Nicolicea: Discriminarea din statut este fata de ceilalti demnitari, nu fata de cetateni

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 17:14
2354 citiri
Nicolicea: Discriminarea din statut este fata de ceilalti demnitari, nu fata de cetateni
Foto:A rhiva

Deputatul UNPR Eugen Nicolicea a explicat, miercuri, ca decizia CCR de a declara neconstitutionale doua prevederi din Statutul deputatilor si senatorilor este intemeiata, iar discriminarea la care se face referire se produce in cadrul categoriei "demnitari", nu intre demnitari si simplii cetateni.

"Eu gasesc intemeiata decizia CCR, m-am si pronuntat inainte de a se pronunta Curtea. Vreau sa precizez mai intai ca nu statutul in intregime a fost declarat neconstitutional, asa cum s-a spus, ci acele articole trimise de presedinte la reexaminare si care apoi au fost contestate la Curtea Constitutionala, adica doar doua.

Legea va fi trimisa inapoi la Parlament si avem posibilitatea sa indreptam si articolul 7 alin.2 lit.d care continea si o eroare - se spunea ca dupa 45 de zile se incheia mandatul unui parlamentar declarat incompatibil indiferent daca el ataca sau nu decizia in instanta", a declarat Eugen Nicolicea, membru in comisia juridica a Camerei Deputatilor, pentru Ziare.com.

CCR: Statutul parlamentarilor, neconstitutional

In ceea ce priveste discriminarea introdusa odata cu marirea termenului de contestare a unei decizii de incompatibilitate data de ANI in cazul parlamentarilor, de la 15 la 45 de zile, votata recent in Parlament, aceasta are loc in cadrul celor care fac parte din categoria "demnitari".

"Cu privire la discriminarea introdusa odata cu termenul de 45 de zile, ea se refera la o discriminare fata de alti demnitari nu fata de alti cetateni. Cetatenii patriei nu sunt supusi controlului ANI, ei nu au niciun termen, nici de 15 zile, nici de 0 zile, sa conteste raportul pentru ca lor nu li se face niciun fel de raport. Comparatia se face intre categoriile enumerate de la litera 'a' pana la litera 'z', adica presedinte, deputati si denatori, ministri, prim-ministri, judecatori la Curtea Constitutionala si se tot insira, pana la liderii de sindicat.

In aceste conditii discriminarea se face daca intre demnitari exista termene diferite, adica daca pentru ministri termenul este de 15 zile, iar pentru deputati si senatori este de 45 de zile. In acest caz apare o discriminare intre ministru si deputat", a explicat Eugen Nicolicea.

Basescu retrimite la Parlament Statutul deputatilor si senatorilor

Statutul parlamentarilor, retrimis la comisie. Conflict PNL - PSD

Parlamentarii si-au votat statutul - Perioada de contestare a incompatibilitatii creste la 45 de zile

Artificiul care a permis sa fie facute toate modificarile cerute de Basescu

Intrebat a cui a fost ideea majorarii termenului de contestare a incompatibilitatii de la 15 la 45 de zile, deputatul UNPR a raspuns: "Se stie foarte bine, autorul este Tudor Chiuariu (PNL)".

De asemenea, intrebat de ce s-a votat legea in ciuda argumentelor logice exprimate de el mai sus, Eugen Nicolicea a explicat ca, in caz contrar, solicitarile presedintelui ar fi fost respinse in totalitate.

"Presedintele a facut patru solicitari de reexaminare. Dand vot pozitiv pe intreaga lege, a insemnat ca au fost acceptate macar doua dintre ele, care sunt bune. Un vot negativ pe lege insemna ca solicitarea presedintelui este respinsa in totalitate, toate cele patru articole plecau inapoi nemodificate si presedintele nu mai avea posibilitatea sa retrimita legea la Parlament, trebuia sa o promulge cu cele patru puncte 'rele'.

Prin votul pozitiv dat, doua lucruri bune au fost acceptate, iar celelalte doua, aflate in discutie, au ajuns la Curtea Constitutionala, iar acum se reintorc la noi si le refacem. Cu un vot negativ in parlament nu imbunatateam nimic. Asa, cu procedura asta care pare complicata, la final avem legea corecta", a explicat deputatul UNPR.

In aceste conditii, noul Statut al deputatilor si senatorilor ar putea fi corectat in scurt timp.

"Dupa parerea mea, daca decizia de astazi a Curtii se publica, luni o putem discuta in comisii si la prima sedinta de plen reunit, care poate fi marti sau miercuri, am rezolvat problema", a precizat Eugen Nicolicea.

Pe de alta parte, intrebat ce se intampla daca PNL nu va ceda, cunoscut fiind ca liberalii sunt cei care nu au fost de acord cu termenul de 15 zile pentru contestarea incompatibilitatii in cazul parlamentarilor, Eugen Nicolicea a raspuns: "Nu stiu ce pot sa faca. Deciziile Curtii nu se pot contesta niciunde".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Nicolicea statut parlamentari, #Curtea Constitutionala statut parlamentari , #parlamentari
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
„Ceilalți” nu sunt cetățeni? V-ați pierdut mințile. Poate imediat vă
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5