Basescu respinge superimunitatea parlamentarilor - Reactii

Luni, 04 Februarie 2013, ora 17:04
4534 citiri
Basescu respinge superimunitatea parlamentarilor - Reactii
Foto: Arhiva

Refuzul presedintelui Traian Basescu de a promulga legea privind statutul senatorilor si deputatilor a starnit furtuna in mediul politic. Reprezentantii USL l-au acuzat imediat ca "face jocuri politice", sustinand ca statutul prevedea sanctiuni la fel de aspre pentru alesi ca in parlamentele din Europa.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca respingerea de catre Traian Basescu a statutului parlamentarilor reprezinta un "joc politic".

"Este un joc politic, colegii de la PDL se vor bucura ca mai pot sta la hotel si se pot bucura de anumite privilegii. Nu stiu de unde o sa gaseasca presedintele bani ca noi sa cumparam 78 de masini pentru parlamentari in urmatoarea perioada", a declarat Valeriu Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor a sustinut in continuare ca "statutul a fost bine facut".

"Ma asteptam la o motivatie mai solida. Modificarile pe care le-am facut sunt in concordanta cu cele mai aspre sanctiuni pe care le au parlamentele din Europa", a explicat Zgonea.

El a mentionat ca se vor aduce schimbari statutului, "modificari care ne avantajeaza, care sunt in acord cu solicitarile Comisiei Europene".

Si senatorul PSD Toni Grebla este convins ca prevederile controversate referitoare la imunitatea parlamentarilor vor fi eliminate.

"In ceea ce ma priveste este o mutare pe care am anticipat-o si sigur ca abordand chestiunile ce tin de Raportul de tara, de pe pozitii politicianiste, gestul presedintelui era de asteptat. S-a vehiculat in mass-media, in cercuri politice ca prin modificarea statutului, senatorii si deputatii si-au instituit o super-imunitate fara sa citeasca cineva textul statutului. A fost o modificare absolut inutila la care probabil o sa renuntam acum si o sa modificam din statut doar chestiunile care tin de exercitiul bugetar al lui 2013", a explicat senatorul PSD, Toni Grebla, citat de NewsIn.

Basescu retrimite la Parlament Statutul deputatilor si senatorilor

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a spus ca "se vor face, daca este necesar, corecturile de rigoare" la Statutul parlamentarilor.

"Eu am precizat destul de clar, in momentul cand documentul va sosi in Parlament, va fi reanalizat potrivit soclitarilor presedintelui", a declarat deputatul PSD.

La randul sau, deputatul PNL Alina Gorghiu a spus ca, in urma cu o saptamana, cand se dadea votul in plen, estima ca va fi unul dintre gesturile pe care presedintele le va face.

"Constat ca se redeschide cu aceasta ocazie tema cu privire la imunitate. Cred ca exista cele doua variante: ca Parlamentul sa decida ca ramane la fel Statutul parlamentarului sau sa se ia act de modificarile solicitate de presedintele Traian Basescu si sa se voteze aceste modificari in Statut", a declarat Alina Gorghiu.

Reactia Opozitiei: Vom ataca Statutul la CCR din prima zi

De cealalta parte, prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda a precizat ca partidul sau va ataca "in prima zi" la CCR Statutul deputatilor si senatorilor, fata de data precendenta, cand parlamentarii PDL au vrut sa atace in a treia zi, cand era prea tarziu.

"Pentru noi, PDL, ceea ce a facut presedintele Romaniei ne-a dat dreptul sa indreptam eroarea de a nu sesiza la Curtea Constitutionala. PDL va ataca in prima zi la CCR documentul. Nu suntem de acord cu prevederile din el - superimunitatea", a declarat deputatul PDL.

Acesta a recunoscut ca, din cauza evaluarii gresite de catre democrat-liberali a perioadei in care puteau sa sesizeze au pierdut "trenul asta"

"Intotdeauna cand ratezi ceva, recunosti. Eu recunosc: a fost un moment in care am ratat o iesire publica, puternica, de a ataca. (...) Atunci era procedura de urgenta si nu era in trei zile, asa cum stiam, era in doua zile", a declarat Cezar Preda, care spune ca presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, "se grabeste".

"Niciodata nu trebuie sa te pronunti inainte de a studia in comisii motivul pentru care presedintele intoarce o lege", a afirmat deputatul PDL, care a subliniat ca, pana nu isi regleaza cadenta, "orice Opozitie mai are unele caderi".

Un fost senator PDL acuza Opozitia de blat cu USL: De ce se lasa toti in Basescu?

Senatorul Mihai Razvan Ungureanu a declarat, la randul sau, ca este "absolut normal" gestul sefului statului de a retrimite la Parlament statutul deputatilor si senatorilor si a mentionat ca isi face un repros personal pentru faptul ca Opozitia nu a sesizat CCR pe aceasta speta.

"Este absolut normal. Trebuia sa se intample, este foarte adevarat, din partea Opozitiei. Personal, imi fac un repros din situatia aceasta pentru ca am vorbit despre nevoia de a sesiza Curtea Constitutionala. Din pacate, nu am reusit-o in termenul pe care l-ar fi cerut procedura de urgenta care a fost folosita la dezbatarea si votul pentru Statul. Dar este foarte bine ca se intampla in acest fel. O sa fie reexaminat si atunci o sa redeschidem discutia pe punctele care au suscitat dezbatere si de unde noi nu ne-am schimbat pozitia. Este vorba despre conflictul de interese care sa genereze incompatibilitate si asa mai departe", a spus Mihai Razvan Ungureanu, potrivit NewsIn.

El a precizat ca nu crede in nevoia unei proceduri de urgenta pentru statutul alesilor.

"Nu cred ca pentru Statut trebuie procedura de urgenta pentru ca este nevoie de o dezbatere care sa antreneze nu numai parlamentarii, ci si opinia publica in general. Temele sunt mult mai serioase decat ar putea sa o presupuna procedura de urgenta, in asa fel incat totul sa fie trecut repede, repede si nimeni sa nu aiba posibilitatea de a se pronunta. Insistam pe o procedura normala in ce priveste Statutul", a punctat fostul premier.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Zgonea statut parlamentari, #Mircea Dusa statut parlamentari, #Cezar Preda statut parlamentari, #PDL atac CCR statut parlamentari, #Traian Basescu respinge statut parlamentari, #Traian Basescu respinge superimunitate , #parlamentari