De unde apar unii politicieni si de ce nu demisioneaza decat cu forta?

Autor: Valentin Jucan - membru CNA
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 13:24
4808 citiri

Propun lecturarea acestui text acceptand, de la inceput, ideea ca exista politicieni corupti si lipsiti de moralitate prin insusi caracterul lor, prin insasi formarea lor.

Oricum nu la acestia voi face referire. Pe acestia ii cam cunoastem; urca in sistem folosindu-se de cele mai mizerabile mecanisme. Dar ii vedem, stim parcursul lor, nu ne surprind atunci cand ajung in functii mari. Stim de unde sa ii luam.

Problema este, insa, cu cei pe care nu ii stim. Adica cei inventati, aparuti peste noapte. Cu acestia avem de-a face acum, din pacate, tot mai mult. Aceasta categorie noua a "nefirescului" politic este opera, in general, a posturilor de televiziune.

Bineinteles, este vorba de posturile de stiri, dar nu toate. La acest perfid mecanism nu pot participa toate. (Unele nu doresc, altele nu pot.) Nota-bene, cand spun posturi de televiziune, ma refer, de fapt, la adevaratii patroni/finantatori.

Aceasta schema de "lucru" din presa audiovizuala s-a dezvoltat din momentul in care a ramas definitiva inversiunea rolurilor principalelor institurii din stat. In cazul nostru, politicienii nu mai sunt aceia care fac agenda publica, in numele celor care i-au votat, ci, invers, presa este aceea care stabileste politici, promoveaza politici, pune sau rastoarna guverne.

In exercitarea jurnalismului liber, cinstit, aceste lucruri se petrec in mod firesc, presa fiind aceea care are rolul de "gardian al libertatii si democratiei". Devine problematica situatia in care avem o presa care nu este libera, implicit care nu este cinstita, actiunile ei nemaifiind in masura sa garanteze ca se indreapta in favoarea publicului si nu a unor interese de grup.

In Romania, presa inca nu este libera. In Romania, presa este incatusata de propriii sefi, patroni, moguli care, in majoritatea lor, dicteaza stirile jurnalistilor. La acestia se adauga actiunile statului sau inactiunile lui. (De exemplu, incercarea abuziva de a modifica Codul insolventei, incercare care ar fi dus la inchiderea de posturi TV. De asemenea, lipsa unor politici fiscale de incurajare a presei - mai ales cea scrisa - este parte a iresponsabilitatii statului.)

Cam cum ar arata schema unor astfel de posturi: in varful piramidei, esalonul intai, sunt patronii care, in unele cazuri, nu sunt neaparat si finantatorii. In jurul acestora roiesc politicieni de varf (nu neaparat de calitate) care incearca sa faca si sa desfaca politica ieftina pe care o promoveaza. Acest prim esalon este direct conectat cu "finantoliticul", adica interesele financiare si politice. Asa imi place sa ii spun.

In esalonul doi gasim cativa jurnalisti, in genereal "vedetele" postului in cauza. Acestia sunt cei care pun in aplicare directivele politice stabilite, marile minciuni de presa, dezinformarile, "bombele" media lansate la momentele clar stabilite. Ei sunt cei care isi lauda nerusinarea, prezentand-o ca supremul act al profesionalismului, al expertizei. Ei se lauda cu premii cumparate, ei fac justitie salbatica, ei sunt buricul pamantului. Ei sunt plutonul de executie al celor luati la catare de sefi.

Tot in acest al doilea esalon gasim, cumva in paralel, seria de invitati "ai casei". Mereu aceiasi, sunt cei care descos subiectele lansate de mai marii televiziunii respective. Le intorc pe toate partile, arunca mai departe subiectele, le exagereaza, le transforma in tragedii, le canta luni si ani, in aceleasi registre patetice. Ei sunt expertii in toate, atotstiutorii, eminentele cenusii care sunt in stare sa vorbeasca ore in sir fara sa spuna nimic.

Esalonul trei, cel numeros, este cel al jurnalistilor onesti, cei pe care ii regasim, din fericire, in toate televiziunile. Ca munca lor nu este folosita asa cum ar trebui, ca nu sunt luati in sema, ca nu le este recunoscut devotamentul fata de jurnalismul cinstit si corect pe care il practica...

Cu acest sistem bine pus la punct, "facerea" este cat se poate de simpla. Practic, se extrage din bajbaiala propriei vieti o persoana necunoscuta sau cu istoric fad, neinsemnat, i se pune un subiect cald in brate, se intoarce pe toate partile in lumina reflectoarelor, este condimentat cu esente false de integritate, moralitate boabe sau inteligenta praf si... iaca, un nou politician este facut si respira in bratele binefacatorului patron de presa. (Unul, mai multi, in functie de alinierea la partid a posturilor) Mai departe este deja simplu.

Avand in tolba garantia protectiei postului de televiziune, politicianul nostru incepe sa cuibareasca in functii tot mai mari, dar fara sa uite cine l-a facut. Se mai intampla ca unii sa fie mai libertini, de aceea, lesa nu este lasata sa fie prea lunga.

Acesti politicieni inchiputiti, facaturi de moment, cred ca sunt intangibili. Cocotati rapid in varful unor partide mai vechi sau rapid infiintate, acestia matura pe toti din calea lor, incruntati, violenti verbal, prezentati ca bine infipti in servicii. Gasesc lozinci si le tocesc pana nu se mai aud literele. Acestia sunt "intangibilii".

Mereu au linistea faptului ca, orice ar face, cineva ii va spala de pacate, cineva va organiza la televizor sezatori de seara pentru a-i mantui de pacate. La nevoie li se spune sa "bage capul la cutie".

Intre timp, televiziunea mama sapa subiecte care sa acopere adevarata problema. Incetul cu incetul se asteapta ca publicul, romanii, sa uite si sa ajunga sa creada ca, in comparatie cu altii, al sau pui politic este un sfant. Aceasta orchestratie numita MANIPULARE functioneaza la perfectie atunci cand sunt atacati adversarii politici al celui care trebuie protejat. Atacurile la persoana, acuzatiile fara probe, linsajul mediatic, toate acestea se pun in actiune intru protejarea progeniturii politice. Si da, fara interventia CNA, un alt organism cu facaturi.

Pentru acesti politicieni nu exista notiunile de onoare, decenta, moralitate. Ei nu au cum sa simta aceste valori, pentru ca nu s-au nascut din ele. Ei sunt inventati din nevoia ca unii "controlori" de presa sa controleze, sa dirijeze. De la simpli primari, pana la prim ministri, am avut parte de astfel de inventii politice, toate, absolut toate, dovedindu-se a fi fatale pentru Romania.

De ce nu demisioneaza atunci cand gafeaza? Pentru ca au fost asezati in functii cu scopuri care nu coincid cu vointa romanilor. Si nu au fost asezati de acestia din urma. Asa ca nu pleaca ei "cand vor prostii"! Pentru ca niciunul nu ar trece testul votului direct, ei fiind propulsati in functii prin decizii de numire. Chiar si votul pe care l-au primit unii dintre ei de la populatie a fost unul "facut" de televizor. Sau pentru ca pana si moartea unuia dintre semenii nostri nu conteaza daca, de exemplu, vina poate fi aruncata pe altcineva, chiar si pe o groapa.

De ce nu demisioneaza atunci cand sunt prinsi in flagrant? Pentru ca stiu ca in cateva ore, una, doua, trei televiziuni vor sari in ajutorul lor, inventand cele mai stupide scuze, dandu-ne noua, romanilor, palme prin fiecare cuvant debitat. Pentru ca stiu ca asaltul asupra institutiilor Justitiei se va produce imediat. Pentru ca stiu ca se va incerca decredibilizarea celor care au organizat flagrantul, nicidecum demascarea hotului prins. Nuuu, el este victima! Iar noi, cred acestia, suntem cei idioti.

De ce nu demisioneaza atunci cand lumea incepe sa iasa in strada? Pentru ca stiu ca aceleasi televiziuni vor fi in stare sa difuzeze cantece si desene animate, orice numai sa nu arate adevarata revolta a romanilor. Iar daca situatia depaseste ca amploare limitele normale, vor spune ca romanii striga in strada la Luna, nu la ei. Vor sti mereu ca exista clevetitori de serviciu in platou care vor face scut in jurul lor, care vor arata cu degetul chiar si spre femeia de serviciu care le curata mizeria trecerii lor; orice, dar nu ei.

Acestia sunt "politicienii" inventati de care trebuie sa scapam in primul rand.

Acesta este motivul pentru care televiziunile trebuie sa isi reconsidere atitudinea fata de romani. Urgent! Inainte sa fie prea tarziu.

Valentin Jucan este secretar de stat si membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#politicieni demisie, #televiziuni promovare politicieni , #parlamentari
Comentarii
Poza iancugheorghe
iancugheorghe
rank 5
UNDE AI FOST tinere până acum? Este bine totuși că o spui pe șleau
Poza CONTESTATARUL
CONTESTATARUL
rank 1