Parlamentarii isi pregatesc pensii speciale

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 18:47
3365 citiri
Parlamentarii isi pregatesc pensii speciale

Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect aflat in discutia grupurilor parlamentare. Deputatul PSD Petre Daea a spus ca pensia ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate si ca proiectul a fost semnat de 250 parlamentari, inclusiv din Opozitie.

Potrivit proiectului discutat, marti, la sedinta grupului deputatilor PSD, deputatii si senatorii vor avea dreptul dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizatie urmand sa beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin inmultirea 0,55% din indemnizatia bruta lunara de parlamentar cu numarul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de cate ori se va majora sau indexa indemnizatia parlamentarilor si se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care inca nu a fost depus.

Parlamentarii vor pensii mai mari. Ce spune ministrul Muncii

"Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Cuantumul il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara. Indemnizatia se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat sau senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

Indemnizatia de parlamentar se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public precum si cu orice alte venituri realizate. Aceasta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate, se suporta din bugetul de stat. Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in MO", se arata in proiect.

Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre initiatorii proiectului, a precizat ca este semnat de peste 250 de parlamentari, dintre care peste 87 sunt din Opozitie. El a aratat ca prin acest proiect "se doreste sa se repare ce s-a stricat in guvernarea Boc, cand s-au taiat pensiile si salariile".

"Acest proiect este initiat de peste 250 de deputati si senatori si se inscrie in logica de pana acum de a repara ce s-a stricat in guvernarea Boc. (...) De exemplu, pentru indemnizatia bruta de 7.000 cat este acum, pentru un mandat, pensia este undeva la 1.500 lei, pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maxima.

Sunt trei praguri, pragul minim de 6 luni de zile, deci daca ai stat mai putin de 6 uni de zile nu beneficiezi de aceasta suma. Si in Parlamentul European este aceasta practica. Noi ne-am inspirat din aceasta lege a PE si deci este de la un mandat pana la 3 mandate. Daca sunt peste 4 mandate, nu mai conteaza", a explicat Daea.

Acesta a mai aratat ca, in prezent, indemnizatia de parlamentar "nu este purtatoare de spor de vechime", motiv pentru care pensia ar fi afectata prin acest mod de calcul, iar proiectul de lege "pune in accord lucrurile".

Deputatul a adaugat ca actul normative este in lucru si ca impactul ar fi foarte mic, fiind vorba de aproximativ 100 de parlamentari.

Daea a sustinut ca mai are putin si iese la pensie si beneficiaza de o pensie de 2.500 lei din sistemul public. "Eu mai am putin si sunt pensionar. Pentru 47 de ani, 8 luni si 5 zile de contributie, primesc o contributie de 2.500 de lei, la care se adauga aceasta de 4.000. Sunt 15 ani in care eu nu am beneficiat de spor de vechime", a explicat Daea.

Acesta a mentionat ca sunt si alte categorii care au beneficiat de astfel de mecanisme de calcul al pensiei, cum sunt cei din Justitie sau aviatorii.

Parlamentarii nu sunt la prima initiativa de acest fel, anul trecut un proiect de lege al deputatului PSD Anghel Stanciu pe aceasta tema a fost discutat la Comisia de munca a Camerei Deputatilor, dar a fost uitat dupa ce ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat ca nu sustine proiectul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#parlamentari pensii speciale, #parlamentari pensii, #pensie speciala parlamentari , #parlamentari