Toti ochii pe Parlament: Referendumul initiat de Iohannis si ordonanta de abrogare, pe agenda

Luni, 13 Februarie 2017, ora 07:07
9021 citiri
Toti ochii pe Parlament: Referendumul initiat de Iohannis si ordonanta de abrogare, pe agenda
Foto: Arhiva/Ziare.com

Ordonanta care abroga modificarea Codurilor Penale si referendumul initiat de presedintele Klaus Iohannis vor fi pe agenda Parlamentului din aceasta saptamana, in conditiile in care liderul PSD, Liviu Dragnea, a facut un apel pentru adoptarea in cel mai scurt timp a OUG 14/2017.

Presedintii celor doua Camere ale Legislativului au decis organizarea unei sedinte a Birourilor Permanente Reunite, luni, incepand cu ora 12:00, pentru a convoca plenul reunit care supune votului avizul favorabil dat de comisiile juridice inititivei presedintelui Iohannis de a organiza un referendum privind continuarea luptei anticoruptie.

Comisiile juridice au facut recomandarea ca intrebarea care va fi pusa in cadrul referendumului sa respecte Constitutia, deciziile CCR si recomandarile Comisiei de la Venetia.

Presedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a atras atentia pe parcursul dezbaterii asupra efectelor pe plan international ale referendumului, facand trimitere la Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei de la New York transpusa in legislatie de Romania.

La randul sau, senatorul PSD Serban Nicolae a declarat sa sustine avizul favorabil, insa, in opinia sa nu este necesar referendumul propus de presedintele Iohannis.

"Eu sustin ca proiectul de hotarare pe care il redactam sa fie de aviz favorabil, in sensul in care exista intrunite conditiile de legalitate pentru organizarea referendumului. V-as ruga, insa, pe cei care sustineti ca este necesar, in opinia mea nu este necesar, sa identificati si resursele financiare necesare si sa apreciati daca este bine sa aratam ca in societatea romaneasca este o confruntare intre cei care vor continuarea luptei amicoruptie si cei care nu. Mi-e greu sa ii identific pe cei care nu vor continuarea luptei anticoruptie in afara de cei care au fost condamnati (...) ", a declarat presedintele Comisiei juridice din Senat, Serban Nicolae.

Serban Nicolae a sustinut ca nu ar face bine ca Romania sa arate "opiniei publice mondiale" ca cineva se impotiveste coruptiei.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a sustinut ca "ideea de cost invocata in Comisia juridica nu isi are rostul", afimand ca a amesteca costurile cu o problema care tine de democratia din Romania este "neserios".

In replica, Serban Nicolae a sustinut ca, in bugetul pentru anul 2017, nu au fost prevazute costurile pentru organizarea referendumului propus de Klaus Iohannis, iar sustinatorii initiativei presedintelui ar fi trebuit sa faca acest demers.

"Nu cred ca va costa mai mult decat ne-a costat coruptia si ne va costa in continuare", a replicat deputatul PNL Catalin Predoiu.

Ordonanta 14 - abroga modificarea Codurilor, dar nu inlatura pericolul

Un alt subiect care va fi dezbatut in Parlament, "in cel mai scurt timp", potrivit liderului PSD, Liviu Dragnea, va fi aprobarea OUG 14/2017.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea a facut vineri un apel la membrii Legislativului pentru adoptarea "in cel mai scurt timp" a "legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 14/2017, prin care sunt abrogate modificarile Codului Penal si Codului de Procedura Penala".

"In calitate de presedinte al Camerei Deputatilor si de presedinte al PSD, fac un apel catre toti colegii din Parlament ca in cel mai scurt timp pe care ni-l permite procedura sa adoptam legea de aprobare a Ordonantei 14 privind abrogarea modificarilor Guvernului la cele doua coduri. Inteleg ca toate partidele parlamentare isi doresc acest lucru. Deci avem o cvasi-unanimitate in acest sens, ceea ce inseamna ca o respingere a OUG 14 este exclusa, iar prelungirea dezbaterilor pe acest subiect nu se justifica", a declarat Dragnea, conform unui comunicat al Camerei.

Dragnea spune ca "intrucat e vorba de o ordonanta de urgenta, ea trebuie dezbatuta in regim de urgenta", argumentand: "Asa spune Constitutia Romaniei la art. 115, alin. 5. Ceea ce solicit eu este ca aceasta procedura de urgenta sa fie parcursa in cel mai scurt timp permis de regulament, astfel incat Parlamentul sa voteze pentru abrogarea Ordonantei 13 si sa trimita rapid legea spre promulgare".

Despre OUG 14 mai multi juristi si lideri de opinie au spus ca ar fi planul B al PSD. Mai exact, ei sustin ca ordonanta contine articole neconstitutionale, astfel ca, odata aprobata in Parlament, ea va putea fi atacata la CCR. In cazul in care Curtea o declara in integralitate neconstitutionala, atunci OUG 13 intra automat in vigoare.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#referendum Iohannis vot parlament, #ordonanta abrogare vot Parlament Dragnea , #parlament