Comisia speciala Rosia Montana - inutila si toxica (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 00:20
5050 citiri
Comisia speciala Rosia Montana - inutila si toxica (Opinii)

Cei 12 membri ai comisiei parlamentare speciala dedicata chestiunii Rosia Montana au plecat in excursie de documentare pasamite. Vor adica sa clarifice proiectul de lege Rosia Montana cu minerii de acolo. Aha! Nu ma indoiesc ca minerii au intreaga expertiza necesara. Sa nu cumva sa clarifice cu experti autentici si independenti ca cine stie ce iese. Si apoi, intr-o zi frumoasa de toamna, o plimbare prinde bine ca acusica incep ploile.

Dar adevarul este ca expertiza la expertiza trage, pentru ca membrii comisiei sunt la fel de experti ca minerii. Habar nu au despre ce e vorba. Sigur, se perinda prin fata lor tot felul de fete, de la ministerul Culturii la ministrul Mediului, dar ca sa faci ordine intre aceste informatii, sa tragi niste concluzii corecte din ele, trebuie sa ai si expertiza necesara. Comisia nu o are.

Si la ce bun sa mai ai aceasta comisie, cand o alta comisie, cea juridica din Senat, a avizat deja negativ fix acelasi proiect? De ce sa mai faci comisii parlamentare cand acest proiect nu are ce cauta din start in parlament, pentru ca un contract incheiat de guvern nu este de competenta legislativului, potrivit legii de organizare a guvernului.

Adica analizam fara nicio competenta un proiect care nici macar nu e de competenta noastra. Exista ceva mai stupid? Ma indoiesc. Nu e doar stupid, dar e si costisitor, pentru ca excursia parlamentarilor, n-o sa ma credeti!, costa bani publici. Si un leu sa fie, este un leu irosit.

Singurul lucru pe care il poate face aceasta comisie speciala, si motivul pentru care a fost creata de altfel, este sa traga de timp. Mai dezbate, ne mai documentam, mai plecam in expeditie, mai audiem pe cineva si timpul trece, leafa merge, ne adancim in toamna, se strica vreme, ploaie, frig, poate se mai calmeaza si protestele, opinia publica oboseste, presa se plictiseste si apoi facem noi cum vrem.

Cum vrem? Ajungem la rezultatul pe care il vizam, adica punem in bratele unei companii private nenumarate drepturi si atributii ale statului, incalcand legi si prevederi constitutionale, dar fara sa angajam vreo raspundere individuala. Angajam o raspundere colectiva, a parlamentului, pe care nimeni nu o va putea folosi vreodata intr-un proces penal.

Intre timp Crin Antonescu si PNL se mai joaca de-a opozitia din guvern, cu dreapta avizeza, cu stanga voteaza impotriva. Victor Ponta plagiaza cu voie, daca nu chiar cu mai mult decat voie, din discursul RMGC, Crin Antonescu face cu ochiul pietei, doar doar mai pica niste voturi, iar Moscova astepta multumita ca potestul fata de Rosia Montana sa devina unul impotriva gazelor de sist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#comisie speciala Rosia Montana, #gaze de sist, #Victor Ponta Rosia Montana , #parlamentari