Scandal in Comisia SRI: Opozitia a aflat de pe blogul lui Radu Soviani ca urmeaza sa-l audieze

Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 21:12
5004 citiri
Scandal in Comisia SRI: Opozitia a aflat de pe blogul lui Radu Soviani ca urmeaza sa-l audieze
Foto: Arhiva Facebook/Radu Soviani/TVR

Viziteu (USR): Am aflat ieri ca-l audiem azi pe Radu Soviani, nestiind tema audierii si motivatia acesteia. Manda: Soviani ne-a adus o pagina 17 diferita de cea aparuta in spatiul public

Deputatul USR Lucian Viziteu, membru in comisia de control a SRI, a afirmat miercuri ca audierea jurnalistului Radu Soviani a fost un "show" facut de presedintele comisiei, Claudiu Manda si sustine ca acesta nu a prezentat nimic nou fata de ce stia comisia deja.

De asemenea, Manda a confirmat si el ca jurnalistul nu a prezentat nimic nou, cu exceptia paginii 17/18 din protocolul SRI care nu seamana cu cea publicata saptamana trecuta de Serviciu.

"Am aflat ieri prin SMS ca-l audiem azi pe domnul Radu Soviani, nestiind tema audierii si motivatia acesteia. L-am confruntat pe presedintele Comisiei si i-am explicat ca astfel de audieri nu sunt conform regulamentului. Astfel de audieri de tip circ au loc doar pentru ca domnul Manda a incalcat inca o data regulamentele de functionare ale comisiei SRI, care stipuleaza clar ca o persoana poate fi chemata la audieri doar in urma propunerii membrilor sau biroului comisiei, propunere ce trebuie votata de intreaga comisie. Acest vot nu s-a intamplat, iar cea mai buna dovada a acestui fapt este ca multi dintre membri comisiei au aflat despre audierea de astazi a domnului Soviani de pe blogul acestuia", a spus Lucian Viziteu.

Viziteu sustine ca audierea jurnalistului Radu Soviani a fost un "show", deoarece acesta nu a spus comisiei nimic nou fata de ce se stia deja.

"Cred ca a fost doar asa, o noua audiere de show facuta de domnul Manda. Cu siguranta, daca domnul Manda ar fi vrut sa stie daca exista vreo problema, am fi putut merge in inspectie la sediul central al SRI care e la doi pasi si am fi vazut documentul original. Soviani nu ne-a spus nimic nou fata de ceea ce publicase deja inainte pe blogul sau si in presa", a mai spus acesta.

De asemenea, Manda a spus ca jurnalistul a spus ce se stia deja, si anume ca la pagina 17 din 18 in documentul initial era scris de mana.

"Domnul Soviani ne-a spus un lucru pe care l-am vazut cu totii, ca la pagina 17 din 18 in documentul initial era scris de mana. L-am vazut, am comparat pagina 17 cu poza prezentata de domnul Marincea pe Facebook care este identica cu pagina 17 din documentul pe care il avem noi la comisie. Sigur ca e o diferenta intre poza prezentata de domnul Marincea si cea prezentata initial in spatiul public, aici nu stiu daca putem sa vorbim de o reproducere a documentului sau o prezentare a originalului, sunt doua lucruri diferite, juridic vorbind, dar ca si continut al textului si al protocolului nu exista nicio diferenta", a spus Manda.

Potrivit senatorului, Soviani a adus o pagina 18 din protocolul dintre SRI si Parchetul general diferita de cea facuta publica de Serviciu.

"Ne-a adus o pagina 18 diferita de cea aparuta in spatiul public, perforata, care prezinta la fel, semnaturile, dar mai are niste stampile care spune ca documentul a fost xeroxat intr-un numar de exemplare. Aici am considerat ca va trebui sa solicitam de la SRI exemplarul in original si sa vedem daca in exemplarul original coincide pagina 18 cu cea pe care ne-a adus-o domnul Soviani la comisie. Sigur ca daca se va dovedi ca a existat aceasta multiplicare a documentelor asta nu inseamna ca documentul a fost alterat prin multiplicare", a mai spus Manda.

Radu Soviani a declarat miercuri, inainte de audierea sa in Comisia de control al SRI, ca apreciaza faptul ca a fost chemat la audieri dupa ce a semnalat pe blogul sau ca, initial, pe site-ul SRI au fost publicate alte file 17-18 decat cele reale din protocolul SRI-Parchetul general.

Saptamana trecuta, Radu Soviani a scris pe blogul sau ca protocolul publicat de SRI avea, initial, alte pagini 17-18.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Radu Soviani audiat protocol SRI Parchet , #parlamentari