Editorial: Dar cine-a facut puterea toxica?

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 10:13
1592 citiri
Editorial: Dar cine-a facut puterea toxica?

O "majoritate toxica" si o "solutie imorala" - iata ca avem doua sintagme prezidentiale care descriu relatia dintre principiu si interes - , apreciate de oamenii de rand doar dupa cum suna pentru organul de simt, nu sunt vazute de lumea politica drept compromisuri. Daca nu percepi ca furi, cum ai putea sa te consideri hot?

Dar daca tot a pus Traian Basescu inca un calificativ care face rating, nu pot sa nu ma gandesc la naivitatea celor care au crezut, in momentul referendumului pentru "tampiti, dar mai putini", ca presedintele unge picioarele din lemn ale democratiei cu dalta, nu cu frectie "Diana".

Dar criza economica si tunderea cheltuielilor bugetare, pentru a ne presara FMI lapte si miere in ochi, dar si o sarcina de plata imposibila, a tras presul de sub picioarele puterii, i-a schimbat agenda, asadar reforma celei mai importante institutii a tarii trebuie sa mai astepte.

Nu ca modificarea legislativa in baza careia Parlamentul ramanea intr-o Camera, iar numarul alesilor se reducea ar fi putut intra in vigoare in secunda doi dupa adoptare, iar o buna bucata dintre deputati si toti senatorii ar fi fost trimisi imediat in somaj.

Dar in ritmul acesta, tare imi este ca noua configuratie va intra in vigoare dupa ce multi dintre actualii gestionari ai suveranitatii nationale se vor fi transformat in oale si ulcele.

Vor apuca, deci, sa se bucure de majorarea bugetelor, nu vor mai trebui sa suporte sunetul rulmentilor de la Daciile folosite in campania electorala, in folos propriu, nu pentru mai binele comunitar. Intre timp, vor fi vizitat toate lupanarele din tarile cu care avem relatii de prietenie, sub pretext de studiu de democratie comparata.

Parlamentarii puterii s-au facut ca gresesc doua modificari ale Codului fiscal (acum imi este clar ca au preferat sa para tampiti, decat sa nu poata justifica in colegii un vot impotriva ieftinirii alimentelor), dar nu sunt consecventi cu traditia populista, adaugand inca o stampila referitoare la obraz si inteligenta. Si nu au realizat ce impact are asupra populatiei majorarea bugetului cu 30 la suta la Senat si cu pana de 300 de ori la Camera pentru parcul auto.

Cum mai poate avea Emil Boc obrazul sa le ceara romanilor sa suporte efectele crizei, iar Victor Ponta si Crin Antonescu sa planga de nervi privind spre ochii lor nefericiti, atata vreme cat subordonatii lor pe linie politica ridica mana, fara sa le faca semn liderul de grup, pentru a-si vota o viata mai buna? Iau numai un exemplu de la Camera: la Capitolul "Sporuri pentru conditi de munca", suma a ajuns de la 3 milioane la peste 7.

E drept ca este un proiect de buget, care va fi inclus in bugetul mare si mai trebuie sa treaca la vot. Oamenii au cerut mai mult, ca sa aiba de unde sa se taie. Solicitarea s-a facut insa fundamentat.

In acelasi timp, chirurgii isi lasa masinile acasa si se urca in troleu, ca sa ajunga in sala pachete de nervi.

Desigur ca nu am niciun frison cu privire la rezultatul votului. Vorba lui Alexandru Vlahuta, "nu de moarte ma cutremur, ci de vesnicia ei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#parlamentari putere, #fmi Romania, #Parlament legi gresite , #parlamentari