Unii parlamentari ar dori sa intre pe usa din dos in corpul inaltilor functionari

Autor: Codru Vrabie - activist, trainer, consultant
Marti, 08 Martie 2016, ora 08:51
4689 citiri

Unii parlamentari, de la aproape toate formatiunile reprezentate in Legislativ (cu exceptia notabila a UDMR), ar dori sa intre pe usa din dos in corpul inaltilor functionari publici.

Nu e nimic nou in asta, cred ca s-a mai incercat si in 2008. Pana la un punct, e un comportament uman usor de inteles: prin schimbarea sistemului de vot (acum 8 ani de la liste la "uninominal", iar acum invers), unii dintre ei se tem ca vor ramane fara coledzi, vorba lui Dandanache...Asta e si unul dintre motivele pentru care si-au votat pensiile speciale, despre care toata lumea a spus ca-s o prostie, dar presedintele a promulgat legea fara s-o conteste la Curtea Constitutionala.

Doar ca nu pot intelege, in ruptul capului, de ce-ar vrea sa se faca de ras acei parlamentari? Ma-ntreb oare cine-i consiliaza pe cei 37 de parlamentari care si-au pus semnatura pe infamul proiect si de ce parlamentarii astfel pagubiti in imaginea publica, acum, in pragul campaniei electorale, nu-i dau afara pe-acei consilieri? Explic cat pot de simplu, fara a face referire la rapoartele MCV sau GRECO, pentru ca risc sa fiu intrebat cine-or fi astia, ca persoane fizice...

Asa ca fac referire la alte persoane fizice, parlamentari romani, care au decis sa adopte (la propunerea ministrului Justitiei de la acea vreme) o declaratie de aderare la Strategia Nationala Anticoruptie 2012-2015. Astfel, toti cei care au candidat in alegerile parlamentare din 2012 ar fi avut obligatia sa stie in ce se baga.

Daca nu le-ar fi placut declaratia de aderare la SNA, nu ma indoiesc c-ar fi putut decide sa-si retraga sprijinul pentru Strategie, inca din decembrie 2012, daca nu in februarie 2013. Pentru ca nu si-au retras sprijinul, inseamna fie ca le-a placut sa sustina SNA, fie ca nu le-a pasat suficient de constrangerile impuse prin declaratia de aderare.

Ce constrangeri? Prima este legata de stabilitatea legislativa. Cu alte cuvinte, parlamentarii s-au angajat sa nu modifice legile care au o importanta deosebita pentru combaterea si prevenirea coruptiei. Una dintre aceste legi este chiar Statutul functionarilor publici.

A doua constrangere este data de masura preventiva #11, referitoare la pantuflaj. Aderand la SNA, parlamentarii s-au angajat sa nu se puna in situatia de-a intra pe usa din dos in functii care-ar fi incompatibile cu statutul de parlamentar, cel putin pentru 3 ani dupa ocuparea fotoliului parlamentar. Surpriza, chestiunea mai este reglementata si in cea mai importanta lege anticoruptie, una dintre cele pe care s-au angajat explicit sa n-o modifice.

Asadar, oameni buni, care va aflati temporar intr-un fotoliu parlamentar, dati-mi voie sa va amintesc cuvintele lui Omar Ahmad: conservati-va reputatia si influenta, macar luandu-va niste consilieri buni, pentru ca, "Daca ati fi avut informatiile corecte, [eu sper ca] ati fi facut lucrul corect" (min. 4:05). Altfel, daca va pastrati alaturi niste consilieri incompetenti, ori daca va incapatanati sa faceti lucruri fara sa ascultati de consilieri, sa nu va mirati ca deveniti tinta batjocurii in spatiul public. Asta e sfatul meu ;)

Codru Vrabie este activist, trainer si consultant in domeniul bunei guvernari, cu preocupari privind reformele anticoruptie in justitie si administratie. Din 1998, Codru a reprezentat mai multe organizatii ale societatii civile, la nivel local, national si international. Licentiat in stiinte politice si drept, masterat in afaceri europene si administratie publica, Codru lucreaza din februarie 2014 cu Asociatia Funky Citizens, alaturi de care promoveaza democratia participativa, responsabila si transparenta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#parlamentari functionari publici , #parlamentari