Parlamentarii au liber la angajat rude pe banii statului

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 11:38
2023 citiri
Parlamentarii au liber la angajat rude pe banii statului

Comisia de statut a Parlamentului a decis ca senatorii si deputatii nu se afla in conflict de interese daca isi angajeaza rude la cabinetele lor.

Comisia s-a autosesizat in cazul celor sase parlamentari care si-au angajat rude la Parlament si care au fost cercetati de Agentia Nationala de Integritate.

Intr-o sedinta din 18 octombrie, parlamentarii din comisie au decis ca legea Legea 96/2006, privind angajarea personalului in birourile parlamentarilor, nu poate fi interpretata in sensul in care au facut-o cei de la ANI.

Personalul este angajat la propunerea senatorilor si deputatilor, conform legii, si nu se impun restrictii.

"Textul nu este lacunar, confuz sau contradictoriu, asa incat trebuie luat in considerare ca legea e clara, exprimand intentia reala a legiuitorului care nu a impus nicio restrictie cu privire la calitatea personalului birourilor parlamentare ale deputatilor si senatorilor", se arata in decizia comisiei de statut, publicata in Monitorul Oficial.

In plus, parlamentarii din comisie adauga ca nici legea 161/2003 nu prevede situatiile de conflict de interese in cazul deputatilor si senatorilor.

"De altfel, nici Legea nr. 161/2003 (...) nu prevede situatiile de conflict de interese, in cazul deputatilor si senatorilor. In ceea ce priveste situatia personalului angajat, vizat de actiunile Agentiei Nationale de Integritate, Comisia apreciaza ca aceste angajari fiind perfect legale, nu se impune anularea contractelor incheiate. Masura ar fi abuziva", se mai arata in document.

Sase deputati, reclamati de ANI la Parchet pentru conflict de interese

ANI a sesizat Parchetul General in octombrie cu privire la faptul ca deputatii Ioan Cindrea de la PSD si Karoly Kerekes de la UDMR si-au angajat rudele in cadrul birourilor parlamentare proprii.

In noiembrie, ANI a sesizat Parchetul in cazul a sase parlamentari suspectati ca se afla in conflict de interese.

Este vorba despre Csilla-Maria Peto - UDMR, Arpad Pal - UDMR, Ghervazen Lomgher - minoritatile Nationale, Marian Neacsu - PSD, Costin Paslaru - PSD si Ghiorghe Glica - PSD.

Rudele angajate de parlamentari au castigat sume de mii de euro, dupa ce au lucrat la birourile acestora. ANI a initiat demersurile in vederea anularii contractelor, insa comisia stabileste ca acestea au fost incheiate legal.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#parlamentari angajat rude, #parlament conflict interese , #parlamentari