Un senator roman, de trei ori mai costisitor decat un parlamentar maghiar

Luni, 07 Februarie 2011, ora 08:36
3199 citiri
Un senator roman, de trei ori mai costisitor decat un parlamentar maghiar
Foto: EVZ

Un senator roman consuma lunar din banii publici de trei ori mai mult decat un parlamentar ungar, desi acesta are salariul mai mare.

Datele afisate pe site-ul Parlamentului Ungariei, citate de Romania Libera, arata ca ficeare ales ungar cheltuie, in medie, 3.106 euro in fiecare luna.

In aceasta suma sunt incluse toate cheltuielile, de la indemnizatie, telefon, diurna, pana la benzina si cazare.

Pe de alta parte, un senator roman costa, in medie, de trei ori mai mult, 9.916 euro lunar, iar un deputat, 5.333 de euro.

Pe de alta parte, parlamentarii unguri au un salariu mai mare decat cei romani. Astfel, salariul de baza net al unui membru al legislativului maghiar este de 1.375 euro, iar presedintele Parlamentului primeste pe langa indemnizatia de baza si o remuneratie de 4.638 de euro.

Prin comparatie, salariul de baza net al unui senator roman este de 892 de euro, in timp ce presedintele acestei Camere castiga 1.088 euro. Un deputat roman obtine lunar 868 de euro net, iar presedintele Camerei Deputatilor are acelasi salariu ca seful Senatului.

"Nu pot comenta aceste cifre, pentru ca nu stiu exact structura cheltuielilor luate in calcul de ziarul dumneavoastra. Totusi, pot sa va spun ca in Romania se exagereaza cu cheltuielile pe transport. Un parlamentar maghiar nu are masina de circumscriptie, asa cum are cel roman. Daca un parlamentar maghiar vrea masina, atunci o foloseste pe cea personala sau inchiriaza una. Apoi, parlamentarul maghiar nu se deplaseaza cu avionul pe rute interne, pentru ca in doua ore poti ajunge cu masina in orice localitate a Ungariei", a apreciat ministrul Culturii si unul dintre liderii UDMR, Kelemen Hunor.

Totusi, Hunor a explicat ca Parlamentul Ungariei nu pune la dispozitie alesilor maghiari camere sau apartamente la hotel, ci fiecare parlamentar trebuie sa se descurce singur, sa-si inchirieze locuinte, in baza unor sume limitate.

"Daca in Romania de la inceputul anilor '90 se construia o cladire cu garsoniere pentru parlamentari, acum costurile cu cazarea erau mult mai mici", a subliniat ministrul.

Liderul grupului PD-L din Senat, senatorul Cristian Radulescu, considera ca 9.000 de euro reprezina o suma exagerata.

"Nu stiu ce sume a publicat pe site Parlamentul Ungariei, dar eu sigur nu cheltuiesc 9.900 de euro pe luna. Eu nu iau diurna, iar de transport nu e cazul la mine. Eu stiu ca benzina se cumpara din suma forfetara, care e 7.400 de lei pe luna", a precizat Radulescu.

Totusi, senatorii au consumat, anul trecut, carburant in valoare de 2,8 milioane de lei, adica 703.750 litri de combustibil, cu care ar fi putut fi parcursi peste 7 milioane de kilometri. Astfel, masinile fiecarui cabinet senatorial au parcurs, in fiecare luna a anului 2010, 4.280 de kilometri lunar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#salariu parlamentar roman, #salariu deputati, #cheltuieli parlamentari romani , #parlamentari