Parlamentarul, deasupra legii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 02 Martie 2013, ora 13:11
207965 citiri
Parlamentarul, deasupra legii (Opinii)

De multe ori, am sentimentul ca parlamentarul roman nu poate, aproape organic, sa admita ca este supus legii.

Este o ipoteza exclusa din mentalitatea pe care o capata, ca pe o boala transmisibila, in momentul in care este investit in functie. Ba la unii, ma tem, din secunda in care intra in politica.

Iar prevederile din statutul parlamentarilor referitoare la incetarea mandatului in caz de incompatibilitate constatata de ANI, care creeaza atatea tensiuni, au aceeasi origine.

Mie, ca om obisnuit, lucrurile mi se par simple. Daca primesc o amenda pentru ca am trecut pe rosu, am doua variante mari si late. Fie consider ca politistul nu a vazut bine, m-a amendat pe nedrept si atunci contest amenda in instanta, fie admit ca am gresit, platesc amenda si tac din gura.

Daca un parlamentar primeste din partea ANI o decizie de incompatibilitate, tot act administrativ ca amenda, ar trebui sa se afle in aceeasi situatie: fie o socoteste neintemeiata si o ataca in instanta, fie admite ca a gresit, nu o ataca si suporta sanctiunea care, in cazul acesta, este pierderea mandatului.

Nu inteleg ce il poate impiedica pe un parlamentar care se socoteste nedreptatit sa atace actul ANI care il nedreptateste. Atacat, acesta nu ramane definitiv si nu produce efecte.

Dar parlamentarul nu este un om obisnuit si de aceea nu poate avea un statut egal cu restul lumii in fata legii. Tudor Chiuariu a incercat sa introduca in statutul parlamentarului o prevedere care sa conditioneze incetarea mandatului fie de atacarea deciziei ANI in instanta, de catre parlamentarul in cauza desigur, si de existenta unei hotarari definitive si irevocabile a instantei care sa respinga aceasta contestare, fie de votul plenului.

Ceea ce nu poate el sa explice, desi l-am intrebat direct, este cum evita abuzul parlamentarului care beneficiaza de o asemenea portita facila. Un parlamentar care se simte vinovat nu va ataca in veci decizia ANI in instanta. Daca nu platesti amenda decat daca o contesti si pierzi, de ce sa o mai contesti? O ignori si totul e in ordine.

Cat despre votul plenului, s-a vazut in cazul Diaconu cum poate Legislativul sa ignore o hotarare definitiva a Inaltei Curti. Un raport ANI pica la vot precum o frunza.

Desi insusi Tudor Chiuariu, initiatorul, admite ca aceasta prevedere poate genera abuzuri din partea parlamentarilor incompatibili, ea a fost initial adoptata de plen. Respinsa de la promulgare, legea statutului a revenit in Parlament, unde a fost cu chiu cu vai reintrodusa incetarea mandatului ca urmare a ramanerii defintive a deciziei ANI, dar numai dupa un termen de 45 de zile de la comunicare. Nu 15 zile care este termenul general prevazut de legea ANI.

Sa aiba timp parlamentarul, nu cumva sa se ia cu prea multa treaba in slujba tarii, cu prea multe proiecte pentru propasirea Romaniei, sa uite si sa ramana, Doamne fereste!, fara mandat.

De ce sa aiba parlamentarul 45 de zile si primarul doar 15 zile, asta nu a putut sa explice nimeni. Si acelasi lucru nu l-au putut intelege se pare nici 8 din cei 9 judecatori ai CCR.

Si, totusi, dl. Chiuariu considera in continuare ca problema nu e diferenta dintre termene, ci faptul ca mandatul poate inceta prin simpla decizie ANI neatacata. Adica problema e ca platesti amenda daca nu o contesti. Deci ne intoarcem de unde am plecat, intr-un exasperant cerc vicios.

El pleaca din mentalitatea vicioasa a politicianului roman, care nu se considera pe sine in slujba poporului, ci undeva deasupra tuturor, inclusiv a legii, si nu poate admite ca aceasta sa-i fie aplicata ca oricarui muritor de rand care trece pe rosu.

Si cat timp aceasta mentalitate nu se va schimba, ma tem ca nu avem nicio sansa, dar abolut niciuna sa progresam.

Sunt gata sa bag mana in foc ca, indiferent care va fi motivarea CCR, se vor gasi noi si noi portite, cu orice risc si orice pret. Dupa cum sunt convinsa ca aceasta decizie a CCR, luata nu numai de judecatorii acuzati de "basism", ci si de doi dintre cei care au votat, de exemplu, pentru validarea referendumului din vara trecuta, va fi unul dintre motivele pentru care viitoarea Constitutie ar putea aduce amputari importante ale atributiilor Curtii. Ca prea si-a luat-o in cap.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Chiuariu statut parlamentari CCR, #statut Parlamentari incompatibili ANI, #lege parlamentari romani , #parlamentari