Apel adresat presedintelui, premierului si Parlamentului: Sa ne asumam esecul sportului romanesc si sa lucram impreuna la o strategie

Joi, 27 Iunie 2019, ora 18:21
4019 citiri
Apel adresat presedintelui, premierului si Parlamentului: Sa ne asumam esecul sportului romanesc si sa lucram impreuna la o strategie
Foto: Arhiva Pixabay.com

Presedintele Institutului Sportiv din Romania, Adrian Socaciu, a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, premierului Romaniei, Viorica Dancila, si Parlamentului Romaniei, in legatura cu necesitatea realizarii unei strategii in sport, fiind propuse mai multe solutii pentru revitalizarea acestui domeniu.

"Performanta tricolorilor U21 (la Campionatul European de fotbal rezervat acestei categorii de varsta - n. red.) ne obliga ca natiune sa realizam o strategie in sport, pe care sa o implementam de indata!", se afirma in scrisoarea deschisa.

Presedintele ISR mentioneaza ca tehnicieni romani "antreneaza alte natiuni si fac performanta pentru ele", iar sportivi de origine romana concureaza "pentru alte natiuni si aduc medalii pentru ele".

"Stiati ca la ultima olimpiada de la Rio de Janeiro tara noastra a obtinut un rusinos loc 47, sportul romanesc inregistrand cel mai slab rezultat din intreaga istorie a participarii sale la Olimpiadele moderne? Urmeaza, in 2020, Olimpiada de la Tokyo si viitorul pare si mai sumbru avand in vedere ca din ce in ce mai putini sportivi se vor califica (asta ca sa nu mai vorbim de medalii) . Si iarasi vom vorbi de ce trebuie facut in sport si tot la vorbe vom ramane.

Si va mai trece inca o olimpiada cu rezultate dezastruoase pentru Romania. Stiati ca mai bine de jumatate din romani sunt supraponderali sau obezi? Tara noastra ocupa locul trei in Europa in clasamentul supraponderalilor si asta se traduce prin sporirea riscului de a suferi boli grave, ceea ce presupune costuri ridicate pentru sistemul de sanatate.

Stiati ca din peste 3.000.000 de elevi care s-au aliniat la deschiderea noului an scolar, doar circa 80.000 sunt angrenati si in practicarea unei discipline sportive, ceea ce reprezinta, efectiv, intreaga baza de masa a sportului de performanta?", se subliniaza, printre altele, in scrisoarea deschisa.

"Acum, haideti sa nu dam vina pe unii sau pe altii, ci sa ne asumam cu totii esecul sportului romanesc si sa incepem sa construim exact asa cum fac ungurii. Sa fie un punct zero, de unde sa pornim. De aceea, domnilor decidenti, va solicit sa lasati orgoliile la o parte si interesele de partid si sa lucrati impreuna cu societatea civila la o strategie pentru sport, pe care sa o implementam indiferent de cine este la putere si de cine este in opozitie. Va asigur ca beneficiile vor fi imense, iar tricolorul va flutura din nou la olimpiadele si campionatele mondiale. De asemenea, beneficiile pentru populatie vor fi si ele insemnate, pentru ca sistemul de sanatate nu va trebui sa suporte bolile aduse de obezitate. Sportul nu este nici de stanga, nici de dreapta, sportul este al tuturor romanilor - este o vorba care trebuie sa ne intre bine in mintile tuturor!", afirma Socaciu.

Presedintele ISR propune "o serie de solutii pentru revitalizarea sportului romanesc", printre care o harta a infrastructurii sportive prin care sa stim exact ce sporturi se practica in fiecare localitate si cum putem investi mai eficient, standarde pentru realizarea bazelor sportive, un management sportiv/administrativ de calitate, revitalizarea scolii de antrenori, o platforma digitala a sportului romanesc, care sa adune intr-un singur domeniu tot ce inseamna sport: de la antrenori, baze sportive, sportivi, psihologi, pana la medici sportivi, dezvoltarea sportului de masa propune prin infiintarea de hub-uri sportive in universitati, implementarea programului "Tichetul pentru sport/sanatate" si scutirea sportivilor din loturile nationale de la plata contributiilor sociale.

"Banii sunt si se gasesc, problema este insa lipsa de viziune si interes pentru sport. Insa lucrurile se pot schimba!", se afirma la finalul scrisorii deschise.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#scrisoare deschisa sport romanesc, #strategie sport, #rezultate sport Romania , #partid