A inceput pomana - luna cadourilor electorale

Duminica, 02 Noiembrie 2008, ora 13:13
6064 citiri
A inceput pomana - luna cadourilor electorale

A inceput nebunia electorala cu afise, panouri, bannere si, mai ales, cu pomeni portocalii, rosii, galbene si verzi.

Chiar inainte de startul oficial al campaniei, dat vineri la miezul noptii, multi romani s-au trezit bombardati de roboteii partidelor care impart pungile electorale.

Insa uninominalul presupune un nou stil de campanie, in care personajul care se vrea a fi votat trebuie sa isi arate foarte des figura-i prin colegiul care ar trebui sa il aleaga.

La fel si pomana este diferita, personalizata. Darul nu mai poate veni asa, anonim, de la partid. Este preferabil cadourile sa fie livrate in persoana sau macar sa contina fata si/sau numele candidatului.

Votul trece prin stomac

Lectia a fost invatata imediat de mereu surprinzatoarea blonda de la PD-L. Elena Udrea a impartit mii de sarmale pensionarilor din Drumul Taberei. Locuitorii sectorului 6 au putut manca sarmalutele primite chiar din mana secretarului executiv al PD-L. Actiunea a fost organizata in parcul Moghioros, situat in mijlocul colegiului in care fostul consilier de la Cotroceni va candida pentru un fotoliu de deputat.

Doamna Cocos se pare ca a uitat ce scria pe blog in campania pentru locale. "Candidatii nu s-au sfiit in ultimii ani sa cumpere votul alegatorilor ademenindu-i cu petreceri campenesti, pungi cu alimente, electrocasnice sau telefoane mobile", acuza blonda democrat-liberala.

Elena Udrea nu este insa singura "generoasa" ante-campanie. Alt politician de vaza, seful de onoare al PC, a inchiriat cu bunavointa lui Piedone piata bucuresteana Covasna, din colegiul unde candideaza. Dan Voiculescu vinde legume si fructe la preturi subventionate.

Ofera clientilor cartofi, morcovi, ardei capia, varza, dovlecei, mere si struguri.

Tinerii care coordoneaza "piata lui Voiculescu" au grija ca mesajele liderului PC sa ajunga la urechea clientilor, in timp ce acestia isi fac cumparaturile.

Coafat electoral

Daca vedetele politicii recurg la asemenea gesturi electorale, anonimii care vor sa isi faca un nume in Parlament trebuie sa fie si mai inventivi.

Inainte de inceperea campaniei, au aparut primele idei traznite si pomeni aiurite.

La Medias, patronii unui salon de hair-style, situat intr-un cartier marginas din oras, au anuntat ca in campania electorala vor tunde si vor coafa clientii pe gratis. De respectiva oferta vor putea beneficia in fiecare miercuri si vineri de la ora 10-13 chiar si oamenii strazii.

Unul dintre patroni este membru PD-L de trei ani si sustine ca in acest mod vrea sa-si ajute partidul sa castige alegerile. Cand sunt tunsi, clientilor li se sufla la ureche numele cadidatului pe care trebuie sa puna stampila, in semn de recunostinta.

La Navodari, locuitorii au primit pungi de zahar si portocale inscriptionate cu numele unui candidat social-democrat la Camera Deputatilor.

Pe abtibildurile lipite pe portocale, alaturi de poza candidatului, scrie "PSD Navodari, Stan Liviu Marian".

Iar pe pungile de zahar este o imagine cu primarul PSD al orasului Navodari alaturi de candidatul la parlamentare.

In Ilfov, reporterii unui post de televiziune l-au surprins, cu camera ascunsa, pe Ion Bogaciu, candidat PD-L pentru Camera Deputatilor in timp ce impartea carnati, pateu de ficat si costita de porc alegatorilor din Voluntari.

Totul insotit de calendare electorale si indemnuri de a se prezenta la vot pe 30 noiembrie.

Campania e de abia la inceput. Recenta experienta de la locale ne-a invatat sa ne asteptam la orice. Pomana poate imbraca tot felul de forme de la becuri la DVD-uri, de la parizer la penare si de la chibrituri la umbrele.

Ma intreb insa: va tine si de data asta? Probabil ca da. Mi-e foarte greu sa imi imaginez romanul flamand care va refuza pomana si ii va arunca in nas candidatului punga cu bunatati. Votul trece inca prin buzunar.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#pomana electorala, #campanie, #pungi, #partide , #partid