Cati parlamentari au migrat cel putin o data in 2013 - studiu IPP

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 18:18
3108 citiri
Cati parlamentari au migrat cel putin o data in 2013 - studiu IPP
Foto:Antena2

Institutul pentru Politici Publice (IPP) arata, intr-un studiu publicat luni, ca in 2013, primul an de mandat din actuala legislatura, 52 de parlamentari, respectiv 36 deputati si 16 senatori (reprezentand 9% din numarul total al alesilor) au schimbat cel putin o data grupul parlamentar fata de momentul intrarii in Parlament.

Potrivit sursei citate, cea mai spectaculoasa, dar si previzibila migrare in 2013 a vizat PPDD, partid nou intrat in Parlament, in conditiile in care 50% din parlamentarii acestei formatiuni (47 de membri) s-au alaturat grupurilor parlamentare ale PSD, mai ales la Camera Deputatilor.

Studiul arata ca, in prezent, PPDD risca pierderea grupului parlamentar de la Senat daca un singur membru va mai migra la alt partid.

In 2013, la Camera Deputatilor, grupului parlamentar PSD i s-au alaturat 14 noi deputati, unul dintre acestia plecand din PDL catre UNPR si intrand astfel in grupul PSD.

Ceilalti 13 noi deputati au venit din partea PPDD si au adoptat tactici diferite: cinci dintre ei au ales sa devina independenti pentru o perioada, inscriindu-se apoi fie in PSD (2), fie in UNPR (3) ; altii au trecut direct in grupul PSD (2) sau prin intermediul UNPR (6).

Grupul PSD din Camera a pierdut trei deputati, unul parasind grupul (Remus Cernea deputat neafiliat in prezent), iar ceilalti terminandu-si mandatul inainte de termen.

La finalul anului 2013, grupul PSD din Camera numara 171 de membri.

In 2013, grupului parlamentar PNL din Camera i s-au alaturat cinci noi deputati, trei venind de la PDL si doi de la PPDD.

In acelasi timp, PNL a pierdut alti cinci deputati, in conditiile in care trei si-au dat demisia, iar doi au parasit grupul devenind independenti (George Becali, care ulterior a fost condamnat definitiv si al carui mandat a fost vacantat, dar si Diana Tusa, care in prezent nu este afiliata niciunui grup).

La finalul anului 2013, grupul PNL din Camera avea 100 de membri.

Grupul deputatilor PDL a suferit de pe urma migratiei parlamentarilor in detrimentul UNPR, PC, dar si prin trecerea a patru deputati la statutul de neafiliati.

Cu noua deputati in minus, PDL ramane cu 47 de membri.

Grupul deputatilor PPDD a scazut de la 48 de membri in Camera Deputatilor la 24, prin plecarea acestora la PSD (4), UNPR (9), PNL (2), PC (5), in timp ce patru au devenit neafiliati.

IPP considera "emblematic" exemplul deputatuui PPDD Cezar Cioata (Suceava), care a plecat de doua ori din PPDD: in februarie 2013 a plecat la PC, dar a revenit in aceeasi luna, urmand ca in luna mai sa devina independent si apoi sa treaca din nou la PC (tot in mai).

PPDD are in acest moment 24 de membri la Camera Deputatilor.

In 2013, grupului PSD din Senat i s-au alaturat 12 noi senatori, 11 din partea grupului PPDD (dintre acestia 6 devenisera anterior independenti si ulterior membri-afiliati, iar ceilalti 5 au migrat catre UNPR), in timp ce al doisprezecelea nou membru a venit de la PDL, dupa o perioada intermediara de afiliere la grupul independentilor.

PSD a pierdut in 2013 un senator care s-a alaturat grupului PPDD, astfel ca la Senat, la sfarsitul anului 2013, PSD numara 75 de senatori.

Grupul senatorial al PNL nu a suferit in 2013 nicio modificare, ramanand la 50 de membri, la fel ca si grupul PDL, care are 23 de membri.

In grupul UDMR, ca si in ce al PC, s-a inregistrat cate o demisie, iar din grupul PC un senator a trecut in grupul independentilor.

Din grupului senatorilor PPDD au plecat 13 membri, 11 catre PSD, in timp ce doi au trecut la independenti, afiliindu-se ulterior grupului PC.

IPP concluzioneaza ca, desi pretind public ca nu sustin migratia politica, partidele politice o tolereaza daca nu chiar o incurajeaza atunci cand le convine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#top parlamentari migratie 2013, #parlamentari traseisti 2013, #studiu IPP traseisti 2013 , #parlamentari
Comentarii
Poza Criminalul2
Criminalul2
rank 4
Vad ca se fac studii si pe gunoaele politice din partide.