EUObserver, despre super-imunitatea parlamentarilor: Incalca intelegerile cu UE

Autor: Ana Ilie
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 10:16
2332 citiri
EUObserver, despre super-imunitatea parlamentarilor: Incalca intelegerile cu UE

Parlamentul roman a votat, marti, pentru scutirea politicienilor si avocatilor de urmarire in cazul infractiunilor de coruptie, o lege ce incalca intelegerile cu Uniunea Europeana.

Amendamentele, votate fara dezbatere parlamentara, prevad ca presedintele tarii, senatorii, deputatii si avocatii nu mai sunt considerati "functionari publici", scrie EUObserver.

Asta inseamna, continua publicatia citata, ca nu mai pot fi facuti responsabili pentru abuz in functie, luare de mita, conflicte de interesi si alte infractiunid e coruptie. Cei care au fost condamnati pot fi liberi daca legea intra in vigoare.

Cum multi ministri sunt parlamentari si avocati, noua imunitate se extinde si la membrii Guvernului. Primarii si oficialii locali sunt si ei scutiti de conflictele de interese.

Presedintele roman, Traian Basescu, care inca nu a semnat legea, a promis, marti, sa o trimita inapoi Parlamentului. Insa este o masura ce poate fi luata o singura data, si Parlamentul nu este obligat sa ia in considerare obiectiile sale.

"Le multumesc pentru ca s-au gandit la mine dar nu am nevoie", a replicat Basescu, dupa ce parlamentarii au oferit imunitate si presedintelui. "Aceasta schimbare inseamna un regres de 10 ani", a continuat presedintele.

Potrivit DNA, 28 de membri ai Parlamentului Romaniei au fost condamnati sau sunt judecati pentru coruptie. In plus, pste 100 de primari si viceprimari sunt judecati pentru acordarea de contracte de stat familiei si prietenilor, sau abuzuri similare.

"Aceasta schimbare legislativa pune legea romana in contradictie cu acordurile internationale ratificate de Romania in 2002 si 2004, Conventia Penala privind Coruptia, a Consiliului Europei, si Conventia privind Coruptia, a Natiunilor Unite", a aratat DNA.

Ambele conventii internationale cer statelor semnatare sa aiba o definitie comprehensiva a functionarilor publici si sa se refere in mod special la coruptia parlamentarilor.

Noile amendamente inseamna ca Romania "nu va mai indeplini criteriile pentru cooperarea juridica internationala si nu va putea sa execute cererile de asistenta juridica atunci cand vine vorba de aceste persoane", continua DNA.

Si organismul de etica pentru judecatori si procurori, CSM, care nu a fost consultat cu privire la schimbari, a criticat legea, care "exonereaza" presedintele si parlamentarii de orice infractiune.

Nu este pentru prima data cand parlamentarii romani au modificat legile pentru a se proteja de investigatii, scrie sursa citata, amintind de vara lui 2012 si schimbarile privind limitarea puterilor Curtii Constitutionale si razboiul politic dintre presedintele de centru-dreapta si premierul de centru-stanga. Totul s-a sfarsit cu un referendum de suspendare a presedintelui.

In fine, publicatia mai aminteste ca Romania se afla inca sub mecanismul de monitorizare al Comisiei Europene, ce ii evalueaza progrelese in ceea ce priveste statl de drept, lupta impotriva coruptiei si crima organizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#parlamentari imunitate Basescu, #Basescu imunitate , #parlamentari