Final de mandat: Senatul, suspendat din lipsa de cvorum. Deputatii au votat, insa legea si cvorumul sunt contestate

Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 23:59
2770 citiri
Final de mandat: Senatul, suspendat din lipsa de cvorum. Deputatii au votat, insa legea si cvorumul sunt contestate
Foto: Arhiva Ziare.com

Ultima sedinta de plen a Senatului din actuala legislatura a fost suspendata, luni, din lipsa de cvorum, in timp ce deputatii si-au incheiat mandatul votand mai multe legi, printre care si cea despre cresterea salariilor din Educatie si Sanatate. Dupa vot, ministrul Muncii a anuntat ca Guvernul va contesta legea la Curtea Constitutionala, iar PNL a acuzat ca nu a existat cvorum pentru vot si a anuntat ca are probe si ca va contesta valabilitatea votului.

Este de asteptat, daca nu mai apare vreo situatie exceptionala, ca acestea sa fi fost ultimele sedinte de plen ale actualei legislaturi. De acum, se intra in campanie.

Din cauza suspendarii sedintei de luni de la Senat, mai multe proiecte aflate la vot final au ramas nesupuse votului, inclusiv o propunere legislativa care introducea pensii de serviciu pentru personalul feroviar, de 80% din media veniturilor pe ultimele 12 ani, initiata de Haralambie Vochitoiu.

Proiectul a fost dezbatut in plen si la ora 18.00 urma sa fie votat de senatori. Plenul a inceput cu peste 85 de alesi in sala, insa dupa doua ore de dezbateri, numarul acestora a devenit din ce in ce mai mic.

Senatorul PNL Dinca Marinica a cerut verificarea cvorumului de lucru. Pe tabela electronica au aparut doar 57 de voturi, insuficient pentru asigurarea cvorumului de sedinta. In aceste conditii, presedintele de sedinta, Ioan Chelaru (PSD), a fost nevoit sa inchisa sedinta de plen.

"Constat ca din numarul necesar pentru cvorum de sedinta pentru legi organice, adica 78, nu avem decat 57 de senatori, situatie care ma determina sa declar inchisa sedinta Senatului de astazi", a spus Chelaru.

Senatorul PSD Nicolae Moga a venit la prezidiu pentru a transmite un mesaj, in ultima sedinta de plen. "Va multumesc pentru mandatul de senator si va urez succes in alegeri. Sper ca Parlamentul viitor sa fie mai bun ca cel actual", a afirmat senatorul PSD.

Potrivit programului de lucru aprobat de plen, senatorii ar trebui sa lucreze marti in comisiile permanente. Cu toate acestea, marea majoritate a acestora au profitat de ultima sedinta de plen pentru a-si lua la revedere de la colegi. Acestia si-au strans mainile si si-au urat succes in campania electorala care debuteaza pe 11 noiembrie.

Deputatii nu vor mai avea sedinte de plen pana dupa alegeri

Si deputatii au aprobat, luni, programul pentru urmatoarea perioada si au luat decizia de a nu mai sustine sedinte de plen in actuala legislatura, urmand ca saptamana aceasta si saptamana viitoare sa aiba loc sedinte ale comisiilor, iar apoi activitate in teritoriu.

Secretarul Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a anuntat ca saptamana aceasta, marti, iar saptamana viitoare, pana miercuri, comisiile din Camera Deputatilor se vor intruni pentru a discuta proiecte de lege, iar dupa acest moment deputatii vor mai avea activitati doar in teritoriu.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#deputati campanie electorala, #senatori campanie electorala , #parlamentari