Topul parlamentarilor aproape muti: Cine sunt cei opt care au vorbit doar la depunerea juramantului

Miercuri, 08 August 2018, ora 12:00
6296 citiri
Topul parlamentarilor aproape muti: Cine sunt cei opt care au vorbit doar la depunerea juramantului
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa un an si jumatate de mandat, opt parlamentari au luat cuvantul doar o singura data, la depunerea juramantului, iar alti 130 au vorbit de mai putin de 10 ori. La polul opus avem alesi care au avut peste 500 de luari de cuvant.

Din 329 de deputati, opt au luat cuvantul in plenul Camerei o singura data, la depunerea juramantului, in decembrie 2016. Printre acestia se numara actualul ministru al Economiei, Danut Andrusca, deputatul Furic Iarco, din partea minoritatilor nationale, membru al Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor din Romania, si Nicolae Banicioiu, care a demisionat, in mai, din PSD si a trecut in partidul lui Victor Ponta, Pro Romania.

Alti 98 de membri ai Camerei Deputatilor au luat cuvantul de mai putin de 10 ori in mandatul de un an si jumatate. Sorin Cimpeanu, fostul ministru al Educatiei in Guvernul Ponta, a vorbit doar de doua ori in acest mandat de parlamentar. In mai 2017, Sorin Cimpeanu a demisionat din ALDE, ramanand deputat neafliat, iar in primavara acestui an s-a alaturat formatiunii Pro Romania, partidul lui Victor Ponta.

Si deputatul ALDE Adrian Mocanu a ales sa vorbeasca putin in cele trei sesiuni parlamentare, mai precis, doar de sase ori au avut ocazia colegii sa-l asculte. La fel ca Sorin Cimpeanu, si Adrian Mocanu, deputat de Buzau, a schimbat taberele dupa ce a intrat in Parlament. Daca la inceput a facut parte din PMP, partidul fostului presedinte, Traian Basescu, dupa ce a votat modificarile aduse Codului Penal, acesta a fost explus din partid si s-a inscris in Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor.

Nici pe social-democratul Florin Manole, colegii nu au avut sansa sa-l asculte vorbind in Parlament. Fost activist, actual politician care militeaza pentru drepturile omului, Florin Manole a luat cuvantul de cinci ori, intr-un an si jumatate. El se afla la primul mandat de parlamentar.

Cine sunt cei mai activi parlamentari

La polul opus sunt 14 deputati, care au avut peste 100 de luari de cuvant. Primul in top este fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, pe care parlamentarii l-au putut auzi vorbind de 1.141 de ori in 66 de sedinte.

Diferenta mare dintre el si ceilalti alesi este faptul ca detine functia de presedinte in mai multe comisii parlamentare, precum Comisia Juridica sau Comisia speciala pentru modificarea Legilor Justitiei.

Alti deputati cu activitate remarcabila, din punctul de vedere al luarilor de cuvant, sunt Florin Roman, cu 202 in 89 de sedinte (PNL), Corneliu Bichinet, cu 176 in 94 de sedinte (PMP) si Marton Arpad cu 153 in 86 de sedinte (UDMR).

Nici senatorii nu au fost foarte activi de la depunerea juramantului pana acum. Un numar de 32 de senatori din totalul de 136 au luat cuvantul de mai putin de 10 ori, in plenul Camerei superioare a Parlamentului, cei mai multi alesi fiind de la PSD. Exact 19 social-democrati nu s-au afirmat in actuala legislatura, printre acestia fiind si ministrul de Interne, Carmen Dan, care are doar trei luari de cuvant in plen.

Nici vicepremierul si ministrul Dezvoltarii Regionale, Paul Stanescu, persoana desemnata sa ii preia atributiile premierului Viorica Dancila in perioada 6-13 august, cand aceasta este in concediu, nu s-a afirmat. El a vorbit doar de sase ori in plen, din 2016 si pana in prezent.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a vorbit in fata colegilor din Senat de cinci ori in acest an si jumatate, de cand a depus juramantul.

De asemenea, au existat si 30 de senatori care au luat cuvantul in plenul Senatului de peste 100 de ori. Cei mai activi au fost senatorii USR, Remus Mihai Gotiu luand cuvantul in plen de 482 de ori.

Pe locul doi se afla senatorul PSD, Serban Nicolae, cu 377 de luari de cuvant, urmat de senatoarea USR Florina Presada, care a vorbit in fata colegilor de 365 de ori.

Si fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, s-a afirmat in fata colegilor, senatorul PMP luand cuvantul de 227 de ori. Acesta a condus Partidul Miscarea Populara pana pe 16 iunie 2018, cand in locul lui a fost ales in functia de lider al partidului Eugen Tomac, Basescu ramanand "presedinte de onoare".

Grupul PMP din Senat a fost insa desfiintat in luna iunie, dupa ce mai multi senatori au migrat la PSD si ALDE. Regulamentul Senatului prevede ca un grup parlamentar poate exista daca are minimum sapte senatori, alesi pe listele aceluiasi partid.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#parlamentari vorbit Parlament, #parlamentari luari cuvant Parlament , #parlamentari