Parlamentul a amanat pana la toamna o decizie privind majorarea sumelor forfetare si de cazare

Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 17:18
1875 citiri
Parlamentul a amanat pana la toamna o decizie privind majorarea sumelor forfetare si de cazare
Foto: Arhiva Ziare.com

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis, miercuri, sa amane discutia privind majorarea sumelor forfetare ale parlamentarilor si cele pentru cazare.

Totusi, potrivit Statutului senatorilor si deputatilor, aceste sume se majoreaza odata cu indemnizatia, ajungand ca suma forfetara sa fie 19.575 lei, iar cea pentru cazare minimum 6.525 lei pe luna.

Dupa discutiile din conducerea Parlamentului, s-a luat decizia ca punctele de pe ordinea de zi privind sumele forfetare si cele de cazare sa fie amanate pentru luna septembrie.

Motivul invocat de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost ca se doreste modificarea statutului senatorilor si deputatilor, astfel incat suma forfetara si suma pentru cazare sa nu se majoreze odata cu indemnizatia.

"Trebuie modificata Legea 96 care este suportul care ne obliga sa acordam in acest moment sumele forfetare asa cum v-am spus, indexate cu indemnizatia parlamentarilor. Si la toamna, la prima sedinta a Biroului Permanent, vom propune modificarea pe cale de consecinta a legii de functionare a statutului, in asa fel incat sa mentinem la actualul nivel de cheltuieli aceste sume. (...) Se majoreaza in baza legii, nu le decidem noi", a declarat Calin Popescu-Tariceanu.

Intrebat de ce nu s-a convocat o sesiune extraordinara a Parlamentului pentru modificarea statutului senatorilor si deputatilor astfel incat sumele forfetare si cele pentru cazare sa nu trebuiasca majorate, Tariceanu a spus ca cei mai multi parlamentari au plecat deja in vacanta.

"Pentru ca, din pacate, foarte multi dintre parlamentari deja au plecat in vacanta si o sesiune parlamentara, ca sa functioneze, dupa cum stiti, trebuie sa existe cvorum. Sigur ca creesterea indemnizatiilor era cunoscuta. (...) Am crezut, initial, ca aceasta chestiune se poate rezolva printr-o decizie a Birourilor Permanente", a explicat el.

Tariceanu respinge "populismele ieftine"

Tariceanu a adaugat ca respinge populismele ieftine ale celor care spun ca un parlamentar primeste prea multi bani.

"Costurile legate de un parlamentar se ridica la un anumit nivel. Resping populismele ieftine. Vreti sa avem democratie, atunci Parlamentul trebuie sa functioneze", a spus el.

Opozitia a ironizat ceea ce s-a intamplat in sedinta Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului, spunand ca totul se face la nivel de amatori.

"Ceea ce s-a intamplat azi este o dovada a ceea ce numesc eu amatorismul din conducerea institutiilor statului, mai ales atunci cand este vorba despre bani publici (...) S-a constatat ca Biroul Permenanet nu poate lua decizii care sa modifice o lege, ci doar plenul poate sa faca asta (...)

La Camera Deputatilor s-au dat deja niste sume in avans pentru cheltuielile deputatilor. Nu stiu cum poate fi clasificata o astfel de atitudine, dar cred ca daca ieri, cu consilieri, cu juristi s-ar fi discutat sau daca s-ar fi discutat inainte de a fi intrat in vigoare legea salarizarii toate aceste aspecte nu ne-am fi aflat in situatia de astazi", a declarat senatorul USR Mihai Gotiu.

Cat ne costa un parlamentar

Potrivit legii 96/2006 privind statutul senatorilor si deputatilor, "in scopul exercitarii mandatului in circumscriptiile electorale, deputatii si senatorii primesc lunar o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, al Senatului, echivalenta cu o indemnizatie si jumatate bruta a deputatului, respectiv a senatorului".

Potrivit noii legi a salarizarii, de la 1 iulie indemnizatiile lunare ale senatorilor si deputatilor au crescut de la aproximativ 7.700 lei brut la 13.050 de lei. Acest lucru inseamna o suma forfetara de 19.575 de lei/luna, mai mare cu aproximativ 8.000 de lei fata de cea de pana acum.

Pentru liderii de grupuri parlamentare, presedintii, vicepresedintii si secretarii comisiilor permanente, sumele forfetare vor fi si mai mari, peste 20.000 lei/luna, deoarece si indemnizatiile acestora vor fi mai mari fata de cele ale simplilor parlamentari.

Cat ne costa Dragnea si Tariceanu

Cele mai consistente sume forfetare, ca de altfel si indemnizatii, le vor avea Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, alaturi de toti membrii conducerilor Parlamentului.

Dragnea si Tariceanu vor avea o suma forfetara lunara de 25.012 de lei la o indemnizatie bruta de 16.675 lei/luna.

De mentionat este ca indemnizatiile celor doi presedinti ai Camerelor, precum si cele ale membrilor birourilor permanente ale Camerelor Deputatilor si Senatului au scazut de la 1 iulie, odata cu intrarea in vigoare a legii salarizarii, de la 21.540 de lei la 16.675 de lei (presedintii Parlamentului) si de la 19.055 de lei la 15.515 de lei (ceilalti membri ai Birourilor Permanente).

Acestora le-au fost majorate indemnizatiile in iulie 2015, de catre premierul interimar Gabriel Oprea, prin ordonanta de urgenta.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#sume forfetare cazare parlamentari, #sume forfetare parlamentari, #bani cazare parlamentari , #parlamentari