COPAC: Vrem si noi, pacientii, sa fim tratati ca politicienii, sa avem medicamente reduse cu 10-20%

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 22:20
1823 citiri
COPAC: Vrem si noi, pacientii, sa fim tratati ca politicienii, sa avem medicamente reduse cu 10-20%
Foto: Pro TV

Asociatiile de pacienti din Romania cer parlamentarilor sa fie si ei tratati la fel ca politicienii, adica sa aiba farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate in care tratamentele sa fie reduse cu 10-20% fata de pretul pietei, iar orice produs de care au nevoie sa le fie adus in 2-4 ore.

"Am ramas fara grai atunci cand am citit stirea (despre facilitatile acordate parlamentarilor - n. red.). Ce pot sa spun? Vrem si noi, pacientii, sa fim tratati ca politicienii nostri. Asteptam o hotarare a Parlamentului prin care sa beneficien si noi de medicamente reduse cu 10-20 la suta, iar orice medicament pe care nu il gasim intr-o farmacie sa fie adus in 2-4 ore si sa nu mai alergam zile in sir prin zeci de farmacii, pentru a gasi un produs care ne tine in viata", a declarat luni, vicepresedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre.

Medicamente mai ieftine pentru parlamentari: S-a redeschis o farmacie cu reduceri

In opinia lui Petre, parlamentarii ar trebui sa fie un exemplu pentru populatia care i-a ales si sa se ofere sa platesca dublu medicamentele pe care le cumpara, iar diferenta de pret sa permita extinderea tratamentelor pentru categoriile de bolnavi care nu isi permit nici macar cele mai ieftine medicamente.

"Asa ar fi frumos, sa acorde mai multa atentie si grija pacientilor decat propriilor lor persoane. In 2009, am sugerat ca parlamentarilor sa le fie interzis tratamentul in strainatate. Sa fie tratati in spitalele din Romania, pentru a intelege cum functioneaza sistemul si care sunt nevoile bolnavilor", a mai spus Iulian Petre.

Reactia vicepresedintelui COPAC vine dupa ce conducerea Camerei Deputatilor a aprobat, luni, redeschiderea punctului de eliberare a retetelor medicale pentru demnitari si angajati din Palatul Parlamentului, care va asigura medicamentele de maxima urgenta, reduse cu 10-20% fata de pretul pietei, iar orice medicament poate fi adus in 2-4 ore.

In plus, potrivit legii, orice punct farmaceutic care nu a functionat timp de 180 de zile trebuie reautorizat pentru a-si relua activitatea.

Secretarul Camerei Niculae Mircovici a facut acest anunt, dupa sedinta Biroului Permanent, aratand ca "s-a aprobat redeschiderea farmaciei, in principal, pentru angajati, pentru ca sa nu mai trebuiasca sa mearga in oras sa ridice medicamentele".

Medicamente la pret redus in farmacia parlamentarilor

Potrivit memorandumului intern, punctul farmaceutic pentru eliberarea medicamentelor prescrise in retetele medicale compensate si cu plata directa, propus spre reinfiintare, poate asigura medicamentele de maxima urgenta; medicamente reduse cu 10-20% fata de pretul pietei; baza de date a medicamentelor poate fi accesata in timp real de catre farmacist, iar orice medicament, inclusiv cele pe baza de reteta, poate fi adus in 2-4 ore.

De asemenea, se vor elibera retete compensate si gratuite (veterani, ASRL si diagnostic) recomandate de medicii de familie ce deservesc cabinetele medicale ale Camerei Deputatilor si Senatului care au contract cu Casa de Asigurari OPSNAJ, se pot elibera retete de urgenta si cronice cu plata directa pentru medicamente ce nu se afla pe lista medicamentelor compensate.

Totodata, se vor elibera cu plata directa si medicamente de urgenta pentru cazurile consultate de medicii aflati in incinta cabinetelor din Camera Deputatilor si Senat, in timpul actiunilor Parlamentului desfasurate pe perioade mai lungi, cu participarea unor invitati sau delegatii straine.

Memorandumul intern mai precizeaza ca in anul 1995 a fost infiintat in incinta Palatului Parlamentului un cabinet medical care sa asigure servicii de specialitate pentru delegatii, participanti la diverse conferinte si actiuni ce se desfasoara in Camera Deputatilor, precum si pentru deputati si salariati, iar in anul 1998, "in urma numeroaselor solicitari venite din partea demnitarilor si a salariatilor", s-au dat in folosinta un cabinet stomatologic si un punct farmaceutic.

Punctul farmaceutic a fost desfiintat in anul 2007, iar, in prezent, s-a prelungit acordul cu CMDTAMP si trebuie reinfiintat punctul farmaceutic, se arata in memorandum.

"Avand in vedere prelungirea acordului cu Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu si Medicina Preventiva (CMDTAMP), va aducem la cunostinta, spre aprobare, ca in urma discutiilor dintre reprezentantii CMDTAMP si cei ai Camerei Deputatilor, pentru a fi in concordanta cu prevederile legale, s-a convenit continuarea activitatii cabinetelor pentru medicina de famile care asigura asistenta medicala si interventiile de urgenta impreuna cu serviciul SMURD, precum si reinfiintarea punctului farmaceutic pentru eliberarea medicamentelor prescrise in retetele medicale compensate si cu plata directa", se mentioneaza in memorandum.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#farmacie medicamente parlamentari, #asociatie COPAC farmacie medicamente ieftine parlamentari , #parlamentari
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
'Geaba vretz', dacă fie n-atz' coborât din, fie v-atz' dat pe după
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5