Statutul parlamentarilor a fost adoptat - vezi ce modificari au fost facute

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 13:52
11529 citiri
Statutul parlamentarilor a fost adoptat - vezi ce modificari au fost facute

Statutul deputatilor si senatorilor a fost adoptat, marti dupa-amiaza, de plenul Parlamentului. Statutul a fost adoptat cu 309 voturi pentru, 21 impotriva si 58 de abtineri.

Ca si atitudine de partid, USL a votat pentru, democrat-liberalii s-au abtinut, maghiarii au votat impotriva si parlamentarii PP-DD au parasit sala. Acestia din urma au fost prezenti la inceputul sedintei, insa au iesit inainte de inceperea votului.

Cele mai importante modificari sunt reprezentate de reducerile de cheltuieli - parlamentarii vor primi 4.500 de lei pentru a se caza in Bucuresti. Au fost reduse si cheltuielile cu transportul - deputatii si senatorii sunt incurajati sa mearga cu masinile personale. Alesilor urmeaza sa li se deconteze saptamanal combustibil de 1.500 de lei, precum si doua zboruri pe saptamana de la Bucuresti spre localitatea de domiciliu.

In ce ii priveste pe parlamentarii incompatibili, luni seara a fost adoptata o modificare, iar in prezent este aproape imposibil ca un parlamentar care este gasit incompatibil sa isi piarda mandatul.

Astfel, de acum exista prevederea potrivit careia parlamentarii declarati incompatibili sau aflati in conflict de interese isi pot pastra mandatul. In acest sens, "deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese, constatat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se sanctioneaza disciplinar cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioada de cel mult 6 luni".

Totodata, au fost modificate si conditiile pentru ridicarea imunitatii. In plus, senatorii si deputatii nu vor mai avea voie sa isi angajeze rudele la cabinetele parlamentare.

La sedinta de marti au fost prezenti 443 parlamentari, 143 fiind absenti. In momentul votului, insa, au fost mai multi care au parasit sala de plen.

Cearta in Parlament. Opozitia: Alesii nu sunt arieni. Puterea: Dormiti in gara daca va deranjeaza sa afectati bugetul

Votul din Parlament a fost precedat de mai multe momente tensionate, personajul unuia dintre acestea fiind liderul senatorilor PNL Puiu Hasotti.

Acesta le-a transmis parlamentarilor care sunt deranjati de faptul ca afecteaza bugetul de stat prin privilegiile care le sunt oferite sa-si doneze indemnizatia si suma forfetara si sa "doarma in Gara de Nord pe o banca" daca nu vor sa pagubeasca bugetul cu bani pentru hotel sau in chirie.

Hasotti, catre parlamentari: Dormiti pe o banca in gara daca sunteti deranjati ca afectati bugetul

In plus, parlamentarii PP-DD, in frunte cu liderul de grup Tudor Barbu, au parasit sedinta Parlamentului. Printre nemultumirile alesilor PP-DD sunt acelea ca nu au primit la timp raportul cu modificarile, dar si ca exista "588 de cetateni" care "nu raspund egal cu restul lumii".

"Sub aceasta masca, USL a propus o modificare la Statut care face din senator si din deputat mai ales decat era alesul inainte de aceasta modificare. Problemele legate de cazare, de indemnizatie, de masina, de austeritate sunt probleme reale pe care PP-DD le intelege mai bine decat USL, noi cerand ca aceste taieri sa fie in concordanta cu posibilitatile bugetare ale Parlamentaului, dar nu lasati USL ca sub aceasta masca sa ascunda si o modificare de imunitate, care imparte Romania in doua feluri: alesii - arienii Parlamentului Romaniei si alegatorii - 18 milioane de oameni de rangul 2", a declarat Tudor Barbu.

PP-DD: USL imparte Romania in doua - arienii si 18 milioane de oameni de rangul 2

Totodata, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat ca a avut loc o operatie esuata de infrumusetare in cabinetul unei cosmeticiene "babane" - USL -, facand referire la modificarea Statutului parlamentarilor.

"Am sentimentul ca astazi ne-am aflat cu totii intr-un cabinet urias de cosmetica in care o cosmeticiana babana, numita 'Puterea', a incercat sa infrumuseteze corpul unui act normativ extrem de important, Statutul parlamentarilor. Din pacate, operatia nu a reusit, partile principale ale actului normativ care astazi ar fi trebuit imbunatatit in mod simtitor au fost acoperite doar cu un strat de spoiala.

Imunitatea a fost consolidata, conflictul de interese incurajat. Daca va inchipuiti ca un parlamentar care este suprins printr-o hotarare judecatoreasca definitiva ca se afla in conflict de interese va avea vreo teama stiind ca singura sanctiune impotriva lui e un act de natura administrativa, ne inselam amarnic", a spus Oltean in plenul reunit.

Nu in ultimul rand, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca in Statutul parlamentarilor s-au introdus "lucruri de bun simt".

"Eu sunt un om care apara senatorul si deputatul roman si vreau sa i se aloce aceleasi resurse financiare cand vom avea un buget puternic ca sa isi indeplineasca cu onoare si cu cinste mandatul de patru ani de zile. Si am introdus lucruri de bun simt in acest regulament.

(...) Ce este rau ca, din 27 de Parlamente nationale, noi eram singurul Parlament care inca pe un buget vechi ne-am permis sa le permitem colegilor nostri sa stea la hotel? Cand vom avea un buget puternic vom redeschide aceasta supapa care nu este privilegiul, este obligatia noastra ca stat sa le asiguram conditii minime deputatilor si senatorilor sa vina la lucrarile Parlamentului", a afirmat Zgonea, in plenul reunit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#modificari Statut incompatibilitate parlamentari, #modificari Statut parlamentari cheltuieli, #Statut parlamentari adoptat, #modificari Statut parlamentari, #statut deputati senatori adoptat , #parlamentari
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
acum sa vedeti rezultate cand intra parlamentarii in priza !