Bani mai multi? In ordine. Dar pentru ce? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 05:45
7352 citiri
Bani mai multi? In ordine. Dar pentru ce? (Opinii)

Subiectul pensiilor speciale pentru parlamentari a incins din nou spiritele in societate.

Si mi se pare o reactie normala avand in vedere imaginea foarte proasta pe care o au politicienii romani. Cred insa ca dezbaterea cu mult prea nervoasa trece pe langa fondul problemei, la fel ca in cazul salariilor bugetarilor in general.

Problema nu este daca demnitarii romani, daca bugetarii ar trebui sau nu sa fie bine platiti. Eu cred ca ar trebui. Si nu numai ca o masura de preventie anticoruptie. Sigur ca o leafa consistenta diminueaza apetitul pentru mita, dar nu-l elimina, pentru ca el tine de lacomie, deci de natura umana. Ca dovada, cazurile de judecatori corupti, desi beneficiaza de salarii si pensii indestulatoare. Sa nu uitam ca pedeapsa cea mai mare pronuntata pentru coruptie in Romania a fost aplicata (in prima instanta, deocamdata) unui judecator - 22 de ani de inchisoare.

Salariile consistente sunt in primul rand o modalitate foarte importanta de a atrage in sfera serviciului public a realelor competente, care sigur ca doresc sa isi asigure o viata cat mai buna pe masura pregatirii lor. Nu vei atrage spre functii publice sau la conducerea unor companii de stat oameni onesti decat daca ii platesti bine. Altfel ei se vor duce in privat, unde sa fie recompensati corespunzator, iar tu, stat, vei ramane fie cu incompetentii, fie cu cei care urmaresc imbogatirea pe baza altor castiguri, ilicite, in baza pozitiei detinute.

Societatea este cu mult mai castigata daca are oameni competenti platiti foarte bine, in loc de oameni platiti prost, care se capatuiesc prejudiciind societatea.

Asadar, problema nu mi se pare cat ii platesti, ci serviciul pe care ei il livreaza societatii in schimbul acestor bani. Aduc un profit pe masura societatii, prin act managerial eficient, prin legi bine facute, prin act guvernamental vizionar si coerent, prin treaba bine facuta in general?

In acest moment raspunsul e negativ in covarsitoarea majoritate a cazurilor.

In cazul de la care am plecat, al parlamentarilor, cei mai multi nu merita nici macar banii pe care ii castiga acum, pentru ca nu livreaza inapoi societatii mai nimic. Absenteismul de la sedintele in comisii si plen este urias. Reportajele TV in care vedem usile ferecate ale birourile parlamentare din teritoriu au devenit deja o banalitate.

Isi angajeaza rudele, desi nu au voie si cu greu imi pot aduce aminte de o lege cu adevarat bine facuta, care sa nu se dovedeasca dupa intrarea in vigoare plina de incoerente, aberatii, uneori neconstitutionalitati. Unele, cum a fost cea a salarizarii bugetarilor, s-au dovedit de-a dreptul inaplicabile. Si nici nu are cum sa fie altfel, cat timp cei mai multi dintre alesi habar nu au despre ce vorbesc si ce voteaza.

Am avut recent o experienta dezarmanta incercand sa discut cu membrii unei comisii speciale despre proiectele aflate in lucru la comisia respectiva. Am fost pusa in situatia sa le explic eu despre ce era vorba sau m-am trezit cu raspunsuri de genul - nu am idee, nu stiu, nu am nicio opinie. Si de ce esti acolo?

Una peste alta, principala grija pe care o vadesc alesii este sa lupte cu legislatia penala si sa faca zid in fata Justitiei. Nu vad de ce ar fi platiti pentru asa ceva fie si cu un leu. Pentru care beneficiu adus societatii sa fie recompensati la finalul mandatului cu o pensie speciala? Ce castig pentru societate lasat in urma lor justifica acest beneficiu special?

Este valabil si pentru cei mai multi dintre ministri, primari sau presedinti de CJ. Sunt prost platiti, dar tot e prea mult.

Ei bine, eu nu imi doresc demnitari prost platiti. Nu cred in egalitarisme si populisme. Nu cred ca este realist sa astepti ca vocatia sacrificiului sa impinga si sa tina un om intr-o functie. Eu imi doresc demnitari foarte bine platiti, cu pensii speciale mari, cu beneficii importante, dar care sa fie meritate pe deplin.

Asadar, ceea ce cred ca ar trebui sa ne preocupe in cel mai inalt grad nu este cu cat sunt platiti demnitarii in functie sau dupa finalul mandatului. Ceea ce ar trebui sa ne preocupe este masura in care ei isi merita banii. Si asta e valabil pentru intreg sectorul bugetar.

Toti sunt mizerabil platiti si munca pe care o fac este adesea pe masura. Este un cerc vicios. Si de aici cred ca trebuie sa plece o absolut necesara regandire a intregului sistem de salarizare din bani publici. Adica de la criterii de performanta aplicabile fiecarei pozitii in parte.

Pe mine nu ma multumeste nici ideea de a majora la gramada salariile medicilor sau ale profesorilor, pentru ca ambele corpuri sunt eterogene sub aspectul calitatii.

Asa cum sunt parlamentari de care 4 ani nu auzim si altii foarte activi, cu real palmares legislativ, asa avem si profesori care nu au ce cauta la catedra si altii care intr-adevar educa, avem in spitale medici cu 3 pacienti pe luna si altii care nu mai fac fata solicitarilor. Nu sunt egali si nu e drept sa fie fie platiti egal intr-o grila care sa nu tina cont exact de performanta lor. A le majora egal lefurile inseamna bani pierduti pe unii si nedreptatirea altora.

Asadar, cred ca orice calcul pentru venituri din bani publici, fie ca vorbim de pensii speciale sau salarii, ar trebui sa iasa din zona egalitarista si sa depinda covarsitor de rezultate. Exact ca in mediul privat. Ce faci tu pentru banii pe care ti-i plateste contribuabilul angajator?

Si in aceste conditii, nu as avea nimic impotriva salariilor mari si chiar a pensiilor speciale pentru ca ele ar avea in spate un real profit pentru societate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#pensii speciale parlamentari, #salarii bugetari , #parlamentari