Pensiile politicienilor si Caritas cu salariile romanilor (Opinii)

Sambata, 20 Iunie 2015, ora 08:52
6113 citiri
Pensiile politicienilor si Caritas cu salariile romanilor (Opinii)

S-a intrebat cineva de ce se discuta in Romania atat de mult despre pensii si atat de putin despre salarii?

E ceva neasteptat ca o intreaga clasa politica sa fie lipsita de simtul realitatii. Eu cred ca niciun guvern al Romaniei nu va mai putea plati nicio pensie peste 25 de ani, daca lucrurile nu se schimba din temelii.

De ce sunt atat de putine voci care spun adevarul? De ce sunt atat de putine voci care isi asuma o pozitie nepopulara? Paradigma e gresita, nu poti strange bani de la cineva care munceste sa platesti odihna, retragerea sau asistenta medicala cuiva care la randul lui a platit pentru altcineva. E ceva fundamental gresit.

In opinia mea, fiecare trebuie sa plateasca pentru el. Aceasta caciula comuna in care se strang toti banii pentru pensii, somaj si asistenta sociala pentru ca apoi sa fie redistribuiti e cel mai mare Caritas inventat vreodata. Din acea caciula se hranesc tot felul de clase privilegiate de functionari extraordinari care incaseaza apoi pensii speciale pentru ca, in final, cei care au muncit cu adevarat si au contribuit zeci de ani sa se aleaga cu praful de pe toba.

Sistemul trebuie reformat rapid si, in decurs de o generatie, ar trebui sa trecem la modalitatea prin care fiecare persoana isi plateste singura pensia. Cotizatiile lunare sunt la vedere, banii sunt depusi intr-un cont personalizat pentru pensie care are anumite restrictii, ai libertatea sa cotizezi mai mult sau mai putin, in functie de fluctuatiile veniturilor inregistrate pe parcursul vietii active.

Banii pot fi investiti de banca in anumite conditii, cu garantii ca nu pot fi pierduti, astfel incat suma sa poata creste cu o anumita dobanda. Si, astfel, in functie de cat ai economosit, poti iesi la pensie la 30 de ani sau la 75 de ani.

Daca am renunta la aceasta mare pacaleala in care cetatenii activi platesc pensia altora, eu cred ca nu s-ar mai ajunge la aceste discutii aberante fara nicio finalitate si, mai ales, toxice.

Tot vorbindu-se despre pensii, acestea nu mai reprezinta un drept al unei persoane care a muncit vreme de 30-40 de ani, ci au devenit un privilegiu. Pensiile au fost intregite de Guvernul Ponta, pensiile au fost taiate de Guvernul Boc, pensiile au fost majorate de Guvernul Tariceanu.

Sesizeaza cineva absurdul situatiei? Sesizeaza cineva cum a reusit puterea politica sa se infiltreze intre cetateni si banii lor? Cum au ajuns oamenii in varsta sa depinda de hachitele unui guvern sau al altuia?

Si acest lucru se intampla pentru ca cei care muncesc nu sunt stapani pe ceea ce castiga. Vine "STATUL" si le ia o parte din castig, cica pentru a-l pune bine ca sa ti-l inapoieze la batranete, dar de acesti bani statul isi bate joc in cel mai crunt mod cu putinta, inventand pensii speciale pentru politicieni, militari, magistrati, agenti si tot felul de privilegiati.

Toate categoriile de mai sus merita sa aiba batraneti fara griji, dar de ce nu vorbim de salarii? De ce un militar, un magistrat, un politist, un deputat nu are un salariu mare si o contributie pe masura, astfel incat sa aiba la sfarsitul carierei o pensie suficienta?

Lipsa de reforma in domeniul salarizarii si asigurarilor sociale a transformat Romania intr-o cantina in care sunt mai putine locuri la masa decat invitati si fiecare se grabeste sa se aseze pentru a nu ramane fara mancare. Dar, pana la urma, unii nu o sa prinda loc la masa. Toata lumea stie asta, toata lumea vede asta, dar spera sa nu cada magareata pe ei. Cine va raspunde, cine isi va asuma responsabilitatea?

Politicienii fug ca dracul de tamaie de discutiile legate de salarii, contributii si pensii pentru ca nu vor sa piarda voturi, iar aceasta lasitate si aceasta amanare la nesfarsit ne va aduce in fata unor explozii sociale ale caror consecinte nu le poate prevedea nimeni.

In opinia mea, votul parlamentarilor din aceasta saptamana a fost o rusine si un atentat la siguranta economica a Romaniei. Din nou, cei care se considera alesi i-au tratat cu o sfanta nesimtire pe alegatori. Iar acestia din urma tac si asteapta o pensie probabila in timp ce se uita la televizor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#pensii speciale parlamentari, #pensii parlamentari, #salarii pensii romani, #sistem salarizare , #parlamentari