Cum vor parlamentarii sa-si adauge vechime in munca - diferenta fata de "pensiile speciale"

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 07:35
4842 citiri
Cum vor parlamentarii sa-si adauge vechime in munca - diferenta fata de "pensiile speciale"
Foto: Ziare.com

Parlamentarii, ministrii, secretarii de stat si alti demnitari s-ar putea bucura de o pensie in calculul careia va fi luata si perioada petrecuta in aceste functii.

Cel putin asa prevede un proiect de lege initiat de 10 senatori PSD, care a fost adoptat luni in Senat.

Unul dintre cei 10 social-democrati, senatorul de Maramures Sorin Bota, a explicat pentru Ziare.com ca proiectul nu are legatura cu asa-numitele "pensii speciale" ale parlamentarilor, despre care s-a vorbit mult in ultimele luni.

"Proiectul nu este despre pensii, ci despre vechime in munca. N-are legatura una cu alta. (...) Nu sunt pensii speciale, lumea ia intr-o isterie generala - orice facem acum e rau", a precizat senatorul PSD.

Acesta a mentionat ca proiectul de lege prevede calcularea vechimii in munca incluzand si perioada petrecuta in functie de demnitari.

Iohannis cere reexaminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

"Nu se calculeaza la toata lumea vechimea in munca - cat timp ai lucrat. Pana acum nu se lua in calcul din punctul de vedere al expertizei profesionale vechimea respectiva.

Adica, daca ai lucrat in domeniul de Mediu, sa spunem, ca secretar de stat sau ca ministru sau in Comisia de Mediu din Parlament, si vrei sa activezi apoi in continuare in domeniul Mediului, CV-ul tau nu corespunde pentru angajare in domeniul Mediului.

Dar sa faci legi sau sa coordonezi din punctul de vedere al unei functii aleasa sau numita in domeniul Mediului, poti? Cu succes sau fara succes e alta problema, cu competenta sau fara competenta e alta problema", a explicat Sorin Bota.

Social-democratul mentioneaza ca, desi din punctul de vedere al salarizarii nu se tine mereu cont de vechime in munca, in ce priveste calculul pensiei ar trebui sa se faca acest lucru.

"Astazi, se tine sau nu se tine cont de vechimea in munca, din punctul de vedere al salarizarii, primesti sau nu un spor. In unele locuri, mai nou se tine cont de vechimea in munca.

Sa se ia in calcul, ca nu ai stat acasa ca somer - ai lucrat, 4 ani, 8 ani, cat ai lucrat. (...) La calculul pensiei, astazi, perioada respectiva trebuie sa ti se calculeze ca ai lucrat si ca n-ai stat somer, nu? La asta se refera, nu se refera la altceva", ne-a mai explicat Bota.

Acesta spune ca legea are doua articole distincte "si se refera la experienta profesionala pe care o dobandesti, ca urmare a activitatii respective, pe care o ai intr-o functie aleasa sau numita, pe o anumita specializare".

Senatorul a subliniat ca aceasta prevedere exista deja in statutul parlamentarilor, "dar este o reglementare eterna valabila in Parlament, nu este valabila si pentru tertii care sunt in afara Parlamentului, iar daca ai aceasta activitate intr-un minister sau intr-o primarie, ca si consilier, esti in comisia de specialitate X, nu-ti ia in calcul aceasta expertiza".

"Asta se dorea, sa fie foarte clar explicata si reglementata chestiunea, pentru ca e ceva firesc, nu?", ne-a mai declarat senatorul, membru in Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital.

Pensii speciale pentru alesi: Cum vor sa-si calculeze vechimea - Proiectul, aprobat in Senat (Video)

Amendamentul din raportul comun al Comisiei pentru invatamant si al celei pentru munca, adus la proiectul de lege privind reglementarea profesiei, prevede ca "durata functiilor de demnitate publica alese si numite si cele asimilate functiilor de demnitate publica constituie vechime in munca si in specialitate si se ia in calcul la promovarea si la acordarea tuturor drepturilor banesti rezultate din aceasta, inclusiv la calculare si la recalcularea pensiei".

Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, retrimisa la comisie

Proiectul a fost adoptat luni in plenul Senatului cu 92 de voturi pentru si doar 3 abtineri. Camera Deputatilor este insa forul decizional.

Pe 10 iulie, presedintele Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare in Parlament proiectul de lege al pensiilor speciale pentru senatori si deputati. O luna mai tarziu, plenul reunit al Parlamentului a retrimis la comisie cererea lui Iohannis de reexaminare, iar la inceputul lunii octombrie plenul a amanat luarea unei decizii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#proiect lege vechime munca, #proiect lege pensii parlamentari, #pensii speciale parlamentari, #Sorin Bota pensii parlamentari , #parlamentari