Bataie pe electoratul nationalist: Ce au in comun Geoana si PRU si cat de greu sunt de smuls traditionalistii de la baza PSD

Miercuri, 31 August 2016, ora 07:26
7218 citiri
Bataie pe electoratul nationalist: Ce au in comun Geoana si PRU si cat de greu sunt de smuls traditionalistii de la baza PSD
Foto: Facebook / Bogdan Diaconu

Partidul Romania Unita (PRU) face jocurile politice zilele acestea, dar succesul electoral va depinde si de Victor Ponta, asteptat sa ia o decizie cu privire la trecerea de la PSD la partidul fondat de Bogdan Diaconu (foto).

Deja, cativa parlamentari si-au anuntat intrarea in PRU, printre ei fiind si Sebastian Ghita, un apropiat al fostului premier.

Sociologul Barbu Mateescu a prezentat pe Facebook un "scenariu optimist" pentru PRU, pornind de la ideea ca "Ponta are incredere de doua ori si jumatate cat Dragnea" si ca partidul lui Bogdan Diaconu ar putea intra in Parlament dupa alegerile parlametare din toamna.

Intrebat de Ziare.com care este profilul celor care se inscriu zilele acestea in PRU si daca acest partid va deveni un satelit al PSD, dupa modelul UNPR, sociologul Barbu Mateescu a raspuns ca "nu e chiar acelasi lucru".

"Statutul in PSD al oamenilor care s-au dus in UNPR in 2009 era mult mai inalt decat al celor care se duc acum din PSD in PRU. Evident, insa, ca daca zilele acestea pleaca Victor Ponta, situatia se schimba, dar pana acum este vorba despre oameni care nu sunt din prim-planul partidului, nu sunt oameni care mobilizeaza zeci de mii de voturi. Acesta este un lucru interesant: nu au plecat lideri de organizatii, nu au plecat vicepresedinti ai PSD.

Si in general nu prea se pleaca din PSD, se pleaca in PSD. Cu exceptia UNPR, partidul nu prea are o traditie de a furniza traseisti la acelasi nivel cu alte partide, istoric vorbind", a completat acesta.

Barbu Mateescu mai spune ca daca privim acest partid ca pe o "extensie a PSD", atunci putem observa ca "PRU spune mai direct niste lucruri".

"PSD are un ton un pic mai moderat legat de anumite subiecte, cum ar fi cele legate de capitalul romanesc, de demnitate nationala, relatia cu UE etc.", a adaugat sociologul.

Variantele lui Victor Ponta

Intrebat ce variante are la dispozitie Victor Ponta si care il avantajeaza cel mai mult, Barbu Mateescu a spus ca plecarea din PSD ar fi solutia "aventuroasa" pentru fostul premier.

"A lua un partid cu trei luni si un pic inainte de alegerile parlamentare si a incerca sa faci din el un partid important este dificil. Sa zicem ca Victor Ponta se inscrie in PRU, il duce peste pragul de 5%, partidul accede in Parlament, dar odata ajuns acolo este izolat pentru ca nimeni nu vrea sa colaboreze cu el, nici PSD, nici PNL. Este o posibilitate.

Cel mai simplu pentru Victor Ponta ar fi fost sa ramana in PSD, sa astepte un rezultat defavorabil la alegerile din toamna si sa il inlocuiasca pe Liviu Dragnea. Iar daca rezultatul ar fi fost unul bun, atunci Victor Ponta ar fi fost unul dintre primii 2-3 oameni in partid si probabil ar fi putut sa candideze din nou la prezidentiale, ar fi fost probabil luat in calcul pentru pozitii foarte inalte in stat etc. PRU e o ruta usor mai aventuroasa decat ramanerea in PSD si asteptarea momentului potrivit pentru accederea din nou la putere", a comentat sociologul.

Geoana si Ponta in acelasi partid?

O surpriza pentru comentatorii politici a fost intalnirea si negocierile purtate de Mircea Geoana, fost lider al PSD in prezent presedinte al Partidului Social Romanesc, cu Bogdan Diaconu si cu Sebastian Ghita.

Intrebat ce poate avea in comun fostul ambasador in SUA si ministru de Externe cu Bogdan Diaconu, cunoscut pentru euroscepticismul sau, Barbu Mateescu a punctat faptul ca subiectul este unul "cu totul special".

"Mircea Geoana are un cu totul alt tip de discurs si nu de o zi doua, de ani de zile, decat Sebastian Ghita, Bogdan Diaconu si ceilalti. Ce pot avea in comun? Dorinta de a intra in Parlament. Mircea Geoana a si declarat ca e vorba despre o 'coalitie a partidelor mici'.

Intr-adevar, in termeni de discurs e ceva foarte neclar. Dar nu stiu cum ar putea sa fie in acelasi partid Mircea Geoana si Victor Ponta, care au avut de-a lungul timpului niste intepaturi si dispute publice destul de emotionale", a mai comentat acesta, facand trimitere la felul in care Victor Ponta a ajuns presedinte al PSD dupa inlaturarea lui Mircea Geoana.

Marian Munteanu trebuie sa recupereze

Cat despre Marian Munteanu, care incearca si el sa resusciteze zona nationalista prin noul partid Alianta Noastra Romania, sociologul spune ca fostul lider al Pietei Universitatii "are nevoie de niste miscari de imagine ca sa recupereze terenul pierdut pentru ca acum toti ochii sunt atintiti spre PRU".

"E foarte interesant ca o zona care era pana acum destul de putin populata acum a devenit un fel de Cosmos cu 'planete' si 'galaxii' pe care le analizam pana la nuanta.

Ganditi-va la Traian Basescu. El munceste de un an si ceva, aproape doi, pe discursul nationalist. Si el are acum o problema. Va fi o batalie foarte interesanta la toamna pentru ca toate aceste grupari si grupulete, dar si partidele mari care incearca sa dea mesaje de acest tip, sa gaseasca o nota distinctiva", a mai comentat Barbu Mateescu.

Romania traditionala, baza PSD

Intrebat daca exista suficient loc de manevra pentru toate aceste partide cu tenta nationalista, sociologul a spus ca, in opinia sa, este vorba mai mult despre o "bula", in termeni economici vorbind.

"Bula nu inseamna ca nu exista nimic dar toata lumea crede ca este ceva. Bula inseamna ca este supraestimata cantitatea. Ceva exista, un public exista, dar e mult prea mare inghesuiala partidelor pentru el. In schimb, sunt halci imense de Romania, milioane si milioane de voturi care nu sunt acolo.

Mai mult, parerea mea este ca marea parte a electoratului care tine la traditii, care este nationalist, eurosceptic, aproape tot acest electorat este la PSD. Asta este baza partidului - Romania traditionala, care priveste cu oarecare scepticism in afara granitelor.

Eu cred ca toata lumea se ingramadeste pe un public care este supraestimat ca dimensiuni si foarte greu de smuls de la PSD. Sunt in schimb subiecte foarte importante, cum ar fi sanatatea sau educatia, despre care nu se vorbeste", a mai argumentat Barbu Mateescu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Bogdan Diaconu PRU Geoana Ghita , #partid