Scandal pe adoptarea majorarilor salariale: PSD are o lista de semnaturi, PNL vine cu filmari. Se va relua votul?

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 14:00
4688 citiri
Scandal pe adoptarea majorarilor salariale: PSD are o lista de semnaturi, PNL vine cu filmari. Se va relua votul?
Foto: Arhiva Ziare.com

Votul de luni din Camera Deputatilor prin care s-a decis majorarea salariilor in Sanatate si Educatie a starnit un scandal intre social-democrati si liberali.

PNL a contestat votul, sustinand, cu fotografii si filmari, ca acesta nu este valid de vreme ce in sala nu erau destui deputati pentru ca cvorumul sa fie intrunit.

De partea cealalta, PSD, prin vocea lui Liviu Dragnea, sustine ca singurul document oficial care poate face lumina in aceasta problema e lista de semnaturi cu deputatii prezenti in momentul votului, care contine 191 de nume.

Amintim ca pentru ca cvorumul sa fie intrunit era nevoie ca 178 de deputati sa fie prezenti in sala, iar legea a fost adoptata cu 184 de voturi pentru si o abtinere. PNL sustine insa ca la acel moment in sala erau maxim 168 de alesi.

Vezi aici cu ce dovezi au venit liberalii pentru a cere anularea votului pe majorarile salariale

"Eu nu stiu ce poze si filmulete au ei. M-am interesat si eu aseara si exista o lista de semnaturi pentru cei care au participat la vot - 191 de semnaturi", a declarat Dragnea, la Antena3.

Intrebat daca nu exista posibilitatea ca pe acea lista sa fi semnat persoane care ulterior sa fi parasit sala de plen, Dragnea a respins aceasta ipoteza.

"Singurul document oficial e lista de semnaturi, si nu e pe propria raspundere, e lista de prezenta, la care se mai adauga membrii Biroului Permanent, care nu au apucat sa semneze, si eu, care am fost prezent dar am uitat sa semnez", a mai spus Dragnea.

Cand moderatorul de la Antena3 a insistat, Dragnea a incheiat subiectul: "Nu cred ca mai are rost aceasta discutie. De vreme ce Guvernul a anuntat ca contesta la CCR, procedurile (in Camera Deputatilor - n.red.) sunt suspendate".

Se pare insa ca Biroul Permanent al Camerei nu a suspendat procedurile in asteptarea deciziei CCR, ci se va intruni miercuri, la ora 10:00, pentru a transa chestiunea. Pana una alta, majorarile salariale din Sanatate si Educatie raman suspendate. Fie PNL va avea castig de cauza si votul va fi repetat, fie rezultatul ramane cel de ieri si va trebui sa vedem ce decid magistratii Curtii Constitutionale.

Amintim ca, potrivit legii adoptate luni, salariul de baza in invatamant ar creste la 15% incepand cu 1 ianuarie 2017, pe cand salariul de baza de incadrare, pentru personalul Casei de Asigurari de Sanatate, ar creste cu 25% chiar din luna decembrie a acestui an.

In plus, plata sporurilor pentru personalul medical s-ar face la nivelul acestui an, si nu la nivelul din 2009, cum se face acum, iar de mariri cu 15 la suta ar avea parte si angajatii din sistemul de asistenta sociala.

Vezi cum s-a desfasurat votul in Parlament: Scandal, jigniri si amenintari cu inchisoarea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#PNL PSD scandal vot majorari salarii, #prezenta vot majorari salarii , #parlament