Poporul fara Parlament. Si l-au luat inapoi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 10:55
11767 citiri
Poporul fara Parlament. Si l-au luat inapoi (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Nici nu stiu daca imensa nerusinare (da, imi permit sa o numesc astfel) a parlamentarilor care si-au votat pensii speciale mai trebuie explicata. Cred ca am asistat la unul dintre cele mai teribile momente din istoria democratiei romanesti. Si unul dintre cele mai periculoase.

Pentru ce pensii speciale? Pentru eficienta? Pentru profesionalism? Pentru constiinciozitate? Pentru dedicatia in serviciul public? Doamna Cristiana Anghel dadea si o alta explicatie la Realitatea TV: pentru zoaiele pe care si le ia zilnic in cap. Fara comentarii, fara cuvinte, cu amendamentul ca apreciez sincer eroismul moderatoarei Marinela Mititelu de a face fata calm unei asemenea replici.

Calin Popescu Tariceanu ne spune ca parlamentarii ar merita pensiile acestea pentru interdictiile pe care le au in exercitarea mandatului. Care interdictii? Sa nu-si angajeze rudele? Sa nu ia spaga? Sa nu faca trafic de influenta? Care sunt atat de teribilele incompatibilitati ale parlamentarului roman?

Le gasiti in Legea 161/2003: sa nu fie in functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale, dar nimeni nu spune ca nu poate fi actionar; sa nu fie reprezentant al statului in adunarile generale ale societatilor comerciale; sa nu fie manager sau membru al consiliilor de administratie ale regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale; sa nu fie comerciant persoana fizica sau membru al unui grup de interes economic; sa nu ocupe o functie publica incredintata de un stat strain, cu exceptia acelor functii prevazute in acordurile si conventiile la care Romania este parte, si sa nu fie in conducerea sindicatelor.

In plus, avocatii parlamentari nu au voie sa pledeze in anumite cauze impotriva statului.

Impovarator, nimic de zis. Iar afacerile rudelor nu se pun, desigur.

In plus, daca e asa de greu si de impovarator, dar nu ne dam noi seama, de ce isi rup hainele de pe ei sa intre in Parlament? Sa ramana acolo unde nu au incompatiblitati.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca ele nici nu sunt pe viata ca in cazul magistratilor, de exemplu. A fi parlamentar nu e o profesie in sine, ci o etapa politica, o perioada pe care ti-o asumi cu toate maruntele ei inconveniente. Nu-ti convine, nu te bagi.

De fapt, de ce au votat aceste pensii de pana la 4.600 de lei, in conditiile in care pensia medie nu trece de 900 de lei? Pentru ca pot. Atat si nimic mai mult. Pentru ca isi pot permite, prin forta lor in stat, orice abuz. E singura explicatie.

Si nu este doar o problema a PSD. Da, PNL nu a votat, cel putin nu in bloc, aceasta scandaloasa lege a sfidarii. Dar sentimentul meu este ca liberalii au fost fericiti cu acest cadou facut pe costul politic al Puterii.

Ca daca nu erau cu adevarat de acord si stiind ca vor fi infranti la vot, nu vad de ce nu au plecat in bloc de la sedinta, incercand sa forteze o lipsa de cvorum, de exemplu. Sau, dupa aceea, de ce nu au intrat intr-o greva parlamentara de exemplu, dupa modelul patentat deja in timpul guvernarii Boc. Ca tot vor anticipate, dupa cum zicea doamna Gorghiu, boicotul putea fi un pas spre ele. Sau, ca sa merg mai departe, de ce nu si-au pus toti demisiile pe masa, fortand astfel o situatie politica extrem de dificila pentru Putere?

As fi asteptat ceva dur, extrem, pe masura momentului politic. A tinut Ludovic Orban un discurs, au votat impotriva si gata, se duc si ei sa-si calculeze pensia speciala. O fi rau?

Dar pe mine altceva ma preocupa sincer mai tare decat inca o proba de nerusinare a Parlamentului. Ma intereseaza efectele profunde ale acestei nerusinari.

Vedeti, potrivit Constitutiei, suveranitatea poporului se exprima prin Parlament si prin referendum. Referendumul a fost deja infrant prin noua lege electorala. Iata ca Parlamentul actioneaza fatis impotriva vointei poporului, pentru ca nu stiu daca veti gasi 1% din electorat care sa aprobe aparitia acestor pensii speciale nu numai pentru ca sunt privilegii vadite, ci si pentru ca vor fi platite de la buget, adica din banii poporului care primeste pensii strict conform contributiei de-o viata.

"Daca pe 16 decembrie cetatenii si-au luat tara inapoi, acum este randul sa va luati Parlamentul inapoi, pentru un parlament curat, puternic, perfectionist", a spus initiatorul legii, Anghel Stanciu.

Da, si-au luat Parlamentul inapoi. De la popor. Ruptura dintre forul care ar trebui sa fie expresia suveranitatii poporului si poporul insusi este uriasa si se vede in toate sondajele de opinie, se vede in prezentele din ce in ce mai mici la vot.

Parlamentul Romaniei nu mai este credibil, nu mai este reprezentativ. Ceea ce este extrem de grav pentru un sistem democratic. Clivajul acesta inseamna, de fapt, un cui in cosciugul democratiei. Daca maine ar exista un referendum la care poporul sa fie intrebat daca mai vrea Parlament, ma si tem sa ma gandesc la rezultate.

Dar democratie fara parlamentarism nu exista. Asa cum nu exista democratie fara partide politice. Fara alegeri si majoritate. Aceasta imensa nerusinare distruge pilonii democratiei. Oamenii nu mai inteleg de ce trebuie sa voteze si sa finanteze un grup preocupat doar de propriile privilegii. De ce are nevoie de el?

Ruptura aceasta este primul pas spre dictatura. Pentru ca pe fondul acesta de lehamite totala, in conditiile acestui clivaj total pot aparea oricand monstri.

Obsedati de binele propriu, de propria putere si primitivi politic, oamenii acestia nici macar nu cred ca inteleg ce pericliteaza si ce pot distruge. Ce efecte devastatoare pot avea aceste gesturi de sfidare. Ce poate urma dupa ce isi iau Parlamentul inapoi.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#pensii speciale parlamentari, #declaratii PNL pensii speciale parlamentari, #declaratii PSD pensii parlamentari , #parlamentari