Votul la vedere, pentru unii muma, pentru altii ciuma: Ilegalitate sau respect pentru Justitie? Argumentele PSD si PNL

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 07:38
3407 citiri
Votul la vedere, pentru unii muma, pentru altii ciuma: Ilegalitate sau respect pentru Justitie? Argumentele PSD si PNL

Votul la vedere pe cererile DNA, bun pentru Justitia din Romania sau o ilegalitate in plenul Parlamentului? La aceasta intrebare, liberalii si social-democratii dau raspunsuri total diferite.

In timp ce PNL nu doar ca sustine, ci si promoveaza cu insistenta o astfel de practica in Parlament, facand apel la toti alesii sa voteze la vedere, PSD considera ca acest lucru reprezinta o ilegalitate, pentru ca incalca regulamentul Camerelor. Un alt contra-argument al social-democratilor este ca votul poate fi contestat de persoana pe care o priveste.

Disputa s-a iscat inca de la inceputul saptamanii, in asteptarea votului din Parlament de miercuri, pentru incuviintarea cererilor DNA in ceea ce ii priveste pe senatorii PSD Dan Sova si Darius Valcov, precum si pe deputatul PNL Theodor Nicolescu.

Ziare.com a stat de vorba cu purtatorul de cuvant al PNL Ionut Stroe, care a explicat ca liberalii insista atat de mult cu votul la vedere tocmai pentru a se delimita de PSD.

"Vrem sa votam la vedere tocmai pentru a face o separatie foarte clara, a trasa practic o linie de marcatie intre un vot pe care noi sustinem ca il exercitam intocmai mandatului nostru in Parlament si, bineinteles, pentru a fluidiza actul de justitie - un vot curat si transparent - si votul PSD-ului, pe care noi il consideram ca fiind un vot ascuns si plin de suspiciuni", a declarat Ionut Stroe.

PNL, anunt surpriza in cazul cererilor de arestare din Parlament: Vot filmat si pus pe Net

Ce si-ar dori alegatorii

Purtatorul de cuvant al liberalilor le-a recomandat social-democratilor sa se gandeasca putin la cum si-ar dori alegatorii lor, cei care i-au trimis in Parlament, sa procedeze in cazul solicitarilor venite din partea structurilor judiciare.

"In mod evident ca, atata timp cat parlamentarii, conform Constitutiei, sunt expresia vointei poporului, consideram ca PSD trebuie sa raspunda la doua intrebari foarte simple. In primul rand, sa raspunda la intrebarea ce si-ar dori electoratul care i-a trimis in Parlament - daca sa voteze sau nu pentru incuviintarea cererilor Justitiei - si doi - daca sa voteze la vedere sau secret", a precizat Stroe.

Reprezentantul liberalilor a comentat si modul in care Liviu Dragnea, presedintele executiv al PSD, a argumentat faptul ca parlamentarii din partidul sau nu voteaza deschis.

Dragnea a mentionat, luni seara, intr-o emisiune televizata, ca "votul la vedere incalca procedura de vot, pentru ca se prevede ca votul sa fie secret. Cel impotriva caruia se voteaza poate contesta votul".

Dragnea explica de ce PSD nu voteaza la vedere in cazurile Valcov si Sova (Video)

"Afirmatiile domnului Dragnea sunt scuze. Scuzele tot timpul genereaza suspiciuni. Si, apropo, secretul votului este un drept al fiecarui parlamentar in legatura cu asigurarea discretiei modului in care se adopta anumite decizii. In mod evident ca nu exista niciun fel de vulnerabilitate, daca iti afirmi votul pentru incuviintarea solicitarilor Justitiei. (...)

Ce se intampla? PSD-ul foloseste secretul votului pentru a ascunde modul in care isi apara colegii de partid", a explicat Stroe, amintind de proiectul de lege pentru introducerea votului electronic initiat de PNL, pentru a se respecta secretul votului, dar pentru ca, la nivel de partid, sa se stie cu exactitate cine cum a votat.

Ionut Stroe a subliniat ca "oricine in aceasta tara e liber sa conteste orice fel de vot", dar ca "nu exista prevederi in legatura cu anumite sanctiuni sau nulitati, daca nu se respecta secretul votului", ceea ce contrazice argumentul lui Liviu Dragnea.

Razboiul Ponta-Gorghiu

Liberalul a vorbit si despre reactia sefului PSD Victor Ponta la apelul facut de Alina Gorghiu, copresedintele PNL, prin care aceasta a cerut ca social-democratii sa voteze la vedere miercuri, in Parlament.

Ponta, despre votul la vedere in cazul penalilor: Inainte era Udrea cu scandalul, acum e Gorghiu

Gorghiu ii da replica lui Ponta: Pentru el, a nu bloca justitia inseamna scandal

"Eu cred ca Ponta ar trebui sa raspunda foarte clar si direct, ca ieri (luni - n.red.) a evitat. Este obligat sa raspunda, nu neaparat Alinei Gorghiu, ci in fata acestei tari, clar si direct, daca decizia luata de Partidul Social Democrat de a vota in favoarea cererilor Justitiei, luata la inceputul anului, se aplica sau nu si in cazul acestor doi domni Sova si Valcov (...).

A vorbit despre scandalul facut de PNL, de o alaturare a doamnei Gorghiu cu doamna Udrea. Nu Alina Gorghiu este prietena declarata a doamnei Udrea, ci domnul Ponta. Nu doamna Gorghiu a fost avocatul familiei Cocos, ci domnul Ponta. Nu Alina Gorghiu a mers in biroul personal al domnului Ponta sa stabileasca procurorii in aceasta tara.

Nu Alina Gorgiu a absentat de la voturile date pentru Elena Udrea, ci Victor Ponta. E de notorietate faptul ca Udrea si Ponta au avut si au relatii de natura politica, in diverse momente au colaborat foarte bine", a remarcat Ionut Stroe.

Acesta a sugerat ca exista suspiciuni ca PSD va vota miercuri impotriva solicitarilor DNA in cazul lui Dan Sova si Darius Valcov, avand in vedere declaratiile facute de liderii acestui partid in spatiul public.

Parlamentari fara imunitate? Vot secret sau la vedere? Dezbatere Ziare.com

Intrebat daca liberalii voteaza cu o oarecare retinere cand vine vorba despre un coleg de partid, Ionut Stroe a sustinut ca sentimente exista, dar retineri nu.

"Retineri nu avem. Sentimente in mod evident ca avem, fiindca este vorba despre colegi de-ai nostri, dar retineri nu (...). Indiferent ca e vorba de Nicolescu, un coleg de partid, ne pare rau pentru el, dar indiferent de apartenenta politica, indiferent de functii, noi vom vota in favoarea solicitarilor", a conchis Stroe.

Cartea respectarii legii, jucata de tabara adversa

Ziare.com a stat de vorba si cu un reprezentant al taberei adverse, senatorul Florina Ruxandra Jipa din grupul parlamentar al PSD, membru al Comisiei Juridice din Senat.

Aceasta a explicat ca social-democratii vor vota secret, pentru ca asa spune legea.

"Votul este secret, asa spune legea. Daca altii vor sa il faca altfel, e problema lor, da? Votul secret e vot secret, de-aia se cheama vot secret, nu? Noi trebuie sa respectam legalitatea", a precizat Jipa.

Referitor la acuzatiile PNL, care sustin ca social-democratii vor sa se impotriveasca Justitiei prin exercitarea votului secret, Jipa a spus ca, de fapt, liberalii comit o ilegalitate daca isi exprima optiunea in mod public.

"Sunt impotriva legii daca acuza asa ceva. Vor sa se comita o ilegalitate. Atunci hai sa ridicam mainile, nu? E corect? Nu e corect. N-am nimic impotriva, e treaba lor, e punctul lor de vedere, dar sunt pe alaturi cu legea", a punctat senatorul jurist.

Florina Ruxandra Jipa este cea care a dus la amanarea votului din plenul Senatului in cazul lui Dan Sova, pentru ca, desi raportul comisiei era gata, aceasta a uitat sa il semneze, iar procedurile au fost amanate.

Senatul amana votul pentru arestarea lui Sova: Care sunt motivele

"Eu stiu ca, de regula, doamna Jipa nu intarzie, nu lipseste, n-a facut-o niciodata. Astazi a facut-o. (...) A ajuns un pic mai tarziu, a uitat", a argumentat Catalin Boboc, presedintele Comisiei Juridice din Senat.

Ziare.com a incercat sa ia legatura cu toti membrii PSD din Comisia Juridica, insa acestia fie nu au raspuns la telefon, fie au precizat ca sunt in plen si nu pot vorbi. De asemenea, mai multe intrebari au ajuns pe mail si la Gabriela Firea, purtatorul de cuvant al PSD, prin consiliera sa, insa aceasta nu a raspuns.

Senatul si Camera Deputatilor voteaza, miercuri, trei cereri din partea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive, pentru deputatul liberal Theodor Nicolescu si senatorii PSD Dan Sova si Darius Valcov.

George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#vot vedere PNL, #vot vedere PSD, #vot vedere ilegal , #parlament