Va fi obligata Kovesi sa-i dea explicatii lui Dragnea in comisia de ancheta? Chestiunea ar putea fi transata de CCR

Vineri, 05 Mai 2017, ora 12:35
7935 citiri
Va fi obligata Kovesi sa-i dea explicatii lui Dragnea in comisia de ancheta? Chestiunea ar putea fi transata de CCR
Foto: Ziare.com

Controversata si complicata chestiune a chemarii Laurei Kovesi la audieri in comisia de ancheta, condusa de Liviu Dragnea, ar putea fi transata pana la urma de CCR.

Cum s-ar ajunge acolo, ne-a explicat pe larg cel mai longeviv deputat din Parlament, Marton Arpad, care este vicepresedinte in Comisia pentru Regulament si parlamentar din 1990.

Miercuri, aceasta comisie a votat modificarea regulamentului Camerei Deputatilor, astfel ca persoanele chemate la audieri in comisiile de ancheta sunt obligate sa se prezinte, sustine pesedistul Eugen Nicolicea.

Printre aceste persoane s-ar putea afla, de exemplu, si procurorul-sef al DNA (in cazul anchetei pe alegerile din 2009), insa Nicolicea a refuzat sa discute despre persoane private.

Marton Arpad a explicat, pentru Ziare.com, insa, ca prin regulamentul Camerei Deputatilor se pot impune obligatii doar alesilor sau persoanelor care activeaza in institutii controlate de Parlament.

"Spre deosebire de actuala prevedere, exista prevederi distincte pentru acele persoane care activeaza in institutii controlate de Parlament, respectiv pentru celelalte persoane.

Totodata, exista si prevederea conform careia, daca persoana respectiva nu se prezinta la audieri, este informata institutia din care face parte, pentru ca (sic!) conducerea acelei institutii, organele abilitate ale acelei institutii, sa faca demersurile conform legilor speciale ale acelor institutii, incepand de la masuri disciplinare, pana la cele penale, adica sesizarea instantelor competente pentru incercare de a ingreuna o activitate, un demers de cercetare parlamentara", ne-a explicat deputatul UDMR, unul dintre cei doi parlamentari aflati la al optulea mandat consecutiv, incepand cu 1990.

Unele institutii pot refuza solicitarea comisiilor de ancheta

Intrebat daca institutiile pot sa refuze solicitarile comisiilor de ancheta, in ce priveste persoanele care activeaza acolo, Marton Arpad a precizat: "Depinde de institutie. Daca sunt institutii care, conform Constitutiei, sunt sub controlul parlamentar, nu prea pot refuza, din moment ce sunt sub control parlamentar".

Referitor la obligatiile pe care le au reprezentantii Parchetelor, deputatul UDRM a raspuns:

"Prevederea care reglementeaza modalitatea prin care o persoana care nu activeaza intr-o institutie care este sub control parlamentar, deci obligativitatea acelei persoane de a fi prezenta, respectiv demersurile pentru a obliga persoana respectiva sa apara in fata comisiei de ancheta, aceste prevederi se regasesc in Legea statutului deputatilor si senatorilor, pentru ca alte persoane decat cele care activeaza in Parlament, respectiv sunt sub controlul parlamentar, acestor persoane li se pot impune obligatiuni doar prin lege, nu printr-un regulament".

Vicepresedintele Comisiei pentru Regulament a Camerei a precizat ca "prevederi care au acelasi sens se vor regasi dupa adoptarea in plen atat in Legea statutului deputatilor si senatorilor, cat si in regulamentul comun al celor doua camere, cat si in regulamentul Camerei Deputatilor".

"Orice cetatean ar trebui sa se prezinte in fata comisiei de ancheta"

Deputatul UDMR a tinut sa faca precizari suplimentare, legate de Justitie, procurori, judecatori si Ministerul Public, si a subliniat ca orice cetatean ar trebui sa se prezinte in fata comisiei de ancheta.

"Legat de asa-zisa independenta a Justitiei si obligativitatea de a fi prezenta o persoana care activeaza in domenii - si aici eu personal fac o distinctie, conform Constitutiei, intre judecatori si procurori, pentru ca in conformitate cu prevederile constitutionale, justitie se face de catre ICCJ si de catre celelalte instante, ca atare nu de catre procurori.

Ministerul Public este sub indrumarea Ministerului Justitiei. Chiar daca, din punct de vedere constitutional, apar in acelasi capitol, in sectiuni distincte, justitia se face de catre instante, nu de catre Parchete. Ca atare, si statutul lor este diferit.

Dar, indiferent despre ce persoana este vorba, daca acel domeniu care este in vizorul comisiei de ancheta nu este o actiune de urmarire penala, atunci orice cetatean ar trebui sa se prezinte in fata unei astfel de comisii. In toata lumea democrata se intampla asa. Daca se constata o situatie de fapte penale, atunci evident comisia sesizeaza organele de urmarire penala si urmarirea penala va fi realizata de acestea. Acest lucru va fi stipulat clar in aceste texte despre care vorbim", a precizat Marton Arpad.

Amintim ca, in sedinta din data de 24 mai 2007, plenul CSM a stabilit ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca.

Obligativitatea ar putea sa o stabileasca CCR

Acesta a comentat si faptul ca doua decizii edificatoare ale Curtii Constitutionale, Decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 si Decizia 502 din 2005, arata ca Parlamentul "nu poate stabili drepturi si obligatii" decat pentru senatori sau deputati, precum si pentru autoritatile, demnitarii si functionarii publici, in functie de raporturile constitutionale pe care le au cu Parlamentul.

Deputatul UDMR spune ca aceste decizii "se bazeaza pe o situatie de drept, pentru ca regulamentele celor doua Camere nu sunt obligatorii erga omnes (fara exceptie - n.red.), ci numai pentru deputati, senatori, respectiv institutiile care sunt sub control parlamentar.

Si nu a existat o reglementare legala aplicabila erga omnes. Din moment ce apare intr-o lege, ea deja devine aplicabila si, daca va aparea in Legea statutului deputatilor si senatorilor, atunci ea devine aplicabila tuturor".

"Daca cineva crede ca este neconstitutional, are tot dreptul constitutional sa se adreseze Curtii Constitutionale si atunci vom vedea daca Curtea intr-adevar s-a gandit, asa cum este logic ca, din moment ce nu este prevazuta intr-o lege o astfel de obligatitivitate, ci doar in regulamentul propriu al Camerelor, este obligata sau nu este obligata orice persoana sa se prezinte", a adaugat Marton Arpad.

Intrebat daca orice persoana ar putea fi obligata sa se prezinte la audieri, deputatul UDMR a spus: "Din moment ce are o informatie legata de situatia anchetata de o ancheta parlamentara, orice persoana - chiar si o persoana care nu are loc de munca, nu are locuinta - poate fi chemata, audiata, tocmai pentru a rezolva situatia acelor cetateni".

"In Romania, Parlamentul este ultima institutie din lume"

La observatia ca, totusi, nu poate fi obligat oricine sa se prezinte in fata comisiei de ancheta, deputatul UDMR a deplans importanta pe care romanii o acorda Parlamentului.

"Intr-un stat de drept, toata lumea crede ca e bine sa se prezinte in fata unei anchete parlamentare. Eu stiu ca in Romania Parlamentul este ultima institutie din lume. Asta deosebeste Romania de statul de drept. Daca cineva este chemat in fata unei comisii de ancheta a Senatului Statelor Unite, nimeni nu-si permite, nici macar presedintele, sa nu se duca acolo.

Asta e diferenta dintre statul de drept si Romania, acolo unde toata lumea gaseste cum sa se eschiveze de o astfel de ancheta parlamentara, care este reprezentantul suprem al cetatenilor.

Toata lumea crede ca nu e bine ca Parlamentul sa faca anchete parlamentare, ca ar fi bine ca nimeni sa nu se prezinte acolo, ca toata lumea ar trebui sa aiba dreptul sa nu se prezinte acolo. Si atunci pentru ce este aceasta institutie? De ce s-a inventat aceasta institutie in statele democratice?", mai spune vicepresedintele Comisiei pentru Regulament.

Nu in ultimul rand, intrebat daca, astfel, o ancheta a Parchetului ar fi dublata de una a Parlamentului, Marton Arpad a mai raspuns: "In prevederile despre care vorbim, este clarificat ca urmarirea penala se face de organele de urmarire penala si nicidecum de Parlament. Si, daca in cursul anchetei se constata ca este nevoie de o urmarire penala, este sesizat organul competent".

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#procurori obligati comisie ancheta, #Marton Arpad comisie ancheta, #obligativitate audieri comisie ancheta, #Marton Arpad obligativitate comisie ancheta parlamentara, #comisie ancheta parlamentara , #parlament