Ce spun parlamentarii despre ideea de a fi demisi prin referendum

Duminica, 29 Mai 2011, ora 00:15
5457 citiri
Ce spun parlamentarii despre ideea de a fi demisi prin referendum
Fotomontaj: Ziare.com

Ati participa direct, semnand oficial, la strangerea a 100.000 de semnaturi pentru o initiativa legislativa care sa permita demiterea unui parlamentar prin referendum local?

Aceasta este in opinia senatorului PDL Iulian Urban singura varianta posibila de a introduce o astfel de reglementare legala, in conditiile in care foarte multi parlamentari, printre care si senatorul PSD Dan Sova, se declara vehement impotriva unei asemenea idei.

Cum sondajul Ziare.com organizat pe aceasta tema s-a incheiat cu un zdrobitor scor de 82,71% in favoarea celor care au raspuns "Da" la intrebarea "Ati fi de acord cu demiterea parlamentarilor prin referendum?", am decis sa aflam ce cred si parlamentarii.

Ati fi de acord cu demiterea parlamentarilor prin referendum? - Dezbatere Ziare.com

Dezbatere Ziare.com: Parlamentarii ar trebui sa poata fi demisi prin referendum local- Sondaj

Au raspuns solicitarii noastre senatorul PDL Iulian Urban, deputatul UNPR Eugen Nicolicea si senatorul PSD Dan Sova.

IULIAN URBAN se declara de acord cu o asemenea reglementare legislativa cata vreme este pornita ca initiativa cetateneasca, prin strangerea a 100.000 de semnaturi, altfel neexistand nicio sansa de reusita, deoarece Parlamentul pare sa fi devenit "un organism care dezvolta anticorpi" la orice incercare de sanctionare a membrilor sai.

EUGEN NICOLICEA priveste problema sub aspect tehnic, atragand atentia asupra faptului ca actualul sistem de vot uninominal nu este atat de clar pe cat ar trebui, un parlamentar castigand mandatul in urma unor "corectii" facute si in circumscriptia judeteana, nu doar in baza voturilor obtinute in colegiul sau.

Cel mai vehement opozant al propunerii noastre pare a fi DAN SOVA. Acesta considera ca procurorii sunt in stare sa faca foarte multe abuzuri, ei fiind numiti de catre organisme politice, iar daca s-ar vota o lege care sa permita demiterea unui parlamentar cu probleme in justitie prin referendum, a doua zi toti parlamentarii Opozitiei ar avea dosare penale.

De altfel, Dan Sova se declara si impotriva actualului sistem de vot uninominal, care, desi a fost "construit" dupa un calapod creionat de Viorel Hrebenciuc si Bogdan Olteanu, are, in opinia sa, la baza filosofia lui Traian Basescu, cel care "si-a batut joc de parlamentari" si "a impus" votul uninominal "pentru a putea pune anatema, atunci cand domnia sa are chef sau oamenii de casa care se ocupa cu asemenea lucruri, pe oricine se doreste".

Dan Sova nu este de acord nici cu sanctionarea parlamentarilor care lipsesc foarte mult, spunand ca se poate verifica faptul ca sunt mai cunoscuti de cetateni cei care nu prea dau prin Parlament decat cei care participa foarte des la lucrari. Social-democratul recunoaste ca face parte dintre "parlamentarii care stau cu mainile in san" pe plan local preferand sa nu se amestece de teama ca ar putea sa i se insceneze ceva in justitie.

"La ce vreau sa ajung este ca un parlamentar ales uninominal are doua posibilitati: ori sta cu mainile in san si il demitem prin referendum ca nu face nimic, ori se implica si i se face dosar penal pentru trafic de influenta", concluzioneaza senatorul PSD, marturisind ca, desi pe el personal votul uninominal l-a adus in Parlament, asta nu il face "un sistem mai putin caraghios decat este".

IULIAN URBAN: Daca se strang 100.000 de semnaturi, eu preiau aceasta initiativa si o sustin in Parlament

- Ce parere aveti despre posibilitatea ca un parlamentar sa poata fi demis prin referendum local de catre alegatorii din colegiul sau?

- In primul rand, in prezent, nu este la latitudinea oamenilor din colegiu, nu este ca la presedintele tarii. Ar trebui modificate niste legi si astfel de legi trec greu prin Parlament. Numai daca se modifica legea se da posibilitatea ca un parlamentar sa fie demis, altfel, daca s-ar organiza un referendum in colegiul respectiv, chiar daca oamenii ar spune ca parlamentarul sa fie demis, ar ramane doar o intentie, un punct de vedere al alegatorilor, dar nu s-ar putea traduce decat la alegerile viitoare, cand respectivul nu ar mai fi votat.

-Si atunci, nu ar fi corect sa modificam legislatia?

- Da, dar ganditi-va ca au fost atatea initiative legislative de acest gen, gen cei care nu vin la sedintele de plen sa fie demisi sau sa nu mai primeasca indemnizatia de sedinta. Nu au vrut nimic, nimic, de la A la Z, nici senatorii nici deputatii. Aceste legi au fost intotdeauna respinse.

-Ce ar putea face cetatenii? Nu este totusi nedrept ca indiferent ce face un parlamentar el sa isi pastreze patru ani mandatul, chiar daca chiuleste sau nu are nicio initiativa legislativa, sau incalca legea?

- Una din marile sanse este, de exemplu, sa treaca legea pe care o propun eu, de limitare a numarului de mandate la doua. S-a format o anumita idee de grup si oamenii astia reactioneaza la toate aceste solicitari ale alegatorilor ca un organism care dezvolta anticorpi. Ei nu vor sa li se intample nimic care sa le afecteze mandatele. Sunt unii de o viata in Parlament si nu au facut nimic pentru cetateni, dar au facut averi impresionante.

Ce ar putea face cetatenii? In virtutea dreptului la initiativa, sa stranga 100.000 de semnaturi prin care sa se propuna ca, plecand de la cazul senatorului Voicu, in anumite situatii, sa se organizeze un referendum in colegiul respectiv, iar daca parlamentarul este demis sa se faca noi alegeri in colegiul respectiv.

Daca 100.000 de cetateni semneaza initiativa legislativa, ea este obligatoriu supusa dezbaterii in Parlament si atunci presiunea este mult mai mare pe parlamentari.

-Domnul Catalin Voicu isi primeste salariul de senator in continuare?

- Bineinteles. Nu a fost condamnat, iar in Constitutia Romaniei se vorbeste despre prezumtia de nevinovatie. In acest caz, este si o vina foarte mare a Justitiei. Sa fim bine intelesi. Daca Voicu sta de un an de zile in arest, este iarasi in neregula. Pana acum trebuia judecat, condamnat sau eliberat, si la revedere!

O vina foarte mare o au si procurorii. Ei trebuiau pana acum sa trimita cazul la Inalta Curte, iar aceasta trebuia sa judece acest dosar cu maxima celeritate. In acest caz, trebuia dat termen de la o saptamana la alta, nu unul acum, unul peste trei luni, altul peste alte nu stiu cate luni...

Cu siguranta, in momentul in care ar fi condamnat, daca va fi, se va pune problema incetarii mandatului domnului Voicu.

Dar romanii dau dovada de faptul ca nu stiu sa se mobilizeze, eu sunt sceptic ca in momentul de fata se va reusi sa se stranga 100.000 de semnaturi care sa vizeze zona politica. Daca s-ar face un referendum cu cainii de pe strada, probabil ca s-ar strange 1 milion de semnaturi, dar la chestii care le influenteaza cu adevarat viata oamenii nu se implica. Spun ca le e lehamite, le e greata, dar nu folosesc "lamaie" sa le treaca si nici alte metode.

Dar daca se strang 100.000 de semnaturi, eu unul preiau aceasta initiativa si o sustin. Si sunt sigur ca vor veni si altii.

Urmariti insa dezbaterile care vor fi pe legea limitarii numarului de mandate. Vor scoate flacari pe nas! Iar urmatorul pas va fi legat de primari, pentru ca sunt primari in functie din 1990, dar in localitate nu au nici strazi asfaltate, apoi consilierii locali, consilierii judeteni. Macar scapam de ideea "la vremuri noi, tot noi!".

Cine e cel mai tare primar din tara? - Sondaj Ziare.com

- Da, este ciudat, primarii pot fi demisi prin referendum local, presedintele tarii poate fi demis prin referendum national, dar parlamentarii, alesi tot uninominal, nu. Iar presedintelui i s-a limitat prin Constitutie numarul de mandate la doua, celorlalti alesi nu.

- S-a spus ca atunci cand s-a facut noua Constitutie noi veneam din comunism si era inca in memorie amintirea lui Ceausescu. Dar eu cred ca trebuie sa ne dea frisoane si parlamentarii de cariera si primarii de cariera. Haideti sa punem presiune pe ei.

EUGEN NICOLICEA: Nu se poate acum, din cauza sistemului actual de vot

- Proiectul nu e viabil si nu e corect, in primul rand pentru ca odata ales nu esti parlamentarul colegiului respectiv, ci esti parlamentarul intregii tari.

In al doilea rand, sistemul de alegere nu te face deputat numai cu voturile din colegiul respectiv, exista si circumscriptie electorala care este judetul. De aceea, daca doriti sa faceti un referendum, ar trebui sa fie pe intreg judetul si sa luati in calcul si ceilalti contracandidati.

Dupa cate stiti, sunt colegii in care s-a intrat in Parlament de pe locul doi sau chiar trei. Asta s-a facut pentru ca cineva nu prea stia sa lucreze in procente si a discutat in cifre absolute.(...) s-a facut comparatie intre colegii, in interiorul unei circumscriptii.

Pe scurt, daca ar fi fost o alegere numai pe colegiu, demersul ar fi putut sa fie corect, de exemplu ca la alegerea primarului. Dar parlamentarul, in momentul de fata, nu este ales ca primarul, cine e cel mai bun si gata. Este ales in colegiu plus acea circumscriptie electorala, care este judetul.

In rezumat, nu se poate acum, din cauza sistemului actual de vot. Acest lucru ar deveni corect daca alegerea s-ar face intr-un singur tur sau in doua tururi, fara niciun fel de corectie.

- Exista discutii in Coalitie privind modificarea sistemului de vot inainte de alegerile din 2012 sau alegerile de anul viitor se vor face pe baza aceluiasi sistem, considerat de multa lume defectuos?

- Nu am auzit de discutii privitoare la introducerea votului uninominal pur. Eu sunt autorul legii privind sistemul de vot in doua tururi de scrutin si nu a vrut-o nimeni.

DAN SOVA: E foarte greu sa ma convinga cineva sa accept o asemenea idee

- Ce parere aveti despre introducerea posibilitatii ca un parlamentar sa fie demis prin referendum local? Sunt parlamentari care au serioase probleme in justitie si totusi refuza sa demisioneze, cum ar fi cazurile Ridzi, Pasat, Voicu.

- Trebuie sa ne gandim ca si doamna Ridzi, si domnul Pasat, si domnul Voicu sunt niste oameni acuzati de Parchet. In sistemul judiciar, Parchetul este una dintre partile in proces, care exprima o opinie. Atata timp cat nu sunt condamnati irevocabil, subiectul este foarte discutabil.

Eu sunt foarte circumspect, pentru ca se pot face abuzuri foarte multe. Nemaivorbind de faptul ca acestea sunt cazuri facute publice, dar eu stiu ca sunt destul de multi parlamentari care au dosare penale. Sunt foarte multi presedinti de Consilii Judetene care au dosare penale.

Pe de alta parte, e foarte greu sa ma convinga cineva sa accept o asemenea idee atata timp cat procurorii sunt numiti de Executiv. Procurorii sunt numiti de Ministrul Justitiei si de presedintele Romaniei, adica de doi factori politici. Daca procurorii ar fi numiti de CSM poate, dupa ce m-as asigura ca sunt independenti complet, am putea incepe sa ne gandim la acest subiect. Dar cand Executivul numeste procurorii ....pot sa fabulez oricat.

Ideea cititorilor nu este incorecta, problema este ca ar trebui modificate o serie de institutii foarte importante pentru a ne asigura ca demersul este corect.

Asa, daca am face treaba asta, eu va garantez ca maine toti parlamentarii Opozitiei ar avea dosare penale. Maine. Toti.

- Eu nu legam neaparat subiectul de problemele cu Justitia, exista si alte situatii in care alegatorii si-ar putea da seama ca s-au inselat si ar dori inlocuirea parlamentarului inainte de termenul de patru ani. Sa luam de exemplu cazul unui parlamentar care considera ca prezenta la lucrarile parlamentare este facultativa. Daca esti nemultumit de parlamentarul tau, nu ar trebui sa ai posibilitatea sa il sanctionezi intr-un fel sau altul? Doar prin vot si numai daca mai candideaza peste patru ani? Pana atunci...

- Nu sunt de acord, pentru ca un politician are o activitate complexa. V-as putea provoca, fara sa avem lista parlamentarilor in fata, sa va demonstrez ca pe cei care participa cel mai putin ii cunoasteti, in schimb de cei care participa la toate sedintele nu ati auzit niciodata. Nu e un criteriu participarea sau neparticiparea la sedinte.

IPP: Hrebenciuc, Antonescu si Voiculescu - cele mai putine prezente la voturile finale din Parlament

In ceea ce priveste raportul IPP, daca nu ar lua bani de la Ministerul Justitiei i-as crede, dar atata timp cat iau niste milioane de euro de la Ministerul Justitiei nu-i mai cred. Cand o sa apara un ONG care nu ia bani de la un guvern politic, o sa cred. Eu nu ii critic, nu e treaba mea, dar nu iau in considerare nimic din ce scriu ei.

- Revenind, nu considerati ca asa cum un primar poate fi demis, asa cum presedintele statului poate fi demis, nu ar trebui ca si un parlamentar sa poata fi demis?

- Principial, eu sunt de acord cu ideea demiterii prin referendum, dar trebuie modificate vreo 6 institutii fundamentale.

- Si in plus si cateva legi

- Da. Dar vreau sa va mai ganditi si la urmatoarea idee. Cineva a venit si si-a batut joc de parlamentari, in 2007, si a impus votul uninominal. Nu credeti ca acest vot ar fi trebuit sa fie insotit si de niste modificari care sa sporeasca sau sa dea niste atributii acelui parlamentar si nu, pur si simplu, sa il scoti de pe o lista si sa il numesti uninominal?

Ma uit la domnul Banias, sa ii iau apararea, sa nu ii iau apararea? Domnul Banias e acum acuzat pe toate canalele ca ar fi facut trafic de influenta pentru ca cineva de la nu stiu ce agentie vroia sa schimbe un director local din Constanta. Stau si ma intreb: in mod normal, in atributiile unui parlamentar numit uninominal ar trebui sa intre interesul pentru numirea acelor oameni in functii sau nu? Eu cred ca da.

Dar nu are asemenea atributii si atunci i se poate face dosar penal pentru trafic de influenta.

La ce vreau sa ajung este ca un parlamentar ales uninominal are doua posibilitati: ori sta cu mainile in san si il demitem prin referendum ca nu face nimic, ori se implica si i se face dosar penal pentru trafic de influenta.

- E de discutat, depinde...

- Eu fac parte dintre parlamentarii care stau cu mainile in san in ce priveste orice chestiune pe plan local pentru ca fiind un om care iese public stiu ca sunt foarte vulnerabil si abia ar astepta doar sa intreb ceva ca sa am dosar penal a doua zi. Dar nu este firesc.

Va spun cu multa onestitate, pentru ca, probabil, daca vom veni noi la putere le vom raspunde cu aceeasi moneda. Dar mie nu mi se pare firesc pentru ca in momentul asta radem unii de altii, pur si simplu.

Eu nu pot sa inteleg, am spus-o de nu stiu cate ori si in plenul Parlamentului si in comisiile de specialitate si in discutiile de la partid. Am spus ca vreau sa mi se explice si mie diferenta de calitate in ce priveste continutul atributiilor intre parlamentarul desemnat de partid pe o lista si parlamentarul uninominal.

- Si ce vi s-a raspuns?

Mi s-a raspuns sa il intrebam pe domnul Basescu ca dansul este marele ganditor politic al Romaniei.

- Dar haideti sa ne amintim ca aceasta lege electorala a fost facuta de domnul Viorel Hrebenciuc in colaborare cu domnul Bogdan Olteanu, dumnealor au facut actualul mecanism electoral.

- Nu contesta nimeni autorii textului de lege. Eu contest filosofia care sta la baza, pe cel care a cerut uninominal si a organizat referendum national in 2007 pentru acest vot uninominal, pentru ca altfel clasa politica nu ar fi facut uninominal si ar fi avut dreptate, intamplator.

Asta o spun in conditiile in care daca nu ar fi fost vot uninominal eu nu ajungeam in Parlamentul Romaniei. O spun constient fiind de faptul ca pe mine personal votul uninominal m-a adus in Parlament, ceea ce nu il face un sistem mai putin caraghios decat este.

Parlamentarul uninominal este ca si cum as fi pus sa pazesc o poarta, dar daca l-as intreba pe unul de ce intra pe poarta, desi sunt pus sa o pazesc, mi s-ar face dosar penal. Exact asta este situatia parlamentarului uninominal.

Normal ca am foarte multe rezerve. Bine, da, demite-ma prin referendum, dar spune-mi ce pot sa fac intai, exact. Sa ma duc sa fac anticamera la un secretar de stat? Nu pot, in ierarhia constitutionala este sub mine. Sa il chem la Parlament? Nu pot decat tot in comisiile de specialitate sau in grupul parlamentar.

Acolo nu pot sa ii spun 'as vrea sa faci aia cu aia'. Sau ma duc la un secretar de stat care este responsabil cu ceva, cu santurile din fata portilor, si ii zic ca am in colegiul meu o localitate care se inunda si mi-as dori foarte mult, daca te-ai concentra putin, sa le faci un sant ca le cad peretii la case. Ce o sa se spuna? O sa vina domnul Basescu sau domnii procurori ai domnului Basescu si or sa spuna ca am facut trafic de influenta pentru orientarea banilor publici in interes propriu, ca e clar, in sensul ca sa ma aleaga lumea.

Multi il considera pe presedintele Traian Basescu inconstient sau mai putin informat. Absolut incorect. Domnia sa apreciaza foarte bine efectele, este foarte constient de ceea ce face si foarte constient de consecinte.

Domnia sa nu intamplator a cerut acest lucru, ci pentru a putea pune anatema, atunci cand are domnia sa are chef sau oamenii de casa care se ocupa cu asemenea lucruri, pe oricine se doreste.

Imaginati-va: avem program national de 10.000 de kilometri de drum, observ ca 80% din comunele de la mine din colegiu sunt PSD si PNL si mai observ ca nu li s-a dat nici 100 de metri de asfalt de la doamna Elena Udrea. Si ma duc la doamna ministru, imi fixez audienta (e obligata sa ma primeasca, nu are ce face ca scrie in lege) ma primeste si ii spun 'Sarut-mana, doamna ministru, daca nu va suparati, din aia 10.000 de kilometri si din banii din 2024 v-as ruga sa construim si la mine 100 de metri de asfalt'. In momentul cand as iesi pe usa, dupa lectia invatata de la domnul Basescu, s-ar spune asa: 'Sova m-a amenintat, m-a santajat, a venit sa ma cumpere, sa ma mituiasca, sa ii fac ca sa il aleaga si pe el'.

Ce sa fac? Sa ma duc sau sa nu ma duc? Daca nu ma duc, o sa ma demita prin referendum, daca ma duc, ma aresteaza.

Va spun cu foarte mult umor, ca am facut asemenea exercitii de rationament in Biroul Permanent al PSD de nu stiu cate ori, am ras cu totii. Am zis 'ce putem sa facem, in mod concret'?

- E un punct de vedere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Oligarhul prorus Ilan Şor pune paie pe foc în relația Chișinăului cu Moscova. Ce spune că s-ar ascunde în spatele referendumului privind aderarea la UE
Oligarhul prorus Ilan Şor pune paie pe foc în relația Chișinăului cu Moscova. Ce spune că s-ar ascunde în spatele referendumului privind aderarea la UE
Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi folosit de guvernul proeuropean de la Chişinău drept bază pentru intrarea republicii în componenţa României,...
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a anunţat...
#referendum, #referendum demitere parlamentari, #Iulian Urban, #Eugen Nicolicea, #Dan Sova , #parlamentari
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
parlamentarii nu sunt parlamentari ! daca erau ei parlamentari , Romania nu era asa !
I
I.E.Feher
rank 1