Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Zidul Parlamentului si zidul din noi (Opinii)

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 11:47
1731 citiri
Zidul Parlamentului si zidul din noi (Opinii)
Foto: Puterea

Orice gospodar stie ca a da foc, a darama, a distruge sunt mai la indemana decat a crea, a construi, a repara. Iar revolutia din 1989 ne-a dat o lectie mult prea costisitoare ca s-o uitam atat de usor.

Caci Romania ajunsese in situatia singulara intre fostele tari ale lagarului socialist de a da foc Bibliotecii Centrului Universitar, Muzeului Colectiilor de Arta, de a demola "maretele ctitorii" si a distruge agricultura. Bune, rele, reuseau totusi sa hraneasca un popor de 23 milioane de suflete.

De distrus au distrus si polonezii, ungurii, cehoslovacii, germanii de est, dar acolo demolarea a vizat sistemul de relatii ale contenciosului totalitar, industria, economia fiind ajutate sa se descurce in economia de piata.

Cladirile fabricilor si ale uzinelor sunt tot acolo, atata doar ca acum adapostesc alte firme si instalatii. Produc ce se cere. De aceea, nivelul lor de viata si civilizatie e mai sus de cateva ori fata de al nostru.

Vulpea firoscoasa si gardul Parlamentului

Pe vremuri copiii invatau la scoala o povestioara-fabula de Petre Ispirescu, "Vulpea firoscoasa" in care este vorba despre stapanul unei vii lasate in paragina. Neingrijita, nu aducea niciun folos si se umpluse de balarii. In fiecare primavara, promitea ca o va pune pe rod, dar nu se apuca de treaba. Asa ca vulpea continua sa-si creasca puii in liniste. In ultima primavara insa a promis ca ii da foc, moment in care inteleapta vulpe si-a sfatuit puii sa plece unde or vedea cu ochii.

Acum a venit randul gardului din jurul Casei Poporului, Palatul de azi al Parlamentului Romaniei. Sa ne amintim ca a fost cat pe ce sa fie si el demolat, chiar daca nu incurca pe nimeni si nimeni nu avea idee cu ce poate fi inlocuit. Azi e cel mai vizitat obiectiv turistic.

A demola nu inseamna a construi

Calatorind prin capitalele Europei Occidentale, oricine se poate convinge ca multe din sediile administrativ-politice au garduri si ziduri, unele inexpugnabile. Cu toate acestea, nimanui nu i-a trecut prin minte sa le demoleze. In schimb, pe portile de intrare oricine poate avea acces, de cele mai multe ori liber, de nu, contra unei taxe modice.

Vor presedintele Camerei Deputatilor si PSD sa ramana in istorie, sa ne arate pretuirea pentru libertate si democratie daramand un zid care nu incurca pe nimeni? Ii opreste cineva si ceva sa-i lase pe cetateni sa se bucure de un parc cu verdeata care ar putea deveni o oaza de aer curat si liniste intr-o capitala betonata si prafoasa?

Zidul dinlauntru

Fireste, e nobil si inaltator sa doresti inlaturarea unor bariere puse arbitrar intre guvernati si guvernanti, dar barierele acestea nu sunt intrupate intr-un biet zid, care nici macar nu e urat, ci in noi insine, mai ales cand ne cocotam in jilturile Puterii politice. Daramarea zidului de beton nu ne ajuta cu nimic. Zidul care trebuie daramat e cel dinlauntru, uitat acolo de pe vremea "mult iubitului si mult stimatului".

Ei bine, fiindca daramarea acelui zid dinlauntru a fost mult mai putin lesnicioasa decat s-a crezut, mai marii nostri au daramat si ei ce-au putut, preferand spectaculosul buldozer in locul calculului intelept. E clar ca avantul demolarii de dupa '89 n-a fost de bun augur. Si nici nu ne-a priit. La fel cum politicienii si demnitarii demolatori care au avut un profit nu doar politic din demolarea proprietatii statului, a celei colective si a industriei ar putea fi invitati sa dea seama in fata Justitiei. Caci Romania are destule legi la ora asta dupa care iresponsabilitatea conducatorilor poate fi pedepsita.

Voi tot demolati, noi plecam

Fiindca demolarea zidului dinlauntru nu inseamna doar inlaturarea unei simple imprejmuiri, cum cred dl Zgonea si o multime de aplaudaci pe bloguri si pe retelele de socializare. Ea ar insemna mai intai crearea unui sistem politic corect, eficient si echitabil, un sistem politic care sa permita fiecarui cetatean sa se realizeze in propria tara. Or amploarea fenomenului de bajenire a populatiei dupa 2004 e una nemaiintalnita in istorie.

Si apoi demolarea zidului dinlauntru nu se poate face de la sine. Chiar cu un sistem politic performant, ceea ce nu e cazul la noi. E nevoie de educatie, atat a micutilor cat si a adultilor. E nevoie de o Justitie puternica si de autoritatea institutionala a statului. Iar demolarea unei simple imprejmuiri nu inseamna construirea acestor elemente ale vietii democratice.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Zid Parlament campanie demolare, #zid palatul parlamentului demolat , #parlament