Pensii speciale pentru parlamentari - nu si pentru cei condamnati definitiv pentru coruptie

Marti, 16 Iunie 2015, ora 17:35
3870 citiri
Pensii speciale pentru parlamentari - nu si pentru cei condamnati definitiv pentru coruptie
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de parlamentar, a unei infractiuni de coruptie nu beneficiaza de pensia speciala, potrivit proiectului de lege pentru modificarea Statutului parlamentarului adoptat marti de plenul comun.

Potrivit proiectului de lege, deputatii si senatorii au dreptul, dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard sau in cazul pensionarii pe caz de boala, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar. De aceasta indemnizatie beneficiaza cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Parlamentarii si-au votat pensii speciale - vor primi in plus pana la 4.600 lei

"Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputatilor si Senatului, si se plateste de acestea. Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la Secretariatul general al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz. Nu beneficiaza de indemnizatie deputatii sau senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitatea de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie", se arata in proiect.

Parlamentarii si-au votat pensii speciale, PNL vrea sa le atace la CCR

"Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a trei mandate si reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Cuantumul indemnizatiei il reprezinta produsul obtinut prin inmultirea numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizatia se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara", se precizeaza in proiectul de lege.

Indemnizatia de parlamentar urmeaza sa se actualizeze ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat sau senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.

Indemnizatia de parlamentar se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate. Indemnizatia este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate si se suporta din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor initiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

Plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor a aprobat marti proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor cu 303 voturi "pentru", 124 "impotriva" si doua abtineri.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#pensii speciale parlamentari, #senatori deputati pensii speciale , #parlamentari