A fost lansat un nou partid, PACT - partidul tinerilor "scoliti" in afara care s-au intors acasa

Duminica, 31 Ianuarie 2016, ora 22:18
18312 citiri
A fost lansat un nou partid, PACT - partidul tinerilor "scoliti" in afara care s-au intors acasa

Un nou partid, Platforma Actiunea Civica a Tinerilor (PACT), infiintat de Sebastian "Tianu" Burduja, s-a lansat, duminica, intr-un eveniment marcat de discursurile a numerosi tineri intorsi in tara de la universitati prestigioase pentru a face "un PACT" pentru Romania.

Tinerii au fost intampinati cu balsam de buze cu aroma de "Vanilie Civica", "Pepene Profesionist", "Portocala Activa", "Menta transparenta" si cu briose cu insemnele noului partid politic.

"Buna dimineata, Romania! Eu am trei pe suflet, dragi mie, putine, fixe si nenegiciabile, schimbarea paradigmei educatiei, reunificarea Romaniei si generatia Tianu. Felicitari! Bine ati venit generatia Tianu!", le-a transmis participantilor gazda, Marian Stas.

Acesta a studiat la Academia Militara, a absolvit un masterat la John F. Kennedy School of Government din cadrul Universitatii Harvard din SUA, unde preda un curs de vara de matematici aplicate in politici publice.

Stas a apreciat ca, in mod cert, "din punctul de vedere al legitimitatii si al pregatirii", tinerii care au fondat PACT sunt "cei mai calificati la nivelul generatiei lor", indemnandu-i pe acestia sa preia puterea.

"Din punctul meu de vedere sunteti fix in grafic. De venit acasa, ati venit acasa, acum luati puterea. (...) Zburati in cerul vostru cel mai inalt cu putinta", a spus Stas la evenimentul de lansare al PACT.

Reprezentantii noului partid care au luat cuvantul au fost Alexandru Lazar, Cosmin Dragoi, Anda Radu, Mihai Precup si Sebastian Burduja, fondatorul noului partid politic.

Alexandru Lazar este avocat de profesie si in CV mentioneaza ca este licentiat in Drept la Universitatea Granada din Spania (Magna Cum Laude la 13 materii). El si-a inceput discursul cu o anecdota prin care a incercat sa explice publicului ce inseamna sa fii profesionist, relatand incercarile unui cunoscut de-al sau de a ajunge la serviciu nu mai tarziu de 07:45, in ciuda faptului ca "era directorul companiei si nu avea niciun superior care sa-l mustre".

"Dragii mei, cu totii avem o obligatie morala de a fi buni profesionisti nu de frica unei terte persoane, ci pentru ca in fiecare seara inainte sa ne culcam trebuie sa vorbim cu constiinta noastra. (...) Dragilor, inainte, impreuna!", a conchis Alexandru Lazar.

Un alt reprezentat al PACT, Cosmin Dragoi - "pasionat de muzica si de finante", s-a adresat publicului, marturisind ca face parte dintr-o generatie careia i s-a spus mereu "Voi sunteti viitorul" si ca se teme de momentul in care, asa cum au facut si alti parinti, va trebui sa isi conduca fetita la aeroport.

"Eu fac parte din categoria oamenilor care au crescut cu sintagma << Voi sunteti viitorul >>, de cand am auzit asta viitorul pare sa nu fi venit inca. S-o fi pierdut pe drum? (...) Ma uit la fetita mea frumoasa si ma gandesc cu un nod in gat la momentul in care ea va avea de ales sa isi contruiasca o viata intr-o tara straina sau sa ramana, aici, acasa", a spus Cosmin Dragoi, evocand intrebarile pe care le au parintii cand isi conduc copii "la aeroport sau la tren".

Potrivit prezentarii de pe site-ul Fundatiei CAESAR, "a adunat in portofoliul personal proiecte cu finantari prin capital privat, fonduri europene, finantari mixte, hibride, mezanine, cu o valoare cumulata totala de peste 800 milioane euro".

La randul sau, Dragos Preda a marturisit publicului ca a inteles strigatul de suparare al lui Cioran si al lui Eliade, afirmand ca daca ar putea sa fie altceva decat roman ar face-o pentru ca "este prea mult".

"Am inteles de ce era strigatul de suparare al lui Cioran si al lui Eliade. Era, de fapt, de durere. Daca am putea sa ne schimbam pielea, carnea, sa ne drenam sangele din noi si sa fim altceva decat suntem realmente, acum romani, poate as face-o pentru ca este prea mult. Din pacate, asta suntem", a marturisit el.

Tanarul se prezinta ca "spirit transdisciplinar, initiator si co-organizator a numeroase proiecte sociale, culturale, educationale din societatea civila si din mediul public-privat din Romania", avand o diploma de Licence si una de Maitrise in cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Paris 1 Pantheon-Sorbonne (2003-2005). Tot in cadrul acestei Universitati a obtinut, un an mai tarziu (septembrie 2006) diploma de Master 2 - recherche, in cadrul Facultatii de Istorie - specializarea Istoria Relatiilor Internationale. Dragos Preda a activat in functia de Consilier pe Politici de Aparare in cadrul Ministerului Apararii Nationale.

Anda Radu, un al reprezentant PACT, a studiat management strategic la Viena, a facut un stagiu de practica la ONU si a activat in cadrul Boston Consulting Group. Pana nu demult a crezut ca "romanului de rand nu-i pasa decat de propria soarta" si ca cei ca si ea "cu educatie" sunt tot mai putini.

"Sunt Anda, am 27 de ani (...) Cand ma gandeam la implicarea romanilor aveam o strangere de inima. Pana nu demult incepusem sa cred ca romanului de rand nu-i pasa decat de propria soarta, ca la fiecare alegere isi vinde votul pe un kilogram de faina si ca cei ca si mine, cu educatie, cu energie, cu speranta suntem tot mai putini", a spus ea.

Ea a povestit ca s-a "trezit la realitate" la alegerile din 2 noiembrie 2014, cand a mers la vot in Viena.

"Am stat si eu la coada cateva ore, unde de voie, de nevoie i-am cunoscut pe ceilalti. Iar acolo, in multime, m-am trezit la realitate. Am descoperit ca nu suntem nicio adunatura de idealisti, nici de cetateni turmentati. (...) Am observat acolo ca nu ne-am pierdut respectul unul pentru celalalt, ca suntem politicosi cu totii (...), mi-am dat seama ca putem fi uniti", a afirmat Anda Radu.

Mihai Precup, care preda la Sorbona si lucreaza la Banca Europeana de Investitii, a evocat intrebarile pe care si le punea, in urma cu 10 ani, pe parcursul celor 10 ore pe care le petrecea in tren, de la Arad la Bucuresti.

"In orele petrecute atunci in tren aveam timp sa meditez la multe lucruri. Unul dintre lucrurile la care am meditat a fost unde sunt fondurile pentru transporturi, cine este responsabil in Romania pentru situatia dezastruoasa a transporturilor", a marturisit el, afirmand ca lipsa de transparenta din Romania nu i-a permis sa afle raspunsurile la aceste intrebari.

La lansarea noului partid politic a participat si fosta gimnasta Andreea Raducan.

"Sustinerea mea este absolut neconditionata, atat timp cat isi vor dori sa faca performanta. Am fost intodeauna mandra sa fiu romanca. (...) Sa fie intr-un ceas bun, mult curaj, sa nu va pierdeti conduita si drumul", le-a transmis fosta sportiva fondatorilor PACT.

Pe scena Teatrului Elisabeta a urcat si Lucia Gheorghe, "invatatoarea catorva copii din sala", care i-a indemnat pe tinerii din "generatia Tianu" sa se ia la intrecere "asa cum faceau in ciclul primar" si le-a dat acestora "o tema pentru acasa".

"Vreau sa inchei, nu inainte de a va da tema pentru acasa: veti avea de invatat despre ce este perseverenta, compasiunea, dreptatea si iubirea", a spus ea.

Cu putin timp inainte ca Senastian Burduja, fondatorul PACT, sa se adreseze publicului, pe scena au fost invitati sa urce "toti cei care se simt PACT", astfel ca el si-a rostit discursul avand in spatele sau pe scena cateva zeci de tineri. Liderul PACT a afirmat ca a revenit in Romania dupa 12 petrecuti in SUA si ca, ajuns acasa, prietenii l-au atentionat ca "in Romania se intra la rupere".

Burduja a spus ca s-a intors in tara "definitiv", pentru ca pe patul de moarte, bunicul sau i-a spus sa faca ceea ce trebuie, nu ceea ce poate.

"Sunt aici pentru ca bunicul meu, tata Nic, a fost un om extraordinar. Bunicul meu pe patul de moarte mi-a spus asa: << in viata sa nu faci ce poti, in viata sa faci ce trebuie, sa faci ce trebuie >>. Si pentru ca impreuna cu sotia mea vrem ca fetita noastra sa creasca aici, alaturi de toti copiii minunati, din aceasta tara, intr-o noua generatie care sa aiba o sansa", a spus Burduja in discurul sau.

El a afirmat ca reprezentanti PACT sunt pregatiti sa munceasca zi si noapte pentru a reda Romania cetatenilor ei si pentru a construi "o Romanie 3D: democratica, dezvoltata si demna".

Fondatorul PACT, Sebastian Burduja, a infiintat in anul 2009 Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), iar doi ani mai tarziu, in anul 2011, a fondat Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (Fundatia CAESAR). In aceasta calitate el s-a intalnit in cursul acestei saptamani cu premierul Dacian Ciolos.

Sebastian Burduja este fiul bancherului Marinel Burduja, care a detinut functia de vicepresedinte Bancorex.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#pact, #Partidul Alianta Civica Tinerilor, #Sebastian Burduja partid PACT , #partid