Parlamentarii vor si ei salarii marite: Vor creste, e normal! Vorbim de o indemnizatie decenta, un act de dreptate

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 18:00
3796 citiri
Parlamentarii vor si ei salarii marite: Vor creste, e normal! Vorbim de o indemnizatie decenta, un act de dreptate
Foto: Ziare.com

Dupa inaltii demnitari, si parlamentarii vor salarii marite, iar dorinta lor e foarte aproape de realitate. Doi deputati sustin ca acest lucru se va intampla chiar pana la sfarsitul anului.

Deputatul Daniel Fenechiu, ales pe listele PP-DD, spune ca salariile parlamentarilor ar putea sa creasca chiar de peste o luna, pana la 9.000 de lei, relateaza Mediafax.

"Intentiile au venit din partea partidului de guvernamant si erau discutiile de la inceputul anului, cand au inceput sa discute de reforma salarizarii in zona bugetara si evident ca si demnitarii sunt considerati bugetari.

S-a lucrat la aceasta lege, a fost pusa in dezbatere publica, toate bune si frumoase. Nu s-a mai auzit nimic din martie-aprilie incolo, probabil si pe fondul problemelor lui Ponta si pe fondul altor probleme.

Si a aparut aceasta ordonanta care a repus pe tapet faptul ca demnitarii sunt o categorie mult mai larga, inseamna si vicepresedintii Camerei Deputatilor, inseamna si membrii Birourilor Permanente, inseamna si secretarii de stat si parlamentarii simpli. Pe fondul acestor discutii, am inteles ca urma ca incepand cu 1 septembrie sa creasca si lefurile parlamentarilor la 9.000 de lei", a declarat Fenechiu.

Acesta sustine ca discutiile initiale privind salariile demnitarilor prevedeau salarii de 14.000 de lei pentru senatori si deputati, fata de 5.300 de lei, cat sunt in prezent.

"E posibil ca urmare si a declaratiei mele si a altor lucruri sa existe o temporizare, dar eu va asigur ca lefurile parlamentarilor vor creste", a mai spus Daniel Fenechiu.

Parlamentarii se plang si de indemnizatie - Senator PNL: Salariul nu-mi ajunge nici pentru coafor

In schimb, deputatul PSD Florin Iordache a declarat, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv, ca majorarea salariala ar urma sa se produca de la 1 decembrie, cu circa 60 la suta.

"In niciun caz nu poate fi vorba din septembrie. Din cate stiu eu, odata cu Legea salarizarii unitare, atata timp cat vor fi crescute salariile din toate sectoarele de activitate este normal sa creasca si salariile parlamentarilor.

Reamintesc, odata cu salarizarea unitara vor creste si salariile profesorilor si ale medicilor si ale celor din administratia locala si centrala si, in aceste conditii, se va aplica cu 1 decembrie. In aceste conditii este normal sa se majoreze si indemnizatiile parlamentarilor", spune Iordache.

Acesta a exclus o triplare, deci o indemnizatie in jurul valorii de 14.000 de lei, insa a spus ca se poate vorbi despre o "indemnizatie decenta".

"Putem discuta de o indemnizatie decenta atata timp cat vor creste salariile la nivelul administratiilor centrale, vi se pare normal ca un secretar de stat sa aiba salariul mai mare ca un parlamentar? Din punctul meu de vedere, nu.

Toata lumea doreste o anumita reasezare. Daca discutam de salariul minim, normal ca o sa para foarte mare, daca o discutam de o medie europeana este foarte mica. Daca discutam despre o anumita nevoie, cred ca ar trebui reasezata.

Trebuie sa discutam despre un act de dreptate. Nu putem sa vorbim de o egalitate intre puteri daca nu exista un anumit echilibru intre salarizarea acestora", a mai spus deputatul.

Surse din Parlament sustin ca majoritatea parlamentara ar putea sa redeschida subiectul salariilor deputatilor si senatorilor la inceputul lunii septembrie, in noua sesiune a Legislativului. Cresterea indemnizatiilor s-ar putea produce prin initierea unui proiect de lege sau prin modificarea OUG privind majorarea salariilor demnitarilor si adaugarea de amendamente.

Dragnea, suparat pe cei care-si doneaza diferenta de salariu: Propunem respingerea ordonantei

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a spus joi ca parlamentarii ar putea respinge ordonanta privind majorarea salariilor demnitarilor, ca reactie la faptul ca multi dintre beneficiari, inclusiv premierul Victor Ponta, au decis sa doneze diferenta de salariu.

Inainte sa plece in concediu, Ponta si-a marit salariul: Nu voiam sa para ca ma razbun pe Iohannis (Video)

Salariile demnitarilor cresc de la 1 august, desi Ponta a promis ca va amana majorarea

Premierul Victor Ponta a precizat, marti, ca nu a fost de acord cu ordonanta privind marirea salariilor demnitarilor incepand cu data de 1 august, insa acest lucru nu l-a impiedicat sa mareasca salariile demnitarilor.

Dupa ce s-a sucit si si-a marit salariul, Ponta face un "gest simbolic"

Ce vor face membrii conducerii Parlamentului cu banii primiti la majorarea salariului

A doua zi, Ponta a precizat ca a luat "decizia personala" de a dona banii unei echipe de baschet: "Am luat decizia personala ca incepand cu data de 1 august sa donez diferenta de salariu primita prin 'faimoasa ordonanta' catre echipa de baschet a Clubului Steaua (care, anul acesta, joaca dupa multi ani din nou intr-o competitie europeana). Asa am sufletul impacat si fac si un gest simbolic de sprijin pentru echipa si sportul pe care le iubesc atat de mult de peste 30 de ani!".

De asemenea, o parte dintre membrii conducerii Camerei Deputatilor si Senatului au spus deja ca isi doneaza indemnizatiile, in timp ce o alta parte il acuza pe Victor Ponta de populism.

Senatorul PNL Vasilica Steliana Miron se plangea, in luna aprilie, de faptul ca salariul de parlamentar este atat de mic, incat banii nu-i ajung nici macar pentru coafor, astfel fiind nevoita sa apeleze la ajutorul financiar al sotului sau al parintilor.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#crestere salarii parlamentari, #crestere indemnizatii parlamentari, #salarii parlamentari marite , #parlamentari