Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Freedom House cere demisia lui Ciorbea, alegeri locale in doua tururi si fara imunitate pentru parlamentari

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 21:11
5096 citiri
Freedom House cere demisia lui Ciorbea, alegeri locale in doua tururi si fara imunitate pentru parlamentari
Foto: Facebook/ Nicu Socol

Freedom House cere mai multe schimbari in viata politica din Romania si nu numai, printre care un Parlament cu 300 de alesi, demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, un sistem de doua tururi de scrutin la alegerile locale si reglementarea votului prin corespondenta.

"Tragedia petrecuta la Clubul Colectiv a aratat tuturor romanilor ravagiile pe care le fac coruptia si nerespectarea legii. Coruptia nu doar saraceste, ci si ucide atunci cand se manifesta in raport cu institutiile statului ce trebuie sa vegheze la siguranta cetatenilor, la respectarea si aplicarea legii.

Pe de alta parte, moartea politistului Bogdan Gigina, in 20 octombrie 2015, a fost consecinta unui abuz de putere, a nesocotirii legii si a folosirii discretionare a puterii de catre ministrul de Interne.

Aceste tragedii nu trebuie sa se repete. Consideram ca lupta pentru domnia legii, pentru integritate in viata publica si impotriva coruptiei trebuie sa continue in cadrul sistemului democratic, constitutional actual al Romaniei - stat membru NATO si UE - prin masuri concrete luate de catre guvernanti si revendicari clare din partea societatii civile.

Este important sa intelegem intregul complex de factori care a dus la tragediile din 20 (moartea politistului Gigina) si 30 octombrie (tragedia din clubul Colectiv): coruptia la nivelul autoritatilor, abuzul de putere si nesocotirea frecventa a legii", se arata pe site-ul Freedom House.

ActiveWatch, catre Iohannis: Anticipatele deturneaza revolta societatii si blocheaza noile partide

Mai multe ONG-uri ii propun lui Iohannis 10 masuri rapide, printre care demiterea lui Ciorbea

Astfel, sunt enumerate mai multe cereri, structurate astfel:

  • "Masuri concrete si rapide care sa favorizeze deschiderea sistemului politic si, implicit, asigurarea unei reprezentativitati reale si a unor optiuni reale la alegerile locale si generale din 2016, intre care:
    • revenirea la sistemul cu doua tururi de scrutin in cazul alegerilor locale;
    • reducerea numarului de parlamentari, in acord cu vointa populara deja exprimata;
    • introducerea votului prin corespondenta printr-o lege functionala: in acest sens ii cerem Presedintelui Iohannis sa nu promulge proiectul de lege adoptat recent si sa-l retrimita in Parlament;
    • limitarea imunitatii parlamentarilor strict la declaratiile lor politice.

  • Demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, si numirea in aceasta functie a unei personalitati care sa corespunda exigentelor impuse de ea si care sa aiba determinarea de a o exercita corespunzator, mai ales cu privire la ordonantele de urgenta emise discretionar de executiv.
  • Respectarea independentei justitiei si retragerea numeroaselor proiecte de lege aflate in prezent in comisia juridica a Camerei Deputatilor sau la Senat, proiecte care afecteaza cadrul legislativ anticoruptie si de asigurare a integritatii, ori vizeaza restrangerea activitatii DNA.
  • Infiintarea Agentiei Nationale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate prin adoptarea proiectului de lege care se afla acum in discutia Camerei Deputatilor."
  • Astfel, se arata in incheierea mesajului Freedom House, revendicarile sunt esentiale astfel incat Romania "sa fie un stat de drept, democratic, cu o economie de piata libera, functionala, care sa produca bunastare pentru romani".

    Prima zi de consultari la Cotroceni - Iohannis ar fi de acord cu dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate

    Iohannis, consultari in premiera cu societatea civila si "strada": Cine poate merge la Cotroceni si cum

    Presedintele Klaus Iohannis a primit joi la Palatul Cotroceni delegatiile PSD, PNL, UDMR si grupului parlamentar al minoritatilor nationale, pentru discutii legate de formarea viitorului guvern.

    Consultarile au avut loc la o zi dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca isi depune mandatul, in contextul tragediei de la clubul Colectiv, urmata de cele mai ample proteste de strada dupa caderea comunismului.

    In premiera, presedintele a invitat vineri la consultari si reprezentanti ai societatii civile, dar si ai protestatarilor, fara a preciza cum vor fi acestia selectati dintre zecile de mii de oameni iesiti in strada.

    F.N.

    Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
    Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
    Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
    Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
    Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
    Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
    #Freedom House cereri, #revendicari Freedom House , #parlamentari