Membrii Comisiei de invatamant s-au certat o ora

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 23:48
2421 citiri
Membrii Comisiei de invatamant s-au certat o ora

Proiectele Legii educatiei initiate de Guvern, PSD si PNL au fost prezentate in Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor, membrii acesteia certandu-se apoi peste o ora pe ordinea in care initiativele vor fi dezbatute in sedintele viitoare.

Dupa prezentarea proiectului Guvernului, despre care a vorbit ministrul Daniel Funeriu, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a punctat temele principale ale proiectului initiat de PSD, spunand ca cel initiat de Guvern este in mare parte "structurat pe aceleasi capitole" ca proiectul social-democratilor, insa a tinut sa precizeze ca exista diferente in ceea ce priveste autonomia universitara, pe care o Lege a educatiei ar trebui sa o respecte.

Fostul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, a prezentat si el proiectul propus de PNL, spunand ca acesta a fost gata inaintea celui propus de Guvern si punctand nevoia de consens. Adomnitei a spus ca in lipsa consensului "se poate ajunge la adoptare tacita, la autosuficienta, aroganta din parte a Guvernului, o mimare a consultarii publice".

Adomnitei a avut si un mesaj catre Daniel Funeriu, sugerandu-i sa nu mai dea dovada de "aroganta si autosuficienta", asa cum a facut pana acum ministerul sau, rugandu-l in acelasi timp ca ministrul sa vina la toate dezbaterile comisiei.

Dupa o scurta runda de discutii generale asupra proiectelor, presedintele comisiei, deputatul PSD Cristian Dumitrescu, a dorit sa intrerupa sedinta, spunand ca ordinea in care initiativele vor fi discutate va fi hotarata in Biroul Permanent al comisiei luni, cu toate ca deputatii votasera ordinea de zi care includea la primul punct transarea acestei probleme.

Deputatul PD-L Razvan Mustea a intervenit in dezbatere in acel moment, spunand ca Biroul comisiei trebuie convocat in finalul sedintei prezente, si nu luni, si plangandu-se ca deputatii din comisie fac "ping-pong" cu proiectele de Lege a educatiei, in loc ca ordinea sa fie stabilita in Birou.

Liberalul Cristian Adomnitei a sustinut si el aceasta idee, spunand ca si comisia se poate pronunta asupra ordinii de dezbatere daca Biroul nu reuseste sa ajunga la o concluzie, insa a acuzat PDL ca vrea sa "alunge bruma de consens" la care se ajunsese in timpul dezbaterilor.

Fostul ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu, a cerut cuvantul, deputatul PDL Razvan Mustea aratandu-se deranjat ca dezbaterile continua fara ca presedintele comisiei sa convoace Biroul. "Vreau sa-i spun domnului Mustea ca eu nu vreau sa traiesc intr-o tara in care sa imi fie frica, adica 'daca nu va potoliti cu vorbirea, o sa scoatem kalashnikov-ul'. (...) Nu trebuie sa mergem pe politica pumnului pus in gura", i s-a adresat in replica Andronescu.

"Eu am cerut o solutie, nici sa scot kalasnikov-ul, nici ca fac greva foamei cum au spus altii, ci doar sa gasim o solutie (...) Nu a zis nimeni ca scotem kalashnikov-ul, suntem acuzati ca vrem sa impuscam si ca lumea nu mai poate sa iasa pe strada din cauza noastra", i-a raspuns Mustea fostului ministru social-democrat.

La un moment dat, Cristian Dumitrescu, s-a ridicat de pe scaun, dorind sa vorbeasca cu Ecaterina Andronescu, moment in care un membru al comisiei i s-a adresat vicepresedintelui comisiei, Catalin Croitoru, spunand ca Dumitrescu tocmai i-a oferit presedintia sedintei. "O sa convoc Biroul Permanent al comisiei", a anuntat Croitoru, insa propunerea nu a fost luata in seama de ceilalti membri.

In cele din urma, Dumitrescu a convocat Biroul comisiei, care a hotarat, dupa o sedinta de o ora si jumatate, ca Legea initiata de Guvern sa fie dezbatuta prima.

"Proiectele depuse la comisie pe Legea educatiei se vor discuta simultan, in vederea intocmirii unui singur raport. A avut loc o discutie, o intelegere intre factorii politici. Prin votul biroului comisiei, cu un scor de 3 la 2, s-a luat decizia ca dezbaterea sa se desfasoare cu proiect de baza PLX-156 (proiectul initiat de Guvern - n.r.)", a spus Cristian Dumitrescu. sedinta comisiei s-a incheiat dupa sapte ore de dezbateri.

Lucrarile comisiei de invatamant vor fi reluate marti, la ora 10.00, cu dezbaterile pe fond.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#cearta comisie educatie Parlament, #Daniel Funeriu Ecaterina Andronescu, #proiect lege educatie , #parlamentari