Coloneliada: Sute de oficiali, ofiteri peste noapte. "Poti ajunge fara sa stii"

Marti, 26 Iunie 2012, ora 00:33
20899 citiri
Coloneliada: Sute de oficiali, ofiteri peste noapte. "Poti ajunge fara sa stii"
Foto: Arhiva

Sute - poate chiar mii - de oficiali ai statului au primit grade inalte, de ofiteri in rezerva, in Armata Romana, pentru simplul fapt ca erau demnitari.

Cei onorati cu grade superioare, acordate direct chiar si unora aflati la nivelul de soldat, vorbesc cu reticenta despre acest subiect si incearca sa-i minimalizeze importanta. Majoritatea au primit grad de colonel.

O investigatie Ziare.com despre felul in care au fost inaintati la gradul de colonel o serie de parlamentari a scos la iveala o concluzie suprinzatoare. Numarul senatorilor si deputatilor care beneficiaza de grade inalte in Armata Romana este mult mai mare, de ordinul zecilor, acoperind intreg spectrul politic, de la PDL pana la PSD si PNL.

Cei vizati de aceste onoruri sunt, cu precadere, membrii comisiilor de Aparare ale Parlamentului si absolventii Colegiului National de Aparare, desi sunt si oficiali care au devenit ofiteri chiar fara aceste merite.

Surse de rang inalt, care au legatura cu structurile de aparare si securitate ale statului, ne-au declarat chiar ca poti fi avansat la gradul de ofiter in rezerva fara ca macar sa o stii! Oficialul ne-a spus ca acest lucru i s-a intamplat chiar lui, cand a primit avansarea in plic. Cu toate astea, el explica faptul ca nu ai niciun avantaj daca esti inaintat in grad, intrucat acestea sunt grade in rezerva, activate, in general, doar in caz de razboi.

Antena 3 a facut prima publice nume de asemenea oameni avansati in grad, in perioada cat ministru al Apararii a fost Gabriel Oprea, dand insa publicitatii doar nume de membri PDL, desi lista contine si o serie de membri PSD, PNL sau din alte zone.

Avansat direct colonel, de la simplu soldat

Neculai Rebenciuc este deputat PDL si membru al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala. In 2010, i-a fost acordat gradul de colonel in rezerva al Armatei Romane, fiind avansat direct de la cel de soldat.

"Am fost promovati toti cei din comisie, de pe ramura de siguranta nationala si aparare", se justifica Rebenciuc. El crede ca a fost promovat pentru rolul sau in Comisie si pentru ca a absolvit un curs de siguranta nationala de trei luni de zile. Deputatul a refuzat sa nominalizeze si alti parlamentari, deoarece "o sa ma intalnesc cu ei si o sa mai ia cu 'ce ai, ba, cu numele meu?' ".

In momentul in care a fost avansat, Rebenciuc era membru PNL.

Si PSD e plin de colonei

Deputatul PSD Marian Saniuta, vicepresedinte al Comisiei, sustine ca a devenit colonel ca urmare a trecutului sau sportiv de la Steaua si pentru ca a avut o activitate intensa in Parlament.

"Am fost cadru militar in tinerete, am facut sport la Steaua. Eu aveam deja gradul de maior, din 2004, iar in 2010 m-au facut colonel. Avansarea a venit pentru ca am fost cinci ani la conducerea Comisiei si ca recunoastere a meritelor sportive din tinerete. Nu a fost o treaba publica", spune Saniuta. El a dorit sa se delimiteze de colegul sau de Comisie, Rebenciuc, intrucat el, cel putin, a primit in trecut medalia "Meritul Militar".

Un alt deputat PSD cu grad de colonel este Ion Mocioalca. El spune ca nu-si mai aduce aminte anul in care si-a primit tresele.

"Cred ca am fost avansat, dar nu tin minte anul, nu am dat prea mare importanta. Marea majoritate a membrilor Comisiei de aparare am fost avansati. Eu eram membru si in comisia parlamentara NATO, mai multe chestii", explica Mocioalca. Deputatul PSD era anterior locotenent-colonel. In 2007, el a absolvit Colegiul National de Aparare.

"Este o cutuma, o traditie a Ministerului Apararii"

Seful Comisiei de Aparare, deputatul PDL Costica Canacheu, este la curent cu transformarea colegilor sai in colonei si dezvaluie ca asta este ceva aproape banal. Mai mult decat atat, numarul celor avansati in grad numai pe baza ocuparii unei functii de demnitate publica este chiar de ordinul miilor.

"S-a intamplat asta, este aproape cutuma in astia 20 de ani. De regula, atata cat stiu eu, cei care ajung sa aiba demnitati, fie in Parlament, fie in zona guvernamentala, fie in alte zone, sunt avansati in grad.

Este un fel de traditie, am inteles, a Ministerului fata de cei din comisiile de Aparare, de Control SIE sau de control a SRI, fata de ministri, secretari de stat. Sunt avansati prin ordin al ministrului Apararii, banuiesc ca sunt sute, mii de persoane in ultimii 16-18 ani. Probabil ca sunt accente, functie de temperamentul fiecarui ministru.

Este o chestiune de traditie, atunci cand apar exagerari nu este in regula, dar este o chestiune benigna, nu se intampla nimic", sustine Canacheu, pentru Ziare.com.

Deputatul PDL a evitat sa ofere un raspuns clar la intrebarea daca si el a primit oferta de a deveni colonel, spunand ca "gradul meu de sergent este cel mai potrivit".

Absolventii Colegiului National de Aparare primesc grade

Deputatul PDL Neculai Rebenciuc sustine ca toti absolventii Colegiului National de Aparare, din ultimii doi ani, au fost avansati in grad sau au primit grade.

"Toti cei care au facut Colegiul National de Aparare au fost avansati, care au absolvit in 2010, 2011, atat cursul de sase luni, cat si pe cel de trei luni", dezvaluie Rebenciuc.

Informatia este confirmata si de seful Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, Costica Canacheu.

"E o practica avansarea celor care ajung sa aiba responsabilitati in structura de stat, plus absolventii Colegiului National de Aparare, ai Colegiului National de Informatii, Colegiul National de Afaceri Interne", declara Canacheu.

Printre absolventii Colegiului National de Aparare se numara o multime de politicieni cunoscuti, printre care si actualul premier Victor Ponta. De curand, Victor Ponta a decis sa elimine din CV calitatea de absolvent al Colegiului.

Ziare.com a cerut oficial Ministerului Apararii Nationale sa precizeze gradul militar al lui Victor Ponta, insa raspunsul intarzie.

Alte nume celebre de absolventi ai Colegiului National de Aparare sunt Elena Udrea, Raluca Turcan si Traian Igas, de la PDL, in timp ce de la PSD se remarca Titus Corlatean, Olguta Vasilescu si Eugen Bejinariu. Nici liberalii nu au lipsit, dintre ei iesind in evidenta Cristian David, Relu Fenechiu sau Alina Gorghiu.

Un alt absolvent notoriu al cursurilor Colegiului National de Aparare, jurnalistul Robert Turcescu, a descoperit, de curand, ca numele sau apare pe o lista a ofiterilor si e locotent-colonel in rezerva, lucru de care s-a aratat extrem de uimit si l-a declarat ca "imposibil", din moment ce el nu a facut nici armata, prin urmare nu poate avea grad militar. El a cerut MApN sa indrepte greseala facuta.

Cum te poti trezi colonel peste noapte

Surse de rang inalt din statul roman, care nu au dorit sa fie citate, au explicat faptul ca te poti trezi ridicat in grad fara sa stii dinainte, dar ca aceste avansari nu au nicio valoare si se activeaza doar in caz de razboi.

"La 4-5 luni dupa ce am intrat in Ministerul Apararii, ma trezesc cu o hartie ca am fost avansat la gradul de locotenent, fara sa o cer eu! Se poate intampla, eu am patit-o! (...) m-am trezit cu un plic mare, cu multe stampile, eram anuntat ca eram avansat la gradul de locotenent", au spus sursele pentru Ziare.com.

"M-am uitat cu groaza cand am vazut lista, m-am prins de niste lucruri, sa nu fi fost si eu avansat fara sa stiu. Unii au cerut ei, altii nu", a adaugat sursa.

El a explicat faptul ca exista o cutuma ca o parte din absolventii Colegiului National de Aparare sa devina ofiteri, insa acest lucru nu e obligatoriu.

"In Minister sunt doua cai de a deveni ofiter - prin filiera directa, terminand scoala militara, fie pe filiera indirecta - spre exemplu, daca Ministerul are nevoie de contabili, ii face ofiteri.

Studiile superioare iti pot da dreptul, fie sa ai o cariera de ofiter activ, fie sa te duci in rezerva.

Aiureala e cu gradul in rezerva nu are nicio valoare, nicio importanta, nu iti da nimic - nu iti da bani, nu iti da scutiri de impozite, nu iti da merite, nu iti da nimic (...) Unii dintre ei bag mana in foc ca n-au cerut asa ceva, cine i-a facut a incercat sa-i 'gadile'", a explicat oficialul roman.

Un exemplu dat de oficialul roman e cel al principelui Radu, ginerele regelui Mihai, facut ofiter in mod onorific.

"Legea le permite celor cu studii superioare, onorific. Uitati-va la printul Radu, el pe ce baza a fost facut ofiter? A fost activat ofiter prin virtutea traditiei Casei Regale", a mai spus acesta.

Referindu-se la problemele pe care le pun aceste avansari, oficialul roman a precizat ca nu e o problema de legalitate, ci una de etica, "pe undeva".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#colonei parlament, #parlamentari colonei, #colegiul national de aparare grade, #absolventi colegiul national de aparare , #parlamentari