Parlamentarii romani, trasi din nou de urechi de SUA: Codul Penal, pe masa OSCE

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 10:39
7453 citiri
Parlamentarii romani, trasi din nou de urechi de SUA: Codul Penal, pe masa OSCE
Foto: metroweekly.com

Ambasadorul american in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa semnaleaza intr-o scrisoare catre statele membre ale organizatiei derapajele din Romania.

Printre acestea se afla si modificarile aduse de parlamentari Codului Penal si colindul antisemit de la TVR, denumite in scrisoare drept "ingrijoratoare".

"Statele Unite sunt preocupate de recenta aprobare de catre Parlamentul roman a unor propuneri de amendamente la Codul Penal, prin care care alesii vor capata imunitate in fata anchetelor pentru coruptie si investigatiilor privind conflictul de interese", arata trimisul special al Statelor Unite la OSCE, ambasadorul Daniel Baer.

"Cu aproape un sfert de secol in urma, Romania a actionat rapid, devenind o democratie moderna, integrata in comunitatea euro-atlantica. Romania a inregistrat un remarcabil progres, ceea ce face ca introducerea noi legislatii sa fie si mai ingrijoratoare", se spune in scrisoare.

Ambasada SUA, despre Codul Penal: O indepartare de la statul de drept, va afecta economia

"Observam ca aceste amendamente au fost trecute fara consultari publice si dezbateri, si fara a oferi autoritatilor judiciare ori societatii civile posibilitatea sa intervina. Daca vor fi promulgate, aceste amendamente vor reduce transparenta si vor slabi domnia legii, ingreunand anchetele privind coruptia conduse de Directia Natioanala Anticoruptie si alte autoritati.

Facem un apel catre Parlamentul Romaniei si celelalte institutii guvernamentale sa reconsidere aceasta masura si sa se asigure ca legislatia romana respecta angajamentele tarii catre OSCE privind domnia legii si buna guvernare", scrie Daniel Baer Consiliului Permanent al OSCE.

Corlatean, suparat ca ambasadele au comentat Codul Penal: Sa transmita la MAE, nu prin presa

Ambasadorul SUA semnaleaza si difuzarea de catre TVR a unui colind antisemit. "Am observat, de asemenea, ca pe 5 decembrie, televiziunea publica romana TVR a difuzat un cantec antisemit care indemna la arderea evreilor, prezentat drept un colind traditional de Craciun.

Apreciem faptul ca ministrul roman de Externe a condamnat cantecul si urmarim masurile luate de oficialii romani pentru a condamna astfel de acte de bigotism si cei care le perpetueaza, astfel incat sa fim siguri ca nu se vor mai intampla vreodata", se arata in scrisoare.

Ambasada Olandei: Urmarim cu ingrijorare amendamentele la Codul Penal

"In Romania si in oricare dintre statele OSCE, unul dintre cei mai importanti pasi in contracararea intolerantei e ca oficialii si autoritatile sa condamne imediat si in forta aceste acte, nu numai in forurile internationale, ci si pe plan intern.

Protectia minoritatilor si combaterea antisemitismului, xenofobiei si a tuturor formelor de intoleranta sunt angajamente esentiale ale OSCE", se incheie raportul ambasadorului Daniel Baer.

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale, care nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate. Legea a fost votata martea trecuta de Parlament.

Horia Georgescu, presedintele ANI, a declarat ca modificarile "arunca in aer" tot istoricul de cazuri adunate de Agentia de Integritate. 25 de deputati si senatori vor scapa de consecintele legii.

Reactii vehemente au avut si Consiliul National al Magistraturii, precum si DNA, care au reclamat incalcari ale legii si tratatelor internationale semnate de Romania.

Institutiilor de pe plan intern li s-au alaturat si multe tari din Uniunea Europeana prin ambasadele lor, precum si Statele Unite. Presiunea astfel creata a facut ca USL sa accepte rediscutarea acestor amendamente in sesiunea urmatoare a Parlamentului.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#SUA ambasador raport Cod penal, #ambasadar SUA OSCE cod penal, #ambasador SUA OSCE colind antisemit , #parlament
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Tocmai de aceia se vor face proteste de amploare sâmbătă în Capitală
Poza MatusaTamara
MatusaTamara
rank 5