Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un radical exploziv pe podiumul politicii israeliene

Autor: Ana Ilie
Luni, 09 Februarie 2009, ora 23:50
7168 citiri
Un radical exploziv pe podiumul politicii israeliene

Lumea trebuie sa se obisnuiasca, de maine, sa rosteasca un nume relativ nou atunci cand vine vorba de politica israeliana: Avigdor Lieberman.

Nascut in Moldova, Avigdor s-a mutat in Israel in anii '70 si in cele patru decenii care au trecut de-atunci a reusit sa-si aduca retorica radicala in Parlament - sau, mai exact, o va face dupa alegerile de marti.

Avigdor este marele castigator al parlamentarelor de anul acesta, releva sondajele de opinie. Cu toate ca nu va iesi castigator absolut, deci nu va fi numit premier, Avigdor a reusit sa ajunga in "primii trei" in politica israeliana.

Marele favorit al alegerilor de marti este fostul premier Benjamin Netanyahu, liderul partidului conservator Likud. In urma sa este Tzipi Livni, ministrul de Externe si lider al partidului de centru Kadima.

Pana de curand, ministrul Apararii, Ehud Barak, liderului partidului Lanurist, de centru-stanga, se afla pe locul trei.

De cand a izbucnit razboiul in Gaza, Avigdor Lieberman si partidul sau, Yisrael Beitenu (Israel este casa noastra) si-a adjudecat acest loc. El si partidul sau au "furat" voturi de la partidul Likud si ar putea face parte din coalitia de guvernare, fie ar putea conduce opozitia.

Nici nu mai conteaza daca va castiga 15 sau 19 locuri in Parlament. Aceste calcule palesc in fata realitatii ca scena politica israeliana va avea in frunte un lider care a castigat o campanie electorala cerand ca arabii din Israel sa semneze un juramant de loialitate fata de statul evreu.

Mesajul lui politic are potential exploziv: Israelul este in pericol nu doar din afara, ci si din interior, din partea populatiei sale arabe, subliniaza New Tork Times.

Anul trecut, Avigdor a declarat public ca presedintele Egiptului ar trebui "sa se duca la dracu". Acum, in campania electorala, sub sloganul "Stiu sa vorbesc limba araba", politicianul a adoptat o agenda la fel de controversata: un Israel mai pur din punct de vedere etnic.

Majoritatea partidelor israeliene (Likud, Kadima, laburistii) se tem de ceea ce ar putea aduce in Parlament Lieberman. Practic, faptul ca el se concentreaza pe un paradox rareori mentionat al vietii politice israeliene - cum un stat compus din evrei si arabi se poate defini drept stat evreu si democrat - submineaza delicata coexistenta din tara.

Lieberman favorizeaza o solutie cu doua state - unul pentru palestinieni. El vrea faca un schimb cu viitoarea entitate statala palestiniana: parti din Israel in care sunt multi arabi pentru colonii evreiesti din Cisiordania apropiate geografic de Israel.

Juramantul de loialitate pe care il propune politicianul ar fi obligatoriu pentru toti cetatenii Israelului. Acestia ar trebui sa jure loialitate Israelului ca stat evreu, democratic, sa ii accepte simbolurile, steagul si imnul si sa faca serviciul militar sau un serviciu alternativ.

Cei care nu vor sa jure toate acestea ar putea locui in Israel ca rezidenti, fara a avea insa drept de vot.

In prezent, arabii israelieni, care reprezinta intre 15 si 20% din populatie, sunt scutiti de serviciul militar. Lieberman nici nu vrea sa mai auda de asta si sustine ca cine nu vrea sa inteleaga ca identitatea evreiasca este centrala Israelului nu ar trebui sa se afle aici.

Cu toate ca ideile sale politice ii pot speria pe multi prin radicalismul violent, Lieberman are mare succes. Shmuel Sandler, decan al universitatii Bar Ilan, se declara infricosat de politician, cu toate ca institutia pe care o conduce intareste identitatea si valorile evreiesti.

"El place votantilor simpli. Evreii obisnuiti simt ca am renuntat la teritorii si ca in acelasi timp arabii nu vor sa accepte natura evreiasca a statului", spune Sandler.

Tocmai din acest motiv, razboiul din Gaza l-a ajutat pe Lieberman in doua feluri, concomitent. Mai intai, politicianul a avut ocazia sa se prezinte drept un barbat puternic, gata sa se arunce in lupta impotriva dusmanilor tarii.

In al doilea rand, arabii isarelieni au protestat impotriva razboiului, aratand solidaritate cu Gaza, ceea ce a inflamat multi evrei.

Toate acestea au condus la rezultatul extraordinar pe care Lieberman asteapta sa il obtina la alegerile de marti.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alageri parlamentare Israel, #politician radical, #Avigdor Lieberman , #parlament