Cum explica absenta de la vot parlamentarii chiulangii: e o strategie

Marti, 30 August 2011, ora 20:27
1860 citiri
Cum explica absenta de la vot parlamentarii chiulangii: e o strategie
Foto: Arhiva

Parlamentarii romani sunt incorigibili in privinta absenteismului, arata un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP). Chiar si cu un an inaintea alegerilor, senatorii si deputatii, fie ei de la Putere, fie de la Opozitie, nu-si corecteaza prezenta scazuta la sedintele de plen in care se acorda votul final al legilor.

Cum isi motiveaza absentele unii dintre parlamentari? Liberalul Ioan Ghise, de pilda, sustine ca e strategia lui personala de a pune in incurcatura PDL-ul.

"Eu sunt prezent la vot, dar nu votez. Veti vedea ca la lucrari sunt prezent, probabil 90%. Insa, la Senat e un raport de forte echilibrat si la anumite proiecte de lege, acoperim cu votul nostru lipsa de prezenta a Puterii. Legile organice nu pot fi adoptate daca nu exista majoritate. Si aceasta e o forma de lupta politica", a justificat pentru Ziare.com senatorul PNL Ioan Ghise de ce in sesiunea parlamentara trecuta din 384 de legi votate el a bagat cartela de doar 104 ori. Mai mult, liberalul sustine ca si-a sfatuit colegii sa faca la fel.

"Le-am spus si liderilor de grup ca ar trebui sa avem o alta tactica. Nu noi trebuie sa le asiguram lor nici voturile si nici prezenta la vot. Eu le-am spus sa facem facem asta tot grupul. Si bine ar fi sa o facem tot USL-ul. Din pacate nu s-a impartasit aceasta viziune. Eu imi fac propria strategie", spune Ghise, care, potrivit IPP, are un procent de 29,7% prezenta la vot.

Premiera: Crin Antonescu nu mai e in fruntea topului absentilor

Cea mai scazuta prezenta insa, in perioada februarie - iunie, o are senatorul Vasile Ion, demisionar din PSD, trecut o perioada pe la independenti si actualmente convertit la PNL. El a votat doar 70 de legi din cele 384. "Eu nu prea am mai participat la vot din momentul in care am devenit independent, pentru ca pot sa fiu prezent si sa nu votez. Daca nu imi plac solutiile, nici unele, nici altele, ce sa votez? Neapartenenta laun grup politic m-a facut sa am aceasta atitudine. In lipsa unor solutii, votul pe care l-as da nu ajuta cu nimic", sustine pentru Ziare.com Vasile Ion, care il intrece si pe Crin Antonescu la absenteism.

De altfel, este pentru prima oara in aceasta legislatura cand liderul PNL nu mai are cea mai scazuta prezenta la vot in Senat. Presedintele PNL a votat 105 legi, ceea ce inseamna un procent de 27,3% din totalul de 384.

La randul sau, senatorul independent Liviu Campanu, are o prezenta de 27,9%, votand cu doua legi mai mult decat Antonescu. "Parlamentarul este obligat sa faca si alte lucruri decat cele pentru care prezent la Bucuresti. De exemplu, vine la mine marti dimineata un primar din colegiul meu si ma roaga sa merg cu el sa depuna documentatia pentru un proiect la Ministerul Mediului. Nu pot sa-i spun nu. Si atunci ma duc din timpul activitatii de la Parlament. Prezenta la vot din punctul meu de vedere, sau numarul de voturi, este irelevanta daca ne referim la activitatea parlamentara. Nu include activitatea parlamentarului la dezbateri, nu include activitatea la comisii", spune Campanu pentru Ziare.com.

De altfel, el sustine ca oricum, potrivit Constitutiei, mandatul unui parlamentar nu este imperativ. "Prezenta parlamentarului in plenul de vot nu creeaza parlamentarului si obligativitatea de a vota pe un proiect de lege", spune senatorul.

La Camera Deputatilor, topul absentilor de la votul final este format din Iulian Iancu, de la PSD, pe prima pozitie, cu 133 de prezente din 429 de voturi finale, avand un procent de 30,3%, Dan Pasat, de la PDL, cu 31% si Mihai Voicu, PNL, 33,6%.

O prezenta mult mai scazuta de cat toti acestia insa o au parlamentarii care sunt si ministri, chiar daca se poate considera ca absenta lor are o justificare. Si la Senat si la Camera Deputatilor, primele pozitii in topul absentilor sunt ocupate de reprezetantii UDMR: Marko Bela si Kelemen Hunor, cu 18,3%, respectiv 12,6%. Traian Igas are cea mai mare prezenta la vot, de 31,1%, dintre senatorii ministri, iar Gheorghe Ialomitianu se poate lauda cu cea mai buna prezenta la vot, de 65,5%, dintre deputatii ministri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#absenti vot plen parlament , #parlamentari