Cum se suceste puterea in Parlament - dictatura traseismului si schimbarea lui Boc

Luni, 30 Mai 2011, ora 18:38
2032 citiri
Cum se suceste puterea in Parlament - dictatura traseismului si schimbarea lui Boc
Foto: Adevarul

La ora asta, soarta Guvernului si a unui teanc de dosare cu legi importante pentru romani depinde de o mana de oameni. Oameni care, dintr-un anumit punct de vedere, sunt cei mai puternici din Romania. Vorbim aici de un grup de parlamentari. Traseisti sau posibili traseisti.

Acei oameni care, printr-o simpla trecere de la Putere la Opozitie, sau prin simpla amenintare cu asta, pot schimba soarta unei guvernari, soarta unei schimbari de premier sau soarta mai multor legi.

Majoritatea tot mai subtire pe care o are coalitia de guvernare in Parlament inseamna, in practica, faptul ca o serie intreaga de alesi ai neamului au in mana lor puterea. Daca, spre exemplu, PDL vrea sa impuna un nou premier de care are nevoie pentru relansare, va sta la mana unei maini de oameni. Nu a celor de care e sigur ca voteaza cum le cer partidele lor, ci a celor cativa care fie pot avea un alt punct de vedere, fie au interese diferite.

Puterea de acum e in situatia in care soarta sa depinde tocmai de aceleasi practici cu care si-a creat majoritatea. Recrutarea adversarilor. Tradarea, daca vreti, desi termenul e asa de lax incat Crin Antonescu si Victor Ponta vor infiera ca "tradatori", "mercenari", "corupti", "platiti" pe oamenii care au plecat spre Putere din partidele lor, dar ii vor ridica in slavi ca pe niste eroi pe cei care fac exact acelasi lucru, dar vin spre USL.

Trebuie sa fim atenti la acest joc interesant al schimbarilor si plecarilor. Pentru ca e foarte posibil ca acesta sa ne aduca niste schimbari politice spectaculoase, pe masura ce trece timpul. Sau, din contra, sa blocheze absolut orice, de la legi la schimbari in Guvern. Sau chiar schimbarea lui Boc.

Cu ochii pe traseisti

De ce sa fim cu ochii pe oamenii astia? Pe schimbatori? Pe plimbareti? Pe traseisti politic? Din doua motive. Primul tine de legi.

In cazul in care Puterea pierde acum majoritatea in Senat, se va trezi intr-o situatie nu numai jenanta, dar si periculoasa. De ce? Pentru ca asta inseamna ca poate avea surpriza neplacuta ca niste legi organice foarte periculoase pentru stabilitatea coalitiei de guvernare sa treaca.

Se ne gandim numai ce ar insemna ca legea eliminarii predarii istoriei si geografiei in limba materna, propusa de deputatul Mircea Giurgiu, care acum a ajuns la Senat, camera decizionala, sa treaca.

Un potential dezastru. Nu numai ca UMDR si-ar vedea cu ochii spulberat unul dintre principalele motive pentru care ramane la guvernare. Mai e si faptul ca ar vedea ca, in acest moment, PDL nu mai e in stare s-o ajute cum trebuie. Si participarea in coalitia de guvernare se dovedeste tot mai paguboasa.

E greu de crezut ca UDMR, ca si minoritatile, vor pleca din Coalitie foarte usor, totusi. Dar, chiar si daca ar ramane, cu siguranta se vor comporta diferit. Cu siguranta, vor ezita in a lua masuri care sa deranjeze foarte tare USL.

Al doilea motiv tine de o eventuala schimbare de premier. S-ar putea ea face in conditiile astea? In conditiile in care traseismul politic subtiaza randurile Puterii? Ar fi foarte, foarte riscanta. Pentru ca ar insemna ca vor fi mai putin de 20 de oameni cei de care va depinde soarta Puterii.

Si, cum mentinerea lui Boc inseamna ca PDL isi intarzie o relansare puternica, avantajul e de partea USL. Inseamna ca PDL ramane in sah.

Traseism pentru eternitate

Deocamdata, traseismul politic nu e o chestiune de viata si de moarte pentru Putere. Deocamdata. Cu toate astea, guvernantii risca sa vada ca modul in care si-au construit majoritatea, racolarea la mierea puterii, e o arma cu doua taisuri.

O pot pati si ei in acelasi fel. Pentru ca situatia ar putea deveni tot mai favorabila plecarilor, pe masura ce trece timpul. Daca Puterea intarzie sa creasca in sondaje, tot mai multi parlamentari se vor gandi s-o paraseasca. Sa se dea cu invingatorii din alegeri, care la ora asta par sa fie cei de la USL. Asa merg lucrurile. PDL nu are de ce sa fie indignat, doar si el a facut acelasi lucru cand a strans toti pesedistii si penelistii fugari in UNPR.

Mai mult, plecarile complica si negocierile politice. Pentru orice. Fie ca e vorba de un nou premier, fie ca e vorba de o noua lege. Atat timp cat majoritatea guvernamentala depinde de cat mai putini, acestia devin tot mai puternici. Stiu ca pot inclina balanta intr-o parte sau alta,a sa cum isi doresc. Avem nu o dictatura a traseistilor, ci o dictatura a traseismului. Sau a temei de traseism.

Pe masura ce fenomenul devine tot mai accentuat, lucrurile sunt tot mai complicate. Pentru Guvern, nu pentru USL. Care jubileaza, in acest moment.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#dictatura traseismului, #traseism politic , #parlamentari