Deputatul Gavril Mirza ar trebui suspendat pentru vot dublu. Constitutia se opune (Video)

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 14:28
2961 citiri
Deputatul Gavril Mirza ar trebui suspendat pentru vot dublu. Constitutia se opune (Video)
Foto: B1TV

Deputatul PSD Gavril Mirza ar trebui sa fie suspendat timp de 15 zile, conform regulamentului, pentru ca a votat de mai multe ori in locul colegului sau de partid Eugen Bejinariu (foto). Sanctiunea nu poate fi insa pusa in practica, din cauza deciziei Curtii Constitutionale data recent, conform careia unui parlamentar nu i se poate intrerupe mandatul.

Situatia este pe cat de simpla, pe atat de complicata. In data de 20 februarie, Gavril Mirza a fost inregistrat video in timp ce a votat de peste 10 ori in numele colegului sau, Eugen Bejinariu, folosindu-i cartela. Imaginile au fost difuzate public de gandul.info, iar Institutul de Politici Publice a sesizat Camera Deputatilor, cerand sanctionarea lui Mirza conform regulamentului in vigoare.

Astfel, conform articolului 213 din regulament, nerespectarea regulii de a vota atrage sanctiuni care prevad interzicerea participarii la lucrari pentru 15 zile.

Aceasta a fost si sanctiunea pe care comisia juridica a Camerei a decis sa o inainteze Biroului Permanent, lucru confirmat luni de presedintele ei, Bogdan Ciuca (PC). El a declarat ca s-a constatat incalcarea regulamentului, existand si dovezi in acest sens, iar Biroul Permanent va propune si plenul va vota sanctionarea lui Mirza.

Din acest moment insa lucrurile se complica. PDL a contestat recent la Curtea Constitutionala noul Statut al deputatilor si senatorilor, iar Curtea a decis ca articolul care prevede suspendarea pe 6 luni a unui parlamentar prins in conflict de interese este neconstitutional, apreciind ca unui ales nu ii poate fi intrerupt mandatul in acest mod.

Contactat de B1TV, deputatul Eugen Nicolicea a explicat ca, intr-adevar, regulamentul prevede sanctionarea parlamentarului care voteaza in numele altcuiva cu interzicerea dreptului de a participa la lucrari timp de 15 zile, inclusiv cu taierea unor dreptui banesti, dar a subliniat ca decizia CCR trebuie pusa in aplicare si in acest caz, prin urmare lui Mirza nu i se va putea interzice accesul la lucrari.

"Este neconstitutional sa interzici neparticiparea la lucrarile camerei a unui parlamentar.(...) Trebuie sa vedem motivatia Curtii(...) Trebuie sa ii schimbam sanctiunea, nu poti sa ii dai o sanctiune neconstitutionala", a declarat deputatul UNPR, explicand ca decizia Curtii este valabila "pentru orice fel de fapta".

"Probabil va fi sanctionat cu anumite drepturi restranse pe o anumita perioada", a declarat Nicolicea.

Si deputatul PSD Florin Iordache a fost de aceeasi parere. "In acest moment, decizia nu mai poate fi luata pana nu se pun in acord statutul si regulamentul cu decizia Curtii", a spus el, adaugand ca Parlamentul asteapta motivarea deciziei, pentru a sti cum sa modifice statutul si regulamentul in conformitate cu ea.

"In acest moment, orice coleg care voteaza la doua cartele nu poate fi sanctionat datorita deciziei Curtii", a recunoscut deputatul PSD.

Biroul permanent al Camerei Deputatilor s-a reunit luni dupa-amiaza, pe agenda aflandu-se inclusiv acest subiect inedit.

Moraru (IPP): E rea vointa!

Liderul grupului PSD, Marian Neacsu, a declarat ca BPN a decis ca "pentru o saptamana, aceasta tema sa se intoarca la comisia juridica", in conditiile in care sesizarea nu a fost facuta de un parlamentar, asa cum prevede legea, ci de IPP, iar regulamentul intra in conflict cu recenta decizie a Curtii Constitutionale.

"Opinez ca s-ar putea ca indemnizatia sa fie intrerupta pentru un numar oarecare de zile", a spus Neacsu.

Intrebat de ce nu se aplica statutul si regulamentul, aflate in vigoare, Neacsu a evitat raspunsul, spunand ca se asteapta motivarea CCR.

"Nu cred ca vor trena lucrurile, cred ca saptamana viitoare vom lua o decizie(...) Acum suntem tinuti de CCR dupa raportul comisiei juridice si decizia BPN", a conchis el.

In replica, directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru a comentat la postul B1TV ca amanarea decisa de conducerea deputatilor tine de "noaptea mintii" si reprezinta o "crunta dezamagire".

"Da, sesizarea legala nu o poate face decat BPN, dar este un caz public, toti parlamentarii au vazut imaginile. Acest caz nu trebuie sa mearga mai departe pentru ca a venit de la noi? Noi le-am expus o situatie de fapt, de netagaduit, aceptata si de parlamentarul respectiv", a explicat el.

In plus, Adrian Moraru a explicat ca decizia CCR nu se referea la interzicerea participarii la lucrari a unui deputat pentru 15 zile, ci la intreruperea mandatului pentru o perioada de 6 luni in cazul conflictului de interese.

"Este o rea vointa!", a conchis el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gavril Mirza suspendat vot dublu, #regulament sanctiune vot suspendare, #Curtea Constitutionala statut parlamentari , #parlamentari