL de a-l suspenda pe presedintele Basescu si modificarile pe care le-a facut alianta, marti, in structura Parlamentului.

Revocarile din Parlament, pana in Peru

Scandalul generat de revocarile de la sefia Senatului si a Camerei Deputatilor, dar si de schimbarea Avocatului Poporului ajunge si peste ocean.

Times preia comunicatul transmis de ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, care se declara "profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice", mentionand ca "manipularea sau amenintarile" la adresa institutiilor vor fi motiv de ingrijorare pentru Guvernul SUA.

"A fost o zi neagra intr-un mandat prezidential de altfel excelent si va fi o zi neagra in istoria Romaniei, daca se intampla acelasi lucru si aici", mai spune Gitenstein, citat si de Washington Post.

"Democratia din Romania, in pericol din cauza ofensivei majoritatii parlamentare", titreaza si Channel News Asia, in timp ce Terra Peru scrie despre "revocarea cu scandal a presedintelui Senatului roman".

Primele reactii de la Bruxelles

Comisarul european pentru Justitie, Cetatenie si Drepturi Fundamentale, Viviane Reding, a comentat, pe Twitter, atacurile asupra Curtii Constitutionale de la Bucuresti.

Comisarul european Viviane Reding, "foarte ingrijorata" de ce se intampla in Romania

"Sunt foarte ingrijorata de atacurile recente la independenta Curtii Constitutionale a Romaniei. Pentru mine, un sistem judiciar functional si independent este o pre-conditie pentru respect reciproc in Spatiul european de Justitie", a scris Reding, citata si de Bloomberg.

A doua reactie a venit de la liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, care se arata "absolut indignat de ceea ce se intampla in Romania in acest moment"

"Sunt absolut indignat de ceea se intampla in Romania in acest moment. Am aflat despre ultimele evolutii politice generate de coalitia social-liberala aflata acum la putere. Inlocuirea Avocatului Poporului, cererile de revocare a celor doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor si planul de modificare a Legii Curtii Constitutionale si inlocuirea a doi judecatori sunt absolut uimitoare.

Daca acestea vor fi puse in practica, statutul democratiei in Romania da serioase motive de ingrijorare. Niciun stat membru al Uniunii Europene nu poate incalca astfel statul de drept si toate principiile democratice", a transmis Daul, intr-un comunicat de presa.

Si presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, sustine ca "USL a dat frau liber unui plan care, in mod deschis, submineaza practicile democratice si statul de drept si dispretuieste separarea puterilor in stat".

"Sunt extrem de ingrijorat ca urmare a ultimelor evolutii din Romania. Perioada scurta de activitate a actualului guvern socialist-liberal a evidentiat intentiile de acaparare a puterii de catre USL. Victor Ponta si partidele pe care le controleaza nu vor tine cont de nimic in tentativa lor de a prelua tara si de a influenta functionarea justitiei.

In fapt, USL a dat frau liber unui plan care, in mod deschis, submineaza practicile democratice si statul de drept si dispretuieste separarea puterilor in stat: reprezentarea ilegala a tarii la Consiliul European; inlocuirea Avocatului Poporului si a presedintelui Senatului prin incalcarea regulilor de procedura, tentativa de a modifica legea de functionare a Curtii Constitutionale si de a inlocui judecatorii acesteia, fabricarea unor asa numite hotarari de urgenta ale Guvernului pentru a impiedica aplicarea regulilor constitutionale, si asa mai departe", a afirmat presedintele PPE, potrivit unui comunicat.

PPE este familia politica europeana din care fac parte PDL si UDMR.

Ce s-a intamplat in Parlament

USL a convocat de dimineata sedinte de urgenta ale Birourilor Permanente ale celor doua camere si a decis rapid cateva sesiuni extraordinare, marti seara, in care Vasile Blaga a fost inlocuit de Crin Antonescu. Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost si el revocat, fiind inlocuit de Valer Dorneanu. De asemenea, si Roberta Anastase a fost revocata si inlocuita cu Valeriu Zgonea.

Liderii PDL sustin ca asistam la o lovitura de stat data de USL si ca Ponta si Antonescu "au declansat Jihadul impotriva Romaniei democratice".

Curtea Constitutionala s-a reunit de urgenta si a decis sesizarea institutiilor europene, iar Ambasada SUA si-a exprimat intr-un comunicat de presa ingrijorarea.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#revocari Parlament lovitura stat, #Ponta USL Parlament Romania, #presa internationala scandal Romania , #parlament