2013, anul renasterii extremismului (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 13:38
3906 citiri
2013, anul renasterii extremismului (Opinii)
Foto: luptapentrurosiamontana.wordpress.com

Anul care se incheie ar putea fi un moment magnific in comparatie cel care sta sa inceapa. 2013 a fost anul concentrarii tuturor dezamagirilor, anul in care criza a scos inca o portie de adevar greu digerabil din politicieni si administratorii care ne conduc si ne reprezinta, a fost anul incare societatea a inteles ca schimbarea este practic imposibil sa se produca.

A fost anul in care s-a demonstrat ca o eticheta de pe o pancarta de la protestele din ianuarie - februarie 2012 e mai adevarata decat si-au imaginat autorii ei - politicienii romani formeaza o masa indistincta in care partidele reprezinta suma mizeriei membrilor care le formeaza.

Una peste alta, de la stanga la dreapta, aproape aceeasi mizerie. 2013 a fost anul in care USL a demonstrat ca nici macar o majoritate de 70% in Parlament nu e de ajuns pentru a-si implini proiectele, ci e buna doar pentru ca alesii sa isi voteze privilegii si drepturi suplimentare fata de restul cetatenilor.

Dar cel mai grav lucru care s-a intamplat in anul care sfarseste in aceste momente e ca USL nu a avut forta si viziunea necesare pentru a se rupe de linia de guvernare impusa de troica FMI-UE-Merkel si politica promovata de Traian Basescu - Boc - MRU.

Guvernul Ponta I si II nu a facut decat sa mosteneasca intacta linia generala a politicii de guvernare de la predecesorii "criminali", incercand in acelasi timp sa dea un plus prin liberalizarea preturilor la energie si gaze naturale, sa adauge un plus privatizarii ultimelor companii ale statului si straduindu-se sa dea preferential ultimele resurse naturale de aur, gaze si petrol pe care inca le detine statul roman.

Meritele pentru ultimele fapte apartine in mare parte in mod exclusiv premierului Victor Ponta, care a incercat astfel sa isi consolideze puterea deja acaparata si sa se credibilizeze extern.

Aceste doua mari tradari ale USL, din Parlament si de la Guvern, cu varf de sarcina pe Rosia Montana si gazele de sist, au reprezentat scanteia care a scos din oamenii in strada, la doar un an si cateva luni de la protestele de la inceputul lui 2012 care dusesera la prabusirea regimului Basescu - Boc.

Momentul protestelor pentru Rosia Montana, cand in centrul Bucurestiului se adunau duminica de duminica peste 10.000 de persoane, a fost si punctul de turnura al societatii in ansamblu, clipa de gratie in care directorul Serviciului Roman de Informatii a vorbit despre "gruparile extremiste sau eco-anarhiste care au incercat sa exploateze si influenteze protestele".

Cat adevar si cata distorsionare a realitatii a fost in aprecierea sefului SRI e greu de spus, dar poate fi retinut ca momentul in care societatea a consimtit decesul clasei politice si pierderea minimului respect pentru un sistem generat in mod democratic si care ar fi trebuit sa pastreze o ultima farama de iluzie in randul cetatenilor.

Odata cu stergerea si ultimei iluzii a libertatii de a-si decide soarta, societatii i se deschid larg portile catre experimentarea unor stari pe care nu le-ar fi luat in calcul pana acum.

Istoria a demonstrat ca poate incepe asa: cateva tatonari astazi, cateva gesturi extreme maine, pentru ca in final sa ia nastere o stare de spirit. E spectrul sub care e gata sa inceapa anul 2014. Un an care ne poate arunca pe drumuri si mai infundate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#manifestatii 2013, #Rosia Montana proteste 2013, #gaze sist proteste 2013, #guvernarea Ponta, #proteste strada 2014 , #partid