A fi sau a nu fi politician

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 08:28
3685 citiri

Una dintre ideile emanate din strada, zilele acestea, este aceea de innoire, de primenire, de resetare a clasei politice, cu oameni din afara "sistemului", care nu au lucrat pana acum la stat, care nu au mai facut politica.

Cu oameni care lucreaza, deci, in mediul privat, de preferinta in functii manageriale. Chiar si actualele partide, inclusiv cele mari, spun, prin liderii lor, ca doresc sa atraga oameni noi, exact pe aceste criterii.

Primul lucru pe care trebuie sa il stie cei care se gandesc sa faca pasul dinspre mediul privat spre politica si, implicit, spre administratia publica este acela ca, incepand din ziua in care au facut acest pas, devin politicieni. Cu bune si, mai ales, cu rele, respectiv cu toate conotatiile negative ale acestei pozitii.

Indiferent ce au facut inainte si cu ce rezultate, vor fi considerati de catre electorat - inclusiv de catre cei de langa care au plecat (si asta e cel mai trist) - ca fiind incompetenti, corupti, ticalosi, nesimtiti, avari, cinici, masoni si lista este fara sfarsit.

Din pacate, nici pozitia lor intr-un partid mare nu va fi mai buna, "dinozaurii" privindu-i ca pe niste venetici, profitori, oportunisti, astfel ca sansa unei cariere politice de succes este foarte aleatorie. Ei, la randul lor, se pot considera neadaptati sau neadaptabili.

Exista, desigur, si varianta de a va face propriul partid, noua lege a partidelor politice fiind extrem de permisiva in acest sens: sunt suficienti trei membri pentru a constitui o astfel de formatiune.

In timp, insa, entuziasmul va pieri odata cu imposibilitatea de a va face cunoscuti, de a va propaga ideile, de a atrage in jurul vostru o echipa si apoi electorat.

Retelele de socializare nu sunt suficiente pentru asta. Cei ale caror postari atrag mii de accesari sunt persoane publice si au capatat acest statut anterior, prin alte mijloace. Chiar daca, printr-un noroc, o postare va ajunge virala, nu se va transforma automat in voturi.

Lipsa banilor necesari comunicarii (inclusiv Facebook taxeaza postarile pe care vreti sa le propagati dincolo de limitele listei de urmaritori) va reprezenta, de asemenea, o mare problema. Nu mai vorbim de aparitii televizate, afise, bannere, prisme etc., care sunt mai mult decat necesare si care toate, in campania electorala, costa bani. Multi bani, pe care aproape nimeni nu va fi dispus sa vi-i ofere cu titlu de sponsorizare.

Sfatul meu, ca om care a plecat dintr-o pozitie de top management (Head of Legal&Compliance) intr-o mare companie multinationala pentru a intra in politica, este, asa cum spuneam la inceput, sa va ganditi bine inainte de a face acest pas, pentru ca echivaleaza cu trecerea Rubiconului si trebuie sa fiti constienti de riscurile pe care vi le asumati, raportat la sansele de succes.

Desigur, sunt si persoane care nu au nimic sau prea putin de pierdut: fie au propria afacere si resurse financiare peste medie, fie nu au nimic. La 20 de ani, de exemplu, puteti face orice, inclusiv sa incepeti sa urcati treptele ierarhiei unui mare partid politic.

Dar si in cazul asta trebuie sa stiti ca sansele de a ajunge in varf sunt mai mici ca la fotbal, unde sunt suficiente talentul si munca.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#tineri implicare politica , #partid