Zilele Bucurestiului, inca o gaselnita electorala (Galerie Foto)

Sambata, 20 Septembrie 2008, ora 23:59
4577 citiri
Zilele Bucurestiului, inca o gaselnita electorala (Galerie Foto)

Daca pregatirile pentru summit-ul NATO au fost o incercare, zic eu, esuata de "albire" a imaginii Romaniei in lume, spectacolele de teatru, concertele, paradele, proiectiile de filme si focurile de artificii de Zilele Bucurestiului sunt doar o parte din pomana electorala dinainte de alegerile parlamentare.

De ce? Pentru ca sarbatorim Bucurestiul exact in modul in care a ajuns sa ne placa: primind, umil, ce ni se da. Aceasta moda a prins si la demnitarii romani: nimic nu se mai face doar de dragul de a se face sau pentru ca trebuie, ci pentru publicitate, pentru afaceri si, mai ales, pentru voturi.

Bucurestenii nu au parte in aceste doua zile de un altfel de Bucuresti, ci de o pura apa de ploaie. Daca in ultimii patru ani a fost un oras mort, despre care s-a anuntat ca si-ar fi revenit din coma la summit si la alegerile locale, imediat ce s-a dat, inca de timpuriu, gongul de parlamentare, a inceput resuscitarea. Daca nu acum, atunci cand?

Insa tot ce fac autoritatile este sa lipeasca un bibelou ciobit, sa varuiasca o casa daramata, sa imbrace in polei un cadou vechi si sa spele un geam spart, toate astea pentru ca se asteapta ceva de la ei, pentru ca, spre deosebire de anii trecuti, ni s-au lungit rabdarile prea mult ca sa votam pe o nimica toata.

De ochii lumii

In acest weekend nu se sarbatoresc nicicum 549 de ani de la atestarea istorica a Bucurestiului, ci este intrarea, neoficiala, in campania electorala pentru parlamentare. Asa incepe totul: cu festivaluri, concerte, ziua orasului, sacosa, plicuri.

"Oprescu va acorda diplome de excelenta cu ocazia Zilelor Bucurestiului", "Oprescu l-a invitat pe Ion Iliescu la Zilele Bucurestiului", "Program prelungit la RATB de Zilele Bucurestiului, "Trafic restrictionat de Zilele Bucurestiului", "Documentarul "Flori de mucegai", lansat de Zilele Bucurestiului", "Bryan Admas si Costel Busuioc canta de Zilele Bucurestiului".

Nu spune nimeni ca este rau, insa de ce doar acum? De ce imediat ce se face 22:30 trebuie sa iei taxi-ul pentru ca nu mai gasesti mijloc de transport in comun, iar metroul nu ajunge chiar in orice punct al Capitalei? De ce acum evenimentele culturale sunt ridicate in slavi atunci cand e nevoie, de ce sunt atat de multe evenimente culturale intr-un interval atat de scurt incat nici daca vrei nu ai timp sa te duci la toate, iar in restul anului le cauti disperat?

De ce restaurantele au acum program non stop, cand daca iei orasul "care nu doarme nicioata noaptea" la picior, in lung si in lat, in orice alta perioada, dupa ora 00:00, tot ce gasesti de mancare este fornetti sau shawarma? De ce trasurile care transporta tot acum oameni prin centrul vechi al Bucurestiului, amintind de Micul Paris, se vor transforma luni in gunoaie? De ce Bucurestiul nu este un oras decent mereu?

Orasul aste acelasi santier, traficul este de trei ori mai aglomerat dupa ce au inceput scolile, a venit lumea din vacanta, va fi si mai aglomerat imediat ce se vor intoarce si studentii.

Cum anul asta mult dorita ploaie care sa inece strazile prafuite si patate de oameni si gunoaie a coincis cu inceperea noului an scolar, Bucurestiul, capitala europeana, cum le placea multora sa-i spuna, s-a gasit din nou singur si parasit de autoritati, doar cu soferi enervati si strazi inundate.

Ceva totusi nu inteleg: vineri, cu cateva ore pana la inceperea evenimentelor de Zilele Bucurestiului, aceleasi crengi taiate de joi zaceau pe trotur, langa cosurile de gunoi aceleasi pungi negre cu gunoaie, aceleasi curve la colt de strada, acelasi antagonism intre vile si case daramate. Parca era vorba ca, macar doua zile pe an, Bucurestiul va straluci asa superficial cum il stim, nu?

De ce nu iubim Bucurestiul

De ce nu iubim Bucurestiul? Pentru ca este un oras in coma, ce nu mai are mult de trait. Ce a fost de luat a fost luat, insa nu s-a pus nimic in loc, desigur, doar in campanii.

Pentru ca stam cu orele in trafic, pentru ca nu avem unde sa ne parcam masinile, pentru ca sunt prea multe masini, pentru ca respiram cel mai poluat aer din Europa, pentru ca la o prima ploaie, totul pluteste, iar la o prima zapada nimic nu mai misca.

Il uram pentru ca este renovat, pentru ca este penetrat de o tara intreaga, pentru ca ii calcam carpelile, pentru ca l-am largit in asa hal incat sa ne incapa pe toti. De ce il iubim? Pentru ca, pentru unii, Bucuresti este acasa in ciuda putoarei morale ce-l picteaza in sepia.

As iubi mai mult Bucurestiul daca nu m-ar mai supune la atatea teste si ar parea mai interesat de soarta mea. Noaptea, cand ma intorc acasa de la munca, mai sa fac atac de cord imaginandu-mi ca zecile de caini ce latra pe atatea stradute laturalnice ma vor alerga si ma vor sfasia.

Pe bune ca as iubi mai mult Bucurestiul daca n-ar trebui sa ma contopesc prin maini, picioare si mirosuri cu sute de necunoscuti intr-o conserva numita tramvai sau autobuz. In fiecare zi.

Sarbatorirea Zilelor Bucurestiului a fost reluata in anul 2003, probabil sa nu bata prea mult la ochi in campania din 2004. Nimic rau in asta. Insa Bucurestiul are nevoie de viata, nu in doze, nu in rate, nu la perfuzii, ci in fiecare zi.

De ce nu are nevoie? De sarbatori facute doar ca sa se bifeze cateva puncte la capitolul imagine si sa se faca pre-campania electorala pe seama pofticiosilor la sarmale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Percheziții la traficanți de droguri care acționau din 2022, în București și județul Timiș. Membrii rețelei făceau parte dintr-o structură internațională
Percheziții la traficanți de droguri care acționau din 2022, în București și județul Timiș. Membrii rețelei făceau parte dintr-o structură internațională
La data de 17 aprilie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, pun în aplicare...
Cum sunt marcate relațiile de ani buni dintre România și Germania ”în vremurile de astăzi, cu războaie” şi tensiuni
Cum sunt marcate relațiile de ani buni dintre România și Germania ”în vremurile de astăzi, cu războaie” şi tensiuni
România sărbătoreşte pe 21 aprilie, începând din acest an, Ziua Prieteniei dintre România şi Republica Federală Germania. Legea 79/2004 privind instituirea acestei aniversări a fost...
#Bucuresti, #zile, #sarbatoare, #trafic, #masini, #parcari , #parlament