Parlamentarii vor ca si cei incompatibili sa aiba pensie speciala - ce planuri are PSD pentru votul final

Marti, 08 Septembrie 2015, ora 15:55
2317 citiri
Parlamentarii vor ca si cei incompatibili sa aiba pensie speciala - ce planuri are PSD pentru votul final
Foto: Ziare.com

Comisia pentru statut a modificat doar unele prevederi din legea pensiilor speciale pentru parlamentari, ca urmare a cererii de reexaminare a presedintelui, stabilind ca acestia vor incasa pensiile din momentul in care au decizii de pensionare in sistemul de stat, dar cuantumul a ramas acelasi.

Presedintele comisiei de statut Bogdan Niculescu-Duvaz, deputat PSD, a facut aceasta precizare, aratand ca modificarile au fost facute de membrii comisiei in unanimitate.

"Comisia a discutat toate elementele pe care le contine cererea de reexaminare a presedintelui, o buna parte dintre ele au fost adoptate ca fiind necesare. Acest raport a fost votat in unanimitate", a spus Duvaz.

Duvaz a precizat, insa, ca prevederile privind cuantumul pensiei speciale pentru parlamentari a ramas cel initial de 0,55% din indemnizatia de parlamentar, de acesta urmand sa beneficieze deputatii si senatorii care au avut mandate de la 6 luni consecutive pana la 3 mandate.

O modificare facuta de comisia de statut, la soliciarea presedintelui, se refera la faptul ca pensia speciala nu poate fi incasata de deputati si senatori in paralel cu indemnizatia de parlamentar.

Membrii comisiei au mai stabilit ca parlamentarii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie savarsite in calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale, a mai spus Duvaz, adaugand ca cei condamnati pentru incompatibilitate vor putea beneficia de pensie speciala deoarece este vorba de o situatie administrativa si nu de coruptie.

Raportul comisiei urmeaza sa fie supus aprobarii plenului comun al Parlamentului

La 10 iulie, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputatilor si senatorilor referitoare la acordarea unei "indemnizatii pentru limita de varsta" a actualilor si fostilor parlamentari.

"Indemnizatia pentru limita de varsta care se acorda deputatilor si senatorilor este de natura a crea confuzii cu privire la natura juridica a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisa la promulgare nu are insa ca temei, nici macar in parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legatura cu contributia la sistemul de asigurari sociale", se spune in cererea de reexaminare.

De asemenea, presedintele preciza ca "necesitatea reexaminarii este motivata, pe de o parte, de caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizatii de care ar urma sa beneficieze deputatii si senatorii, iar pe de alta parte, de faptul ca acest drept ar urma sa se acorde tuturor parlamentarilor care au savarsit fapte de coruptie potrivit vechiului Cod penal, precum si celor al caror mandat a incetat pentru incompatibilitate".

PSD cere rediscutarea Legii pensiilor parlamentarilor in comisii, cu modificari "mai ample"

Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat marti ca parlamentarii coalitiei vor cere miercuri retrimiterea Legii privind pensiile alesilor la comisii, pentru modificari mai ample decat cele cerute de Klaus Iohannis, care, desi sunt "de bun-simt", nu sunt suficiente.

"Parerea noastra este ca solicitarile sau observatiile presedintelui sunt de bun-simt, dar in opinia mea nu sunt suficiente", a spus Dragnea, anuntand ca legea va fi retrimisa miercuri la comisiile speciale, desi marti a fost deja elaborat un raport asupra cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis.

Dragnea a spus ca, printre prevederile care vor fi modificate, se vor afla si cele privind durata minima petrecuta in Parlament de un senator sau deputat pentru a putea beneficia de pensia speciala. Astfel, doar cei care au incheiat un mandat intreg vor putea primi aceasta pensie, fata de actuala prevedere, care vorbeste despre un minimum de 6 luni in mandat.

"Nu mi se pare corect ca un parlamentar sa poata primi o bonificatie la pensie daca are 6 luni la mandat. (...) Un parlamentar vine in Parlament pentru ca il trimit cetatenii din colegiul respectiv, si nu-l trimit pentru sase luni, nici pentru un an, nici pentru doi ani, ci pentru patru ani. Daca un parlamentar nu poate sa finalizeze un mandat, nu poate beneficia de aceasta marire de pensii", a spus liderul PSD.

Mai mult, liderii coalitiei vor si eliminarea posibilitatii ca un parlamentar in functie sa primeasca pensie speciala, fapt care este posibil potrivit actualelor prevederi.

"Trebuie sa aiba o forma foarte apropiata, poate pana la identitate, cu modelul de la Parlamentul European. (...) Fiecare prevedere din aceasta lege trebuie judecata tinand cont si de parerea populatiei si de bun-simt", a subliniat Dragnea.

Acesta a mai spus ca in discutii se vor implica si liderii partidelor si spera in colaborarea opozitiei.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#parlamentari pensie speciala, #Dragnea pensie speciala, #pensie speciala incompatibili , #parlamentari