Povestea unui raport anonim, facut in secret in Comisia SRI, despre interceptari. Cine si ce urmareste?

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 17:10
19257 citiri
Povestea unui raport anonim, facut in secret in Comisia SRI, despre interceptari. Cine si ce urmareste?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un raport adoptat de Comisia de Control SRI prezinta date controversate in legatura cu mandatele de interceptare, precum si propuneri despre ce masuri ar trebui luate, astfel incat pe viitor sa nu mai existe ceea ce autorii concluzioneaza ca sunt abuzuri.

Raportul vorbeste despre 311.000 de mandate de supraveghere prin care au fost interceptati peste 6 milioane de cetateni, inclusiv parlamentari si majoritatea membrilor guvernelor din 2012-2016.

Propuneri controversate intr-un raport al nimanui

Intitulat Raport partial, documentul nu este semnat de cineva, ba chiar se incheie cu o fraza neterminata, insa, pornind de la premisa cifrelor mai sus mentionate, face mai multe propuneri. Printre ele, infiintarea unei Autoritati Unice de Interceptare sau notificarea tuturor persoanelor care au fost interceptate, sanctiuni pentru institutii, daca nu fac aceste notificari, si crearea unei comisii la nivelul Inaltei Curti, CSM sau al Parlamentului, astfel incat sa se decida cazurile unde aceste notificari nu pot fi facute pe motiv de siguranta nationala.

In plus, se propune si ca Inspectia Judiciara sa faca un audit la Parchet pe tema interceptarilor si se cere si o analiza a costurilor pe care le-a implicat punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere de catre SRI si sa se verifice daca acesti bani au fost in final recuperati de SRI de la Ministerul Public.

Birourile Permanente au decis, miercuri, ca raportul sa fie citit in viitorul plen reunit. El insa a fost adoptat doar de parlamentarii Puterii, Opozitia refuzand si facand opinie separata. Concluziile pe care le prezinta sunt pasaje din discursurile pe care le-am auzit la reprezentanti ai coalitiei de guvernare de la lideri locali la parlamentari si membri ai Guvernului.

Chiar si premierul Viorica Dancila a folosit cifrele referitoare la cetatenii interceptati miercuri, in Parlamentul European, la dezbaterea privind respectarea statului de drept in Romania.

Vezi aici raportul partial referitor la mandatele de securitate nationala, mandatele de supraveghere tehnica si ordonantele procurorilor pe 48 de ore

Claudiu Manda: Noi am facut un raport, nu spun ce se urmareste prin el

Am vrut sa aflam cine isi asuma, totusi, concluziile si propunerile, precum si ce efecte concrete va avea odata ajuns in plenul Parlamentului.

Contactat de Ziare.com, presedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda (PSD), nu a vrut sa dea foarte multe detalii despre autori.

"La nivelul comisiei a fost facut (raportul - n.red.), a fost discutat in comisie, adoptat prin vot in comisie si este prezentat Biroului Permanent si va fi prezentat plenului. A fost discutat in comisie fraza cu fraza", ne-a declarat Claudiu Manda (foto).

Discutia "fraza cu fraza" nu a implicat insa si Opozitia, care, dupa cum spuneam, a facut un raport paralel, in care respinge informatiile si concluziile celui adoptat, acuzand ca pleaca de la premise gresite, cere lucruri ce depasesc atributiile Comisiei SRI si ca, oricum, a fost redactat in secret, fara sa li se permita sa-l studieze in prealabil, la fel ca documentele in baza carora a fost intocmit.

Aceste acuzatii sunt respinse in totalitate de Manda.

"Cei de la PNL si USR au parasit sala, deci ce dezbateri sa le prezinte documentul? Au fost la sedinta cand au fost audieri, au fost la control, au vazut toate documentele pe care le-am cerut, s-au uitat de fiecare data, au avut libertatea sa se documenteze, nu le-a obstructionat nimeni libertatea asta.

Documentul nu a fost redactat in secret, a fost redactat la nivelul staff-ului comisiei. Parerea mea este ca s-ar putea chiar sa-si retraga semnaturile de pe documentul ala, raportul paralel", a mai declarat pentru Ziare.com social-democratul, fara a dori sa spuna si pe ce isi bazeaza presupunerea.

Intrebat daca se doreste ca propunerile sa fie preluate si implementate, Manda a raspuns "noi am facut un raport, nu spun ce se urmareste prin el. Raportul are niste concluzii si niste propuneri", aratand si ca urmeaza sa fie adoptate si alte rapoarte partiale.

"Noi in prima etapa am discutat despre mandatele de... ma rog, tot ce este in acest raport. Urmeaza al doilea raport, tot partial, pe o alta componenta, ce inseamna relatia cu ANI (Agentia Nationala de Integritate - n.red.) si cum a functionat relatia cu ANI, urmeaza inca unul legat de protocoale in general si in special legat de protocolul din 2009, pentru ca si acolo ne-am documentat mult mai mult, si urmeaza dupa aceea culoarul media si culoarul economic", a dezvaluit Manda planurile Comisiei SRI pentru viitorul apropiat.

Seful Comisiei SRI a parut deranjat si de intrebarile legate de forma finala a raportului, neasumat si incheiat cu o fraza neterminata: "E neterminat in opinia dvs. Nu stiu cum sunt frazele acolo, ca nu m-am apucat sa le scriu eu. Probabil ca o sa ne uitam sa cautam si semnele de punctuatie...".

De ce nu a fost control la unitatea SRI care face interceptari?

Unul dintre lucrurile criticate de Opozitie a fost ca, desi deputatul USR Lucian Viziteu a propus efectuarea unui control la unitatea SRI care se ocupa de interceptari, membrii PSD, ALDE si UDMR din comisie au refuzat.

Chestionat despre acest lucru, Manda a spus ca acest control nu este permis de regulamentul de functionare a comisiei.

"Uitati-va in hotararea Parlamentului, in regulamentul Comisiei, si dupa aia vedem daca se poate. Dl Viziteu poate sa vina cu orice propunere, dar nu respectam si noi niste reguli?", a spus Manda.

L-am contactat si pe Lucian Viziteu pe acest subiect. Deputatul USR sustine ca Manda minte cand spune ca nu se putea face controlul.

"Dl Manda minte aici, nu exista asa ceva. Avem acces peste tot in SRI, sa vedem absolut orice, mai putin operatiunile in curs, sa stim detalii despre cine/cum. O vizita la unitatea de interceptari este perfect regulamentara si legala. Nu inseamna ca o sa luam casca unui om care face o redare a unei interceptari sa ascultam ce zice acolo. E vorba de toata procedura administrativa", ne-a explicat Viziteu.

Secretele lui Manda

El a explicat si de ce Opozitia nu a votat raportul.

"Dl. Manda a dispus ca in secret, chiar cu usile inchise, staff-ul sa redacteze un raport dupa liniile pe care el sau colegii lui de la Putere le-au dispus. Adica nu a existat o chestie obiectiva, un proces transparent, o dezbatere in comisie. Membrii comisiei din Opozitie, eu si cei doi colegi de la PNL, habar n-aveam.

Intr-o sedinta ni-l pune in fata, fiecare cu copia lui, ca 'acesta e raportul, cititi-l, hai sa-l dezbatem si il votam'. Noi am avut acces la el doar in acea sedinta, la final ni s-au retras acele documente.

Cei de la PNL au refuzat orice dezbatere si au plecat. Eu am incercat sa supun la vot o amanare, sa putem consulta. M-am uitat fugitiv pe el si am vazut ca facea referire la documente pe care noi nu le avem la comisie, cum ar fi acea Hotarare CSAT din 2004, pe care eu nu o vazusem, nu puteam sa-mi dau cu parerea despre ceva ce nu vazusem.

A fost respinsa cererea de amanare si am spus ca eu nu pot sa particip la o dezbatere in care nu pot sa argumentez, neavand toate documentele la care se face referire. Am explicat si ca sunt foarte multe exagerari evidente si sunt, de fapt, doar niste asumari politice ale acelui numar de interceptari. Le-am spus ca voi face o opinie separata, am redactat-o a doua zi, pentru ca s-au grabit foarte repede sa trimita la Biroul Permanent acel pseudo-raport.

Colegii de la PNL au spus ca sunt de acord cu opinia mea si au contrasemnat-o si ei. Ieri (miercuri - n.red.) au ajuns la Biroul Permanent si candva vor ajunge si la plenul reunit", a explicat Viziteu pentru Ziare.com.

Un raport inutil sau un pretext?

Am vrut sa aflam si ce efecte poate avea acest raport, iar raspunsul pe care l-am primit de la deputatul USR a fost ca niciunul direct, insa ar putea fi folosit ca "argument" pentru diverse legi si ordonante care sa-i scape pe cei care au probleme in justitie.

"Nu are nicio consecinta. Incearca sa justifice ceea ce au spus in spatiul public. Se fac niste lucruri, sa sesizeze Inspectia Judiciara etc. E modelul celorlalte comisii de ancheta, cum au fost Comisia Sufrageria, cea pentru gaura bugetara lasata de Guvernul Ciolos si alte lucruri care s-au dovedit a fi inutile.

Eu cred ca acest raport nu va avea un efect decat sa reincalzeasca o ciorba pe care dl Manda a tot propovaduit-o in conferinte, sa colporteze tot felul de acuzatii si insinuari fara niciun fel de dovada, pentru a justifica in continuare diverse legi, ordonante, care in final sa ii absolve de responsabilitate juridica pe unii oameni politici, pe cei care au probleme cu legea", considera Viziteu.

Intrebat despre propunerea privind Autoritatea Unica de Interceptare, deputatul USR spune ca e posibil ca "proiectul de lege sa fie deja in circuit".

"Nu ar fi o problema, va trebui vazut in detaliu. Eu in principiu nu am o problema cu o autoritate externa SRI si altui serviciu de interceptare. Pana la urma, e un departament tehnic, e niste aparatura care transmite un semnal dintr-o parte in alta. Va depinde cine va exercita conducerea, efectiv.

Daca va fi sub conducere numita de Parlament, va fi o problema pe care o vedem acum la CNA, CNCD si la alte institutii unde conducerea este numita de Parlament.

Dar exista alternative, exista o alternativa in care poate sa fie sub conducere judecatoareasca, care e o putere independenta, cu alte rigori, un statut special au acei magistrati. Bineinteles, poate sa aiba un control parlamentar, adica o comisie sa faca un control din partea cetatenilor. Dar conducerea efectiv care sa asigure integritatea datelor, confidentialitate si tot ce tine poate fi facuta de catre magistrati. Dar sa ajungem la acel moment", a conchis Viziteu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Claudiu Manda explicatii raport interceptari SRI, #Lucian Viziteu raport comisie SRI interceptari , #parlamentari