Demolarea institutiilor statului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 16:00
8943 citiri
Demolarea institutiilor statului (Opinii)
Foto: nouarepublica.ro

Parlamentul a scos in afara jocului Agentia de Integritate si a tras zavorul in fata procurorilor prin prevederile introduse in statutul deputatilor si senatorilor, votat de plen in pofida reactiei publice extrem de defavorabile.

Este mai mult decat super-imunitatea despre care se tot vorbeste de o saptamana, explicabila la cati borfasi au ajuns parlamentari dupa 9 decembrie. Este un pas important in operatiunea de demolare, caramida cu caramida, a institutiilor statului.

De acum inainte, atunci cand procurorii vor dori sa aresteze sau sa perchezitioneze un senator sau un deputat, trebuie sa indice in cererea adresata Parlamentului "motivele concrete si temeinice", care justifica aceasta masura.

Asadar, parlamentarii devin un fel de judecatori care evalueaza temeinicia cererii, cer probe, se pronunta pe fondul cauzei. Si asta in conditiile in care imunitatea parlamentara prevazuta de Constitutie acopera exclusiv declaratiile politice. Lasa ca viitoarea Constitutie o sa acopere cu mult mai mult ca sa nu mai fie discutii.

De acum inainte, ANI nu are decat sa dea cate decizii de conflict de interese vrea fara ca mandatul parlamentarului sa fie afectat. Potrivit noului statut, "deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese, constatat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se sanctioneaza disciplinar cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioada de cel mult 6 luni".

Sase luni trec ca o parere si, la cat chiulesc cei mai multi dintre parlamentari, daca-i iei repede nici nu-si vor da seama daca sunt suspendati sau intr-o mica vacanta. Si dupa sase luni incompatibilul se intoarce fara probleme si, eventual, initiaza legi impotriva ANI.

In ceea ce priveste incompatibilitatea, modificarea este si mai perversa, gratie lui Tudor Chiuariu. Mandatul nu se mai pierde in virtutea raportului ANI, daca el nu este contestat. E fix pe dos. Parlamentarul isi pierde mandatul doar daca este atat de fraier incat sa conteste in Justitie raportul ANI care-l declara incompatibil, iar o instanta ii repinge contestatia.

Daca parlamentarul ignora raportul ANI si nu-l contesta, nu exista hotarare a instantei si daca nu exista hotarare mandatul nu inceteaza. Ingenios, nu?

Actiunea anti-ANI a Parlamentului se completeaza armonios cu aceea a Guvernului, care a redus drastic bugetul ANI, in semn de inalta apreciere a importantei acestei institutii laudata sistematic in rapoartele MCV si de mare respect pentru principiile pe care inspectorii ANI le servesc.

Daca tot nu putem desfiinta ANI de tot, ca sa nu ne sara in cap UE, o anihilam pervers. Asa cum vom anihila si CNA pe care o sa-l transformam in depanator tehnic fara niciun fel de parghii impotriva televiziunilor, indiferent de laturile care se vor revarsa de pe ecrane.

Asa cum facem si cu CSM, pe care il instigam sa se devoreze singur, dupa ce i-am invrajbit pe procurori si judecatori si l-am tarat in mjilocul unui scandal de proportii. Asa cum vom face si cu procurorii, dupa ce le vom schimba statutul din magistrati in parte independenta nevoie mare a puterii executive.

Asa cum vom face si cu CCR dupa ce hotararile ei vor deveni facultative in functie de vointa a doua treimi dintre parlamentari.

Scoaterea parlamentarilor in afara razei de actiune a ANI, transformarea Parlamentului in scut anti-lege fac parte din noua ofensiva declansata de USL impotriva institutiilor esentiale ale statului, cele menite sa garanteze ca Romania este stat de drept.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#statut parlamentari, #parlamentari incompatibili ANI, #parlamentari imunitate, #parlamentari statut CSM , #parlamentari