PNL = UDMR + PRM (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 07 Februarie 2013, ora 23:58
8410 citiri
PNL = UDMR + PRM (Opinii)
Foto: Arhiva

Fisura dintre PSD si PNL se vede acum si din avion.

Liberalii, manati din spate de Dan Voiculescu, nu sunt dispusi la nicio "concesie" facuta Justitiei sau oricarei alte institutii a statului cu atributii in domeniul luptei anticoruptie.

In acelasi timp PSD, sau mai precis partea din partid pe care Victor Ponta o controleaza (nu stiu ce parere au unii baroni), incearca sa satisfaca solicitarile cele mai importante ale Comisiei Europene.

Liberalii au devenit talibanii, in vreme ce social democratii au unele surprinzatoare inclinatii proeuropene.

Asa se face ca am ajuns la situatia halucinanta din Parlamant in care PSD si PNL s-au incaierat asa cum ar trebui sa se incaiere Puterea si Opozitia (care Opozitie?), in niciun caz doua partide care compun majoritatea si mai ales intr-o chestiune de maxima importanta.

Tudor Chiuariu nu vrea sa renunte cu cerul si pamantul la smecheria din statutul parlamentarilor, pe care el insusi a gandit-o, si in virtutea careia parlamentarul care nu contesta in instanta raportul de incompatibilitate al ANI poate ramane nestingherit in functie in lipsa unei hotarari definitive si irevocabile care nu are cum sa apara daca el nu o cere.

Lipsa prevederii exprese privind pierderea mandatului prin ramanerea definitiva a raportului ANI, inclusiv prin neatacarea lui in instanta, inainte de a-l nemultumi pe presedintele Traian Basescu, care a trimis legea statutului inapoi in Parlament, a nemultumit Comisia Europeana, lucru care s-a vazut in MCV.

Cel mai mare sustinator al variantei votate de comisia de statut conform solicitarii lui Traian Basescu a fost, tineti-va bine!, Valeriu Zgonea, proeuropean cu state vechi, nu-i asa, ingrijorat de imaginea Parlamentului in raportul MCV: "Ambiguitatea este cea care ne-a facut pe noi sa platim. Nu este permis ca in MCV Parlamentul sa aiba un ditamai articolul".

Atat de staruitor a fost presedintele Camerei Deputatilor in pozitia sa incat si-a atras din partea lui Puiu Hasotti o critica extrem de acida: "se pare ca scaunul Robertei Anastase are ceva contagios".

Foarte probabil ca, daca varianta elaborata de comisia pentru statut ar fi fost supusa la vot, sansele sa treca cu voturile PSD+PDL+PP-DD ar fi fost mari. Insa social democratii nu au vrut sa intinda coada pana la rupere.

Asa ca, dupa o pauza pentru consultari inflamate, raportul a fost retrimis la comisie si decizia a fost amanata pentru saptamana viitoare, timp in care cu siguranta ca negocierile vor continua cu cutitele pe masa.

Am ajuns intr-o situatie naucitoare: dintr-un partid proeuropean, un partid al carui presedinte guverna tara la intrarea Romaniei in UE, PNL s-a transformat intr-o stranie si morbida combinatie de PRM si UDMR.

Liberalii practica un discurs nationalist agresiv de tip Vadim Tudor, dar au preluat si intreaga inversunare impotriva ANI pe care o practica in Parlamentul trecut UDMR sub bagheta lui Gyorgy Frunda, autorul celor mai dure initiative anti ANI.

Nu cred ca PSD a avut revelatia brusca a statului de drept. Nu cred ca l-au iluminat principiile europenismului. Cred doar ca Victor Ponta incearca sa nu rupa puntile cu Uniunea Europeana, constient fiind de efectele economice dramatice ale unui astfel de gest.

Daca tot nu poate pune pe masa presedintelui CE demisiile ministrilor penali, trebuie sa dea totusi unele semne de bunavointa pentru ca robinetele sa ramana deschise.

Dar cum pentru aripa Voiculescu - Antonescu razboiul cu Justitia este cu mult mai important decat economia insasi este posibil ca aceasta falie sa devina canionul in care sa se pravaleasca pana la urma cineva: ori Victor Ponta ori constructia numita USL.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#imunitate USL, #alianta Vadim UDMR, #Voiculescu Antonescu , #parlamentari